november 18

Letöltés címke

EvE a valóságban – RAILGUN

Már az első világháború után is felvetődött az elektromágneses ágyú ötlete, de még sosem fogták hadra. Az amerikaiak új prototípusát percenként többször is el lehet majd sütni.
Visszatérhet a rémisztő méretű hajóágyúk kora. Az Egyesült Államok haditengerészete megbízta a BAE Systems brit védelmi fejlesztőcéget, hogy kezdje el kutatni, hogyan lehetne megnövelni elektromágneses ágyújának (railgun) a tűzgyorsaságát.

A railgun nagy erejű elektromágneses impulzusokkal gyorsítja fel a tömör, vezető tulajdonságú anyagból készült lövedéket. A lövedék pusztán a súlyával és hatalmas becsapódási energiájával pusztít. A BAE Systems által tesztekre használt fegyver a lövedék mögött hoz létre elektromágneses mezőt, így még nagyobb torkolati sebességet lehet elérni tüzeléskor. A Haditengerészeti Kutatóközpont honlapján található információk szerint a lövedék sebessége elérheti a 9000 kilométer per órás sebességet is. A fegyverrel így akár 100 tengeri mérföldre (185 kilométerre) is el lehet majd lőni.

A 2005 óta zajló EM Railgun program második fázisában a haditengerészet és a BAE Systems kutatói azt akarják elérni, hogy a railgun percenként hat-tíz lövésre legyen képes. Az új fegyver prototípusát akár már 2014 elején is bemutathatják.

Régi ötlet új köntösben

Az elektromágneses ágyú létrehozásán közel egy évszázada munkálkodnak a tudósok. Az ötletet 1922-ben védette le Louis Octave Fauchon-Villepplee francia feltaláló az Egyesült Államokban. A második világháborúban a tengelyhatalmak kísérleteztek ilyen elvű fegyverrel, majd a háború végén a terveket megszerző szövetségesek is megfontolták a railgun építését. A hatvanas években az Ausztrál Nemzeti Egyetemen folytak kísérletek egy működő elektromágneses ágyúval. Hadra azonban egyszer sem fogták a fegyvert, mert az energiaigénye óriási.

railgun-8railgun-7

Engergiaigénye miatt nehéz üzemeltetni a railgunt

Energiaigénye miatt nehéz üzemeltetni a railgunt. Komoly nehézséget okoz az is, hogy a lövedék gyorsítása közben fellépő erők óriásiak, így megfelelő szilárdságú anyagból kell építeni az ágyút. Nem lehet spórolni a lövedéken sem, hiszen annak ki kell állnia a kilövés közben keletkező erőhatásokat és hőt.

Reklámok