november 22

Letöltés címke

EVE::Trade – 02: Általános tudnivalók

Kezdjük a market ablak beállításaival. Sokan lehet nem is nézték még, hogy Settings fül is van a jobb oldalán. Hogyha sokat akarunk kereskedni, mindenképp érdemes beállítani, hogy jelölje, hogy melyik a saját orderünk a listában. A többi beállítás már ízlés kérdése, én személy szerint azt szeretem, hogyha az egész régióban látok mindent, megkötések nélkül.

Még az elején mondom – bár remélem, hogy ez senkinek sem új dolog –, hogy a Details fül alatt a Sellers és a Buyers részt is price szerint érdemes rendezni, értelemszerűen Sellersnél a kisebb legyen felül, Buyersnél a nagyobb. (Néha csodálkozik az ember, hogy sell orderben 700k-ért van kint valami, valaki mégis 800k-ért vette meg tőle. Hogy lehet ez? Úgy, hogy a vevőnek pl. jump alapján voltak rendezve az orderek, és így nem a legolcsóbb order volt legfelül, ő viszont arra kattintott. Hogyha vásárolunk, mindig azon az áron veszünk, amire kattintottunk, de mindig attól, aki a legolcsóbban adja az adott stationön.)

Az emberek lusták, és ennek mi örülünk. Hogyha a stationön van valami 15 millióért, és 2 ugrásra ugyanaz 13 millióért, akkor is többségük helyben veszi meg drágábban. Ez nekünk jó lehet akkor is, ha türelmesek vagyunk, és felvásároljuk az olcsóbb távoli dolgokat, elhozzuk a stationre, és kitesszük itt drágábban. De azért is jó, mert ha trading HUBon kereskedünk, figyelmen kívül hagyhatjuk a távolabbi ajánlatokat, mert azok nem nagyon szólnak bele az üzletünkbe.

Van, akiket nem érdekel az ISK, csak meg akarnak szabadulni dolgoktól. Hogyha egy carebear találkozik egy itemmel, amit addig nem látott, és nem is érdekli nagyon (pl. Tank of Honor), akkor amint stationre ér, rányom egy „jobbklikk, sell”-t, és eladja annyiért, amennyit adnak érte. Akár 300.000 ISK, akár 0,01 ISK áron veszik meg tőle. Meglepő, néha miket lehet így venni, majd mesélek erről egy későbbi cikkben.

Minél többfelé legyen szétszedve a pénzünk. Hiába kecsegtető egy üzleti lehetőség, ne tegyük bele mindenünket. Összes ISK értékünknek csak kis részét (max 10%, de inkább 1-5%) fektessük egy dologba. Így hogyha az az üzlet mégsem lesz nyereséges, akkor a többi fedezi a károkat, és biztosítja a bevételt.

„Jobb ma egy kis veszteség, mint hogy holnap ne legyen profit”: Hogyha egy sell orderben nagy mennyiséggel annyira alánk licitáltak, hogy ha mi is levesszük az árat, már veszteségesek leszünk, mit tegyünk? Várhatunk arra, hogy újra felmennek az árak, ez sok esetben megtörténik. De ez majdnem olyan, mint csodára várni. Ha viszont levisszük mi is az árat, és veszteséggel, de túladunk az árun, akkor lesz belőle ISK, amit újra befektethetünk. Ez sokszor többet ér, mint várni a jobb időkre.

Végezetül megemlítek egy ingame chat csatornát, ahol árakat lehet lekérdezni a többi játékostól szerte New Edenben: Price_Check.
Hogyha ide belinkekünk egy itemet (behúzzuk az ablakba), akkor a többi rendes user megírja, hogy hol mennyibe kerül. Ez akkor is hasznos tud lenni, ha legolcsóbban akarunk venni valami nagyobb dolgot, és nem bízunk az eve-central áraiban.

Kezdetnek legyen ennyi általános dolog, a további cikkek írása közben ami eszembe jut, felírom, és akár lesz majd még egy ilyen cikk.

Reklámok