november 23

Letöltés címke

EVE::Trade – 03: A licitálás művészete

Az árak állítása önmagában megér egy teljes cikket. Belegondoltál már, hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet egy-egy market order árában? Megpróbálom leírni.

Miket nézzünk meg egy ár beállítása előtt?

Amit most leírok, az sell orderre vonatkozik, de azért a buy orderekre is lehet használni. Az EVE marketen nagyon sok információt meg lehet állapítani egy itemről, hogy tudjuk, hogyan tegyünk ki belőle sell ordert. Az alábbi információkat mind meg lehet róla tudni:

  • Jelenleg mennyiért adják legolcsóbban, és milyen messze (ha 12 jumppal arrébb olcsó, az minket nem nagyon izgat)
  • Érdemes nézni, hogy mikor járnak le a meglévő sell orderek. Ebből látszik, hogy mikor állították be őket, mivel legördülőben lehet választani az időt. Hogyha egy orderből 85 nap van vissza, akkor tudjuk, hogy azt 5 napja állították utoljára. Hogyha egy adott itemnél szinte mindegyik ordert 10-20 napja állították, akkor ott „alvó piac” van. Hogyha kitesszük a saját sell orderünk, lehet, hogy hetekig senki sem fog alámenni. Hogyha viszont azt látjuk, hogy lescrollozunk 2 oldalt, de még mindig csak 89 napig tartó ordereket látunk, akkor ott bizony sok ember nagyon aktívan próbál legolcsóbb lenni. Az már a mi játékstílusunktól függ, melyiket részesítjük előnyben. Hogyha tudjuk, hogy naponta csak egyszer logolunk be, egy gyorsan változó market nem előnyös nekünk, de egy olyan, ahol láthatóan lassabban mennek a dolgok, jót jelenthet. Még akkor is, hogyha így a mi bevételünk is lassabban fog megérkezni hozzánk, mert ritkábban vásárolják az adott cikket.
  • A market history hatalmas találmány egy trader számára. Láthatjuk, hogy az adott itemből mennyit vettek a régióban, és mennyiért. Ha akarjuk, egy évre visszamenőleg is. Hogyha jelenleg 70 millióért is van kint a legolcsóbb order, historyban láthatjuk akár, hogy csak felvásárolta valaki az összeset 10 millióért, és kitette drágán. Ilyenkor néha megmarad a magas ár, de van, hogy órákon belül visszaesik az eredetire, vagy annak a közelébe.

Mennyi legyen az annyi?

Megnéztük, hogy régiónkban miket tudhatunk az árunkról, ideje kitenni a sell ordert. Leírok pár esetet, hogy egy-egy ár-állítás szerintem miről szólhat.

Legyen szó egy modulról. Eddig volt 6-8 order a piacon, 1-5 darab van mindben. Mind 20m ISK/db körül, 0,01-1.000 ISK különbségekkel. Jelenlegi legolcsóbb sell order 20.000.064,97 ISK. A history-ból látjuk, hogy naponta 2-3 darabot szoktak megvenni ebből a modulból.
Kikerül egy új sell order:

  • 20.000.064.96 ISK: 0,01 ISK-val alámenni az árnak a teljesen normális árbeállítás, ebben nincs semmi különös.
  • 15.000.000 ISK: Nagyon nagy a különbség. Akár az is lehet, hogy a mi beszerzési árunkig, vagy az alá vitte le. Hogyha legalább 10-15%-al olcsóbban tesz ki valaki piacra valamit, akkor lehet, hogy csak gyorsan meg akar tőle szabadulni. Hogyha ilyet látunk, és elég biztosak vagyunk a sikerünkben, megtehetjük, hogy felvásároljuk az olcsón kitett dolgot, és egyből tesszük is vissza sell orderbe 0,01 ISK-val a „normál” ár alá. Az a jobbik eset, hogyha valaki (akár mi, akár más) ezt csinálja. Persze ez függ a kitett mennyiségtől is. Hogyha csak pár darabot tettek ki, akkor nem vészes, de ha valaki 20-30 darabot is kitett ilyen olcsón, annak bizony nagyon nincsen érzéke az üzlethez. Hogyha 20-30 darab került ki, akkor nincs más választás, legjobb nekünk is levinni az árat. De mi van, hogyha csak egy-kettő került ki, és nem vásárolta azt fel senki sem? Legrosszabb esetben valaki úgy gondolja, hogy „Áh, nekem is csak egy vagy kettő ilyen van, és kell a pénz” vagy „Hát, én is végülis olcsóbban szereztem, mint 15 millió”, és felvásárlás helyett a saját orderét átállítja 14.999.999,99 ISK-ra, még rosszabb esetben 14 millióra. Egy trader gondolkodású ember meg csak fogja a fejét, hogy mit csinálnak ezek, amikor a piacon a 20 milliót is kifizették eddig ezért az áruért. Ilyenkor mi három dolgot tehetünk. Hogyha még csak kevesen vitték le az árat és elég bátrak vagyunk, felvásárolhatunk mindent, utána kirakva sell orderbe vissza normál áron. Megtehetjük azt is, hogy mi nem visszük le az árat. Néha bízhatunk abban, hogy csak ideiglenes kilengés lefelé ez a változás, és amint megveszik a 2-3 olcsóbb modult, újra 20 milliónál leszünk, és akkor újra versenyben vagyunk. Hogyha nekünk is csak egy vagy két modulunk van kint, mi is levihetjük az árat, ezzel még jobban bebetonozva az alacsonyabb árat a régióban. Mindegyik eset helyzetfüggő, de akár azt is lehet, hogy mindet megtesszük, csak várunk a lépések között. Egy-két nap alatt ki szokott derülni, hogy marad-e az alacsonyabb ár, vagy visszaáll a régi. Hogyha nem sürgős nekünk moduljaink eladása, addig nyugodtan várhatunk vele, persze figyelve az eseményeket. Hogyha visszaáll a piac, jól jártunk, ha nem, akkor jó esetben nem ment még lejjebb az ár. Ilyenkor már nagyobb eséllyel csökkentünk mi is. Az is lehet, hogy két nap múlva azt látjuk, hogy az olcsó modulokat egy kivételével már mind megvették, és akkor döntünk úgy, hogy azt mi vásároljuk meg, és tesszük vissza drágábban.
  • 19.000.000 ISK: Az egyik legrosszabb helyzet. Annyival nem olcsóbb, hogy megérje felvásárolni, de annyival már olcsóbb, hogy relatíve sok profitot bukunk, ha mi is leeresztjük az árat. Hogyha csak egy itemet tesznek ki így, akkor reménykedhetünk benne, hogy valaki megveszi, és visszaáll minden a rendes kerékvágásba. Hogyha sokat, akkor kénytelenek vagyunk mi is lemenni, különben hosszú időre kiesik ez a sell orderünk a bevételforrások közül. Amikor számunkra hasznos lehet: Akkor, hogyha nekünk csak egy modulunk van a piacon, mindenki másnak 20-30. Így ha mi jól kiszámoltan visszük le az árat, akkor mi 1millió profitot vesztünk bár, de mivel ez modulonkénti veszteség, a többieknek ez 20-30 millió mínusz lenne, ami miatt inkább kivárják, hogy a mi orderünk elkeljen.

Az előbbi példa nagyon jól mutatja, hogy miért nem érdemes egyetlen jónak tűnő üzletbe beletenni az összes pénzünket. Tegyük fel, hogy kinéztük, hogy 13,5 millióért lehet venni egy rakat modult X helyen, és Y helyen megveszik 20 milliós sell orderben kirakva. Megörülünk nagyon a lehetőségnek, walletünk utolsó morzsáit is beleölve veszünk belőle 40 darabot, és már azon gondolkozunk, mit fogunk kezdeni a sok ISK-val. Meg is vesznek 2 darabot, de akkor valaki 15 millióért kitesz 3 darabot. Amíg azon gondolkozunk, mit tegyünk, valaki 14 millióért kitesz egy darabot. Erre rákontrázva az, aki 15 millióért tette ki, 13 millióra leviszi az árát. Eltelik egy-két nap, és a modul ára beáll itt is 13-13,5 millióra, nekünk pedig még mindig van belőle több, mint harminc. Azon gondolkozunk, hogy miért vagyunk ilyen szerencsétlenek, pedig a hibát mi követtük el.

Ez az egész kicsit olyan, mint a pókerben a licitálás. Hogyha profik játszanak egymással, akkor sokszor tudják, hogy egy-egy licit mit jelent, de hogyha egy vagy több hozzá nem értő is beszáll, akkor a profik szemében kaotikusnak mondható stratégiájukkal szerencsejátékká teszik az egészet. Az egyszeri játékos azt hiszi, hogy milyen ügyes, mert egyszer nyert egy profi ellen, ugyanakkor abba nem gondol talán bele, hogy hosszútávon az nyer, aki ért is hozzá.

Egy megjegyzés. A fenti példából kiindulva ne gondoljuk azt, hogy egy 180 milliós ordernél ha 179 milliót ajánlunk, nem mennek alánk. Mert amíg 20 millió esetén 1 millió az 5% különbség, 180 milliónál kevesebb, mint 0,55%. Ott már legalább 5 milliós külöbség kell, hogy valaki elgondolkozzon, hogy levigye-e addig az árát. Ugyanígy változik a helyzet, hogyha valaki sok kis dologgal akar kereskedni, pl. ammo, aminek az ára mondjuk 1000 ISK körül van, de többtízezer darabot teszünk ki sell orderbe. Ott akár 20-30 ISK különbség is soknak számíthat, mert a darabszámmal fel kell szorozni.

Zárásként még annyit megemlítek, hogy bár általánosságban igaz lehet, amiket írtam, az EVE egy sandbox. Emberekkel és emberek ellen játszunk, így bár lehet gondolni, hogy 90% eséllyel mi történhet, de mindig érhetnek minket meglepetések. Ez a marketen is így van.

Reklámok