november 24

Letöltés címke

EVE::Trade – 04: Station trading

Aki kereskedni akar, akár azt is megteheti, hogy úgy lesz milliárdos, hogy ki sem dokkol a stationről. Hogy is van ez?

A station trading azt jelenti, hogy az ember kiszemel magának egy vagy több itemet, és abból egyszerre van kint neki sell és buy order is. Amit megvesz buy orderben, azt eladja sell orderben, így keresve ISK-t. Vegyük végig, hogy ezt hogyan lehet a legjövedelmezőbben csinálni.

Hol?
Egyértelműen egy trading HUB a legjobb hely erre. Ahol sokan vannak localon, pezseg a piac. A local chat olvasásával is múlathatjuk az időt közben, ha unatkozunk.

Mikor, mennyi ideig?
Természetéből fakadóan ez egy olyan kereskedéstípus, aminél aktívan jelen kell lennünk. Ha ki szeretnénk próbálni, érdemes legalább pár órát rászánni. Fontos, hogy akkor csináljunk ilyet, amikor nagy az aktivitás a játékban. Ezért vagy hétvégén, vagy USA timezone délután/este a jó.

Mivel kereskedjünk?
A jó jelölt tulajdonságai:

 • A sell és buy order ára között nagy a különbség.
 • Pörgős a piac, sok vétel és eladás történik belőle.
 • Van elég kezdőtőkénk hozzá. Kevés ISK-val el lehet kezdeni, aztán mindig visszaforgatni a bevételt. Amúgy általában az olcsóbb dolgokkal lehet így jobban kereskedni, pl. az ammo mindig jól megy, csak találni kell egyet, ahol az árkülönbség megfelelő.

Hogyan kereskedjünk?

 • Készítsünk egy buy ordert, amiben mi vásárolunk legmagasabb áron (természetesen 0,01 ISK-val az eddigiek felett). A mennyiség ne legyen túl sok, de azért kevés se. Idővel majd be tudjuk egyre jobban lőni ezt.
 • Ha van már ilyen itemünk (lehet, hogy az elején még nincs, csak vásárolunk belőle), akkor tegyük ki sell orderbe.
 • Folyamatosan nézzük a piacot, és ha valaki buy orderben ránk ajánl, akkor változtassuk meg a mi buy orderünk, hogy továbbra is mi legyünk a nyerők. Ha még nem járt le az 5 perc, amíg nem lehet egy ordert megváltoztatni, egyszerűen hozzunk létre egy új buy ordert. A piac aktivitásól függően akár 6-8 buy orderünk is lehet, de ez azt jelenti, hogy folyamatosan, kevesebb, mint percenként tudunk egyet-egyet felülre tenni.
 • Folyamatosan nézzük a sell order részt is, hogy ott is felül legyünk.

Ez nagyon egyszerű. Ennyi az egész?
Igen. Ilyen egyszerű. De azért mondok még tippeket:

 • A buy ordernél figyeljünk arra, hogy csak a station-ön vásároljunk. Ha régiót állítunk be, lehet, hogy hirtelen lesz egy raklap akármink 12 ugrással odébb, amivel nem tudunk mit kezdeni. Persze ha a buy order amúgyis előnyös lenne az egész régióra, be lehet direkt is állítani ilyenre, csak akkor majd be kell gyűjteni a felvásárolt dolgokat később.
 • Mivel nem nehéz ez az egész, egyszerre simán kezelhetünk több itemet is. Ezeket érdemes market quickbarba tenni, így nagyon könnyen végignézhetjük a piaci állapotot.
 • Ha valaki nagyon változtat a piaci helyzeten (nagyon közel kerül a sell és buy order ára), nyugodtan szálljunk ki, ne erőltessük. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy az addig felvásárolt készleteinket még tudjuk jó áron eladni, legalábbis veszteség nélkül, vagy minimalizálva azt.
 • A trade skilljeink legyenek olyan szinten, hogy ne okozzon gondot, hogy egyetlen itemnél összesen akár 20-30 order is kint van. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, de frusztráló lehet, amikor pont akkor fogy el a fennmaradó ordereink száma, amikor még visszavan 2 perc a „legközelebbi” buy order állításából is, de megint fölénk ajánlanak, és nem tudunk mit tenni.
 • Ha azt vesszük észre, hogy túl sok a rivális (mert pl. még 3 másik ember is a mi választásunkat nézte ki station trade-re, és ugyan azt csinálja, amit mi), ne féljünk más itemek után nézni. Lehet, hogy van, ami kevesebb macerával több ISK-t termel. Persze akinek a kihívás tetszik, belemehet a market pvp ilyen formájába. Ilyenkor ne lepődjünk meg, ha ellenfelünk vesz/elad nekünk egyetlen darabot az adott itemből, hogy megtudja, kik vagyunk, és bounty-t rak ránk. Ha ilyen történik, vegyük bóknak, hogy valamit jól csinálunk.
 • Amikor végeztünk, és nem akarjuk, hogy nyakunkon maradjon a felhalmozott készlet, töröljük buy orderjeinket (aki nem tudná, a market ablakban az ordereink listájában jobb klikk egy orderre, és van cancel order opció), majd érdemes még maradni kicsit, hogy a sell ordereink is kifussanak.

Előnyök:

 • Lehet kicsivel kezdeni, és a bevételt visszaforgatva egyre több itemmel foglalkozni.
 • Ha jól csináljuk (jól választjuk meg, hogy mivel kereskedjünk, és ügyesen állítjuk az árakat), akkor gyorsan sok pénzhez lehet jutni.

Hátrányok:

 • Ez egy olyan market-tevékenység, amihez idő kell. Nem elég csak belogolni, 10 percet megnézni ezt-azt, kilépni. Aki azért választja a kereskedést, mert nincs ideje játszani, annak így ez hátrány.
 • Ha valaki épp akkor dönti be a piaci árakat, amikor sok ISK-t tettünk már bele, akár veszteségesre is kijöhetünk. Erre szerintem kicsi az esély, de sosem lehet tudni

Megjegyzés: Mivel nekem csak kevés ilyen tapasztalatom van, nyugodtan egészítsétek ki a cikket commentben, ha olyat írtok, hozzáteszem a cikkhez.

Jó kereskedést 🙂

Reklámok