november 25

Letöltés címke

EVE::Trade – 05: Trade Hubok között

Ahogyan a valóságban, New Edenben is kialakultak helyek, ahol egyre több és több kereskedő gyűlt össze, kereskedelmi központokat alakítva ki. Ezek a kereskedelmi központok a Trade Hubok. Egyértelműen Jita a legnagyobb és legismertebb, de azért van mellette nem egy, ami jó forgalmat generál.

Ennek a cikknek a témája a trade hubok adta kereskedelmi lehetőségek bemutatása.

Milyen lehetőségek?
Mivel régiónként változnak az árak, és minden trade hub más-más régióban van, ezért a marketen lévő itemek között kisebb-nagyobb árkülönbségek vannak. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor az egyik helyen megvehetünk valamit olcsóbban, amit a másik helyre átszállítva drágábban eladhatunk.

Hogyan tudom összehasonlítani az árakat?
Egyszerre egy klienssel nem lehet könnyen árakat hasonlítani, de azért ez sem lehetetlen. Egyik megoldás lehet a Price_Check channel, de ha túl sok item árára kérdezünk rá, senki sem lesz olyan lelkes, hogy válaszoljon. Egy másik lehetőség papírra/gépbe leírni azokat az árakat, amik minket érdekelnek. Először az egyik, majd utazás után a másik helyen. Én egy ideig ezt csináltam, még az első hónapokban. Amelyik itemek érdekeltek, betettem market quickbarba, és kiírtam több régióban az aktuális árukat.

Több klienssel és accounttal egyszerűbb. Egyik account egyik régióban, másik másik régióban, mindkettőnek quickbarban, amit akarunk vizsgálni. Így csak az alt+tabot kell nyomogatni, hogy tisztában legyünk az árakkal.

Mivel kereskedjek?
A nagy kérdés: mi éri meg? Erre sajnos kiábrándító választ kell adnom azoknak, akik pár nap alatt akarnak meggazdagodni. Ugyanis csak az idő mondja meg, hogy ténylegesen mi éri meg. Sosem tudhatjuk biztosan, hogy az új item, amit vettünk, jó bevételt hoz-e. Ha a vételi és eladási helyen is megnézzük a price history-t, akkor kisebb eséllyel esünk csapdába (ha pl. épp most vásárolt fel valaki mindent valamiből, hogy felnyomja az árat, és csak ezért tűnik csábítónak egy üzlet). Akár azt is megtehetjük, hogy mielőtt vásárolnánk az adott itemből, pár hétig csak figyeljük a marketet, és csak utána szállunk be.
Én új piaci részek keresését úgy szoktam, hogy először összehasonlítom az árakat és a history-t. Ha ez kedvező, akkor teszt jelleggel veszek 1 vagy 2 darabot az adott dologból. Amikor az elkelt, megint csak egy-kettőt veszek. Két-három „tesztmenet” után, ha beváltak a reményeim, veszek többet. Lehet, hogy lassan halad az ember, de egy idő után már ismeri a megszokott itemek áringadozásait több régióban, ami hasznos lehet. Én például fél év alatt elértem egy olyan szintre, hogy jelenleg 100-150 itemnek figyelem a piaci árát több helyen, és ha valamelyik kedvező, akkor vásárolok/adok el belőle. Amire ez a 100-150 kialakult, legalább 6-800 itemet néztem át marketen, és 2-300-al próbálkoztam.

Akkor hogyan is?
Ha kiszemeltük a nyertes item(ek)et, csak vásárolnunk kell belőle olcsón, átvinni a másik helyre, és kitenni sell orderbe drágábban. Ha olyan kedvünk van, az átvitelt sem nekünk kell intézni, de erről lesz szó egy későbbi cikkben.

Amire mindenképp ügyeljünk – nem először hangsúlyozom –, hogy ne fektessük bele egyszerre az összes pénzünk egyetlen dologba. A trading hubok közti kereskedésnél még az is előfordulhat, hogy mire odaérünk az olcsón megvett áruval a célhelyre, máris kevesebbért tudjuk ott eladni készletünket.

Ez sem tűnik nehéznek. Mi a buktató?
Nem is nehéz. Ami gondot okozhat egyeseknek, hogy sok ideig eltarthat, amíg végigbogarásszuk a marketet, megfelelő itemek után kutatva.
El kell fogadnunk azt is, hogy nem  fogunk mindig pozitívan kijönni egy üzletből. Sokat veszíthetünk azon is, ha nem érünk oda időben a megvett dolgokkal, és más kihasználja előttünk a lehetőséget, de leviszi közben az item árát. Egy-egy új, tesztnek megvett item is okozhat meglepetést. De ha jól mérjük fel a helyzeteket, 90-95%-ban pozitívan jövünk ki, és ezek a bevételek bőven behozzák az esetleges veszteségeket.

Természetesen amikor már kitettük sell orderbe az árut, ne felejtsük el rendszeresen megnézni, hogy ne ajánljanak alánk.

Előnyök:

  • Kevés játékidővel is sikeresek lehetünk, és nem kell órákat a gép előtt ülni. Ha csak néha 5-5 percre tudunk odaülni, akkor is van esélyünk ingame önerőből fenntartani az accountunkat.
  • Ha már elég sok itemet nézünk, több helyen, akkor napi 1 órával el lehet érni akár 4-600 milliós bevételt is. Az 1 órát nem úgy kell érteni, hogy folyamatosan, hanem mondjuk 15 perc, amíg végignézzük mit vegyünk meg, afk módban vagy contracttal 0 perc átvinni másik helyre, és háromszor 15 perc a market-check: a meglévő sell ordereket végignézzük, és ahol alánk ajánlottak, megfelelően átállítjuk mi is az orderünket.

Hátrányok:

  • Ha rosszul mérjük fel a dolgokat, csúnyákat bukhatunk. De ez EVE-ben szinte mindenre igaz.
  • Sokáig tart felvenni a „ritmusát” a dolgoknak.
  • Ha csak a sok ISK miatt csináljuk, lehet, hogy unni fogjuk. (Ezt én nem tudom, mert én szeretem ezt csinálni, de tippre unalmas is lehet másnak.)

Végezetül kaptok egy linket egy cikkre, ami egy trade hub analízis. Aki tud angolul, és érdekli a kereskedés, ajánlom a többi cikket is az oldalon, egy nálam sokkal nagyobb és tapasztaltabb trader írja.

Reklámok