november 29

Letöltés címke

EVE::Trade +1: 0.0 kereskedés

A 0.0-ban történő kereskedés némiképpen eltér attól amit empire-ben tudsz csinálni, de vannak hasonlóságok. Egy jól működő market több szereplős, ahol a szereplők némi árverseny keretében törik le a kirívóan magas konkurensek árait. Ez persze egy utópisztikus helyzet, a valóságban 0.0 árai mindig magasabbak mint Jita, néhol elég sokkal.

Szükséges felszerelés:
Nullnull-ban ahoz, hogy bármit el kezdj csinálni szükséged lesz valami szállító kapacitásra, amivel empire és 0.0 között tudod a termékeket szállítani. Persze npc uralta területre igénybe veheted a black frog szolgáltatását is, de ezzel a hasznod egy jó részéről le is mondasz. Persze egy cloakos szállítóhajóval sem lehetetlen, hogy hozzad és vidd a cuccokat, de erősen javasolt egy jump freighter megléte hozzá. Elég rossz érzés megpakolt szállítóval meghalni valahol útközben. Empire-ben már lehet freighterezni vagy igénybe venni empire szállító céget, Red Frog például.

Lehetőségek eladni:
Attól függően, hogy npc 0.0 vagy sovolt területről beszélünk kicsit eltér, hogy mekkora forgalomra számíthatunk és mik lesznek leginkább a hiánycikkek. Sovolt területen minden olyan termékre szükség van, ami ott az adott helyen szükséges az isk termeléshez, tehát akár némi fúró felszerelést is meg lehet póbálni elsózni, de minden olyan item amire szükség lehet anomalizni vagy pvp-zni jó lehet, természetesen a helyben használt lőszertípusok is, azok akár nagy tételben, jól fognak fogyni. Implantok, kisebb hajók, fittek. NPC 0.0-ban jobban eltolódik a fogyó termékek skálája a pvp hajók, agent hajók és az ehhez szükséges lőszerek irányába. Noctis. Mindenki imádja a noctist. A patch óta meg a lootoló modult. Meglepődnétek néha mennyi WCS vagy Cargo expander tud fogyni egy-egy helyen.

Lehetőségek venni:
Minden 0.0 területen van valami, amit megéri megvenni. A 0.0-ban lakók nem mindegyike veszi a fáradtságot, hogy elvigye, elszállíttassa jita-ra, így lehetőség nyílik buy orderekkel operálni. Salva anyagok, npc loot, tag-ek. Bármi ami az adott területen beeshet lootként az ott élők hangárjába. Egy jó kereskedő szívesen vásárol a helyi lakóktól és viszi el a lootját jitára, természetesen némi felárért cserébe.

Szükséges tőke:
Ahhoz, hogy valaki elkezdjen kereskedni, ha van szállító kapacitása, akkor 2-3B is elég lehet. Az itemek nem túl drágák, implantok, relatíve kis köbméter, magasabb ár, könnyű rajta hasznot produkálni. Egy két fregat méretű hajó is beleférhet, covopsok jól fogynak, mostanában cepik is. A játékosok szeretik, ha lehetőleg mindent meg tudnak venni egy helyen, akkor oda fognak járni. Ez azt is jelenti, hogy a 40-50 jól pörgő drágább item mellett kénytelen vagy hozni egy rakás relative olcsó, kiegészítő használati cuccot.

A háború jót tesz az üzletnek:
Háborús területeken, nagyobb létszámú PVP alliancek közelében vagy részeként a különböző koncepció hajók lehozása is hozhat némi pénzt, bár az ilyen “hadtáp” tevékenységet inkább alliance szinten szokták végezni alacsony haszonnal, vagy haszon nélkül, mivel a cél, hogy minél több F1 nyomkodó a megfelelő hajóba tudjon ülni. Profit szempontból nem ez a legjobb szegmens, de nem lehetetlen azért. Nagyobb probléma, hogy ha hirtelen változik a koncepció, akkor könnyen a nyakadon ragadhat nagyobb készlet is. Egy fontos dolog van. Soha ne rigeld be a hajókat! Tedd a cargoba.

Vegyél olcsón, adj el drágán. De mennyire drágán?
Ez mindig is egy jó kérdés 0.0-ban. Eleve úgy kell tervezni, hogy 3 hónapra rakod ki marketra a cuccokat. Emiatt elő fog fordulni, hogy közben az árak Jitán megváltoznak. Ha van lehetőséged utána igazítani, az jó, de ha nem, az sem feltétlen baj. A marketra rakot itemeknek van 3 szegmense. Egyik ami ilyen 0-100k isk között van. Na ezeket, általában 50-250k isk-ért szokták 0.0-ban árulni. Azok amik 100-1m isk közötti értékűek, azokat 250k-1,5m szokták belőni. Nagyjából 1m értékű itemektől kezdve kezd el működni az, hogy 10-50% hasznot raknak rá. Persze van ahol többet, meg van aki hirtelen szeretne meggazdagodni, de a jó kereskedő pörgeti a pénzét a marketen, így az árrést normális szinten hagyja. Nagy általánosságban elmondható, hogyha van rajta egy tisztes hasznod, akkor nem számít, ha ki is vásárolják az egész készletedet, pár nap múlva hozol le ugyanannyit és ha nem azért vették meg, mert közben az ára Jitan 2-3x lett, akkor nem tudnak kiszorítani. Az, hogy mi a túl drága, az viszont koránt sem ilyen egyértelmű, sőt…

Filozófia:
Habár mindenhol meg van az a 30-40-50+ jól futó termék, amivel a legjobban lehetne keresni, általában fontos, hogy egy trader kihasználja minde a 270 vagy több lehetséges market order-t. Ez néha azzal jár, hogy jópár filléres terméket is le kell hozni, mert ha vannak t2 ágyúk, akkor kellhet még meta 3-4 is némelyikből, meg lőszerek, egyéb filléres vackok, amik csak m3-ben töltik a jf-et amikor le kell hozni, de a haszonnak csupán 1-2%-át teszik ki. Ez a sallang a szükséges rossz kereskedő szemszögből, viszont aki vásárol, lehet pont egy ilyen miatt fog majd odamenni és vesz esetleg mást is. Az árakat valamennyire igazítani kell 0.0-hoz, de ha már 15-50% haszon van egy terméken, akkor az már jónak mondható. Persze nem mindegy, hogy 300k van egy itemen vagy 10k. 🙂 A végére mindig marad egy konténenrnyi ilyen pár darabos item kupac, ami visszaesett, nem fogy, nem raktad már ki, stb, 2-3 itemért nem fogsz elpazarolni egy market slotot.

Gazdaságosság:
Kereskedő szemmel az egész mögött egy fontos kérdés van, hogy neked mennyire éri meg foglalkozni vele. Tehát a ráfordított idő, szállítasz, felraksz 200 féle cuccot a marketra, állítgatod, stb, milyen arányban van a haszonnal. Lehet vele keresni, de ha mellé nyúlsz, akkor nyakadon maradhat pár milliárd értékben valami, akkor születik pár új szófordulat. Egy JF-be beférhet 7 BS, amin nem lesz jelentős hasznod vagy több ezernyi item és lőszer, amin már lehet keresni is valamicskét.

Minden vásárló figyelmébe ajánlom a következő dolgot:
0.0 nem Jita, de ha már ott helyben van valami és csak 2-3x drágább maximum (kivéve az 1m alatti itemek) akkor az item lehozására szánt idődet ha pénz termelésre fordítod, többet fogsz kitermelni, mint amit spórolnál azzal, hogy nem helyben veszed meg. Minden ami 1m-nál olcsóbb 0.0-ban, az úgy jó, még ha jitán 10k-ba is kerül. Nem éri meg a vesződést az a pitiáner árkülönbözet. Dolgozzon érte meg a trader inkább. A Jita árat hagyjátok Jitan. 0.0-ban mindennek felára van.

Az örök párbeszédek
– Jitán fele ennyibe kerül ez az item.
– Jó, akkor menjél el érte Jita-ra.

  • De én fele ennyiért gyártom le ezt a T2 ágyút.
  • Rendben, te legyártod 3 nap múlva, de most ennyiért kaphatod csak meg, ráadásul én Jitáról veszem.

  • Hozol nekem 5 warriort?

  • Nem, de hozok le 200-at, úgy oké?

  • Biztos jó ez az ár erre a cuccra?

  • Szerintem is kicsit alacsony.
  • Arrghh…

  • Itt minden drága.

  • Ha akarsz, hozhatsz le te is marketra cuccokat, aztán majd meglátod.
Reklámok