december 09

Letöltés címke

Rubicon: Mobile Siphon unit

Mobile Siphon Unit – kiskáté

Valószínűleg többek érdeklődését felkeltette már ez a modul ami a Rubicon-al került be a játékba. Ez nem más, mint egy tolvaj modul, amit a holdakon levő posokra lehet rátenni. A modulnak a small változata került be a játékba, ami a következő paraméterekkel rendelkezik:

– 20 m3 amíg ki nem rakod az űrbe- 900 m3 capacitása van
– postól maximum 50 km-re lehet kirakni.
– 30 napig marad kinn az űrben, vagy amíg le nem lövik.
– óránként 60 holdanyagot, vagy 25 feldolgozott anyagot tud ellopni de emellett van 10%-os veszteség is, így ennél kevesebb kerül bele az egységbe.
– a pos magától nem lövi a modult, de ha valaki odamegy, akkor gunnerként már le tudja lőni a possal
– bárki kiveheti belőle az anyagot
– a szifon mutatja ki a gazdája, lelövésekor a tulajnak keletkezik egy loss mailje.

Részletes adatokat a képen láthattok, akit érdekel:

siphonstats

Kicsit a működéséről. A szifon, óránként 60 egységet vesz el a fúróból, ha tud. Ha van mögötte reaktor is, akkor csak onnan tud elvenni, de onnan már csak 25-öt. Ha egy sima fúró posról beszélünk, akkor óránként 60-at szív el, ebből 54 fog bekerülni a cargojába. Mivel egy holdon óránként 100-at fúrnak a fúrók, ez lehetőséget biztosít egy második egység üzembe helyezésére is, ami a maradék 40 egységet szívja el, persze azt is veszteséggel, így 36-ot szív el. Egy dolog a biztos, az pedig a 10%-os veszteség. Minden más bizonytalan, mivel bárki kiürítheti a szifont, akár a pos gazdája is.

Számolgassunk. Vegyük azt, hogy mivel rettentő mohók vagyunk, ezért kirakunk 2 szifont a posra, tehát óránként 90 egységnyi anyagunk lesz. Ha nagy méretű anyagot szívunk (1 m3), akkor viszonylag hamar 16 óra alatt betelik az első szifon és onnantól nem szív tovább, amíg ki nem ürítjük. Tételezzük fel, hogy szorgalmasak vagyunk és mindig van hely a szifonokban. Egy nap alatt 2160 db holdanyaggal leszünk gazdagabbak. Alapul véve a 2 szifon beszerzési költségét, ami 13m/db, végezzük el az osztást a 26 000 000 / 2160 és kijön, hogy olyan holdanyagot kell fúrjunk, ami legalább 12000 isk / db értékű. Ez nagyjából szinte csak az R64-ekre igaz. Persze ha több időnk van szüretelni, akkor ez az érték határ lehet kisebb is, de ez a határ csak annyit jelent, hogy az elszedett érték elérte a befektetett összeget.

Nézzük meg mi van, ha reakciót próbálunk ninjázni. A leírás alapján csak a lánc végéről tud szívni a szifon, ami egy complex reakció esetén azt jelentené, hogy nem tud semmit, mivel ez a kis modul arra még nem alkalmas. A valóságban viszont az a helyzet, hogy képes megszakítani a láncot, amit a ccp is tud, lehet bug reportolni.

Lássuk a számokat. A simpla reaktor oránként 200 db anyagot állít elő, a szifon óránként 25-öt tud elvenni. Ez elméletben lehetővé teszi, hogy akár 8 szifont is rárakjanak egy reakcióra. 22 db fog beérkezni óránként (22.5 lenne matematikailag), így ezzel fogok számolni. A szifonnak 40 óra kell, hogy megteljen ez lehetőséget nyújt arra, hogy nem kell fél naponta oda rohangálni, bár lehet, hogy ettől még megéri, mert csak az az anyag a tied, ami már az állomáson van, ami a szifonban, az még mindenkié. 24 óra alatt 528 db anyagot szív el a szifon. Ismét számolva a 13m bekerülési költséggel ez azt jelenti, hogy 24621 isk értékű anyagnak kell lennie ahhoz, hogy 24 óra alatt visszahozza az értékét. Nagyjából elmondható, hogy ez csak azokra a reakciókra igaz, amikkel r64-eket reakcióztatnak. Ezek jó eséllyel gallente posokon futnak, mivel 4 simplex anyag kell hozz és másképpen nem férne ki. Persze, ha több idő is rendelkezésre áll, akkor olcsóbb anyaggal is vissza lehet hozni az árát a szifonnak, de egy átlag carbid reakcióban a drágább köztes anyag ára sem nagyon megy 6-7000 isk fölé, így legalább 80 órát kéne szifonozni ahhoz, hogy a modul ára visszajöjjön. Az olcsóbbik meg úgy 2000 körül van általában, ott meg sokkal tovább.

Összességében nézve, hacsak nincs lehetősége valakinek R64-et szifonozni, vagy azokra épülő reakciót, akkor ez megmarad egy jópofa ccp ötletnek egyelőre, mivel arra alkalmas, hogy kicsit  bosszantsa az ember a szomszédokat, de anyagi haszon szerzésére már kevésbé alkalmas. A CCP ígérte, hogy lesz majd ennek a modulnak nagyobb változata is, ami talán már jobb lehetőségekkel kecsegtet, de részletek egyelőre még nem árultak el.

Reklámok