Dan Abnett – Gaunt Szellemei

Ha  szóba került, a Warhammer 40k  világa két dolog biztos sokaknak eszébe jutott,  még pedig a Dawn of War  I – II. pc játék és Ian Watson az Űrgárdista című könyve.  Akit kicsit is jobban érdekelt ez az univerzum, elolvasta a többi, magyarul megjelent Watson könyvet. Így máris képet kaphatott róla milyen is, ez az örök háborúba ragadt világ.
De átlépve a fentebb említett játékot és könyveket, megjelent magyarul egy másik sorozat. Melyet Dan Abnett nevéhez köthetünk. Számos regény, novella, képregény sőt mi több a nem rég megjelent Ultramarines CG egész estés film története is az ő nevéhez köthető. Bár ő is nagy kedvvel ír az Űrgárdistákról, ezekről a fél-isteni lényekről, s nem egy sorozatba kezdet amelyek Inkvizítorok nyomozásait ecseteli, ez úttal egy sokszor lenézett hadtestet helyez a középpontba, még pedig a Birodalmi Gárdistákat (Ipmerium Guard).Remélem sikerül kedvet csinálnom másnak is, hogy elolvassa Dan Abnett – Gaunt’s Ghosts (Gaunt Szellemei) sorozat megjelent köteteit!
Amikor ráakadtam, olyan öröm kerített hatalmába, mint amikor egy rég nem látott baráttal találkozhatsz ismét. Idejét sem tudom, mikor adtak ki utoljára magyar nyelven a Warhammer 40 000 világában játszódó regényt. Ha jól emlékszem, legutoljára Ian Watson kötete jelent meg 2003-ban, ami az eddig megjelent műveinek gyűjteményes újrakiadása volt. (amit azóta talán újra kiadtak)
Aki már olvasta Abnett valamely írását, tapasztalhatta, hogy rendkívüli tehetsége van a háború szemléletes, kevésbé túlzó megdöbbentő erejű leírásához. A háborús regények kedvelőinek, kifejezetten élvezetes és olvasmányos lesz a sorozat. Nehezen akarja az ember letenni.Először arra gondolta, hogy bemutatom az összes könyvet de inkább csak szemezgetek, amolyan hangulat keltő jelleggel, s aki úgy dönt ez kell neki, szépen megveszi és elolvassa mind. De ahhoz, h lássátok mi is az ami engem megfogott – azon túl, hogy az akció – háborús filmek/könyvek kedvelője vagyok – mégis csak írnom kell az első pár könyvről.

  sabbat

Dan Abnett – Fisrt and Only (Első és Egyetlen)

Ibram Gaunt komisszár-ezredes a Császár és a Birodalom elkötelezett és rendíthetetlen politikai tisztje. Egységét, az „Első és Egyetlen” nevet viselő alakulatot mindig a legkeményebb és legkegyetlenebb csatákban vetik be a káosz erői ellen. Most sincs ez másképp, hiszen ezúttal a Birodalom legfőbb ipari bolygóját kell felszabadítaniuk.
Gaunt azonban más, mint a többi Birodalmi Gárdatiszt. Megpróbál vigyázni az embereire; igyekszik minél kevesebb emberáldozattal elérni a kitűzött célt. Teszi ezt egyrészt azért, mert tanítója, Delane Oktar komisszár-tábornok erre nevelte, másrészt teszi ezt a tanithiakból álló csapatáért, amelynek tagjait évekkel ezelőtt a Tanith bolygóról mentette ki.
Felettesei és a hadsereg többi tisztje azonban a legkevésbé sem törődik a katonák életével, ők győzni akarnak – bármi áron.

Miután sikerül a hadművelet, a katonák pár napos pihenőt kapnak egy csendes és békés bolygón, ahol Gauntnak teljesen véletlenül sikerül beletenyerelnie egy rendkívül sötét ügybe, amikor egy futár jóvoltából hozzá kerül a hadsereg titkosszolgálatának egyik jelentése. Ezzel annyira nem is lenne baj, ha ettől a perctől kezdve nem akarnák szinte folyamatosan eltenni láb alól.
Mivel nem tudja, kinek adja tovább a halálos jelentést tartalmazó adatkockát, úgy dönt, saját kezébe veszi az irányítást. Megpróbálja megfejteni a jelentésben szereplő adatokat és a végére járni, ki és miért akarja holtan látni őt és egész egységét…
Az író gyakorta felidéz néhány emlékképet, ezáltal kalauzol el a múltba, segít megérteni, a történések hátterét.

Dan Abnett – Ghostmaker (Szellemgyártó)
Az első kötet csak utalt rá, de most ténylegesen választ kapunk a múlt némely kérdéseire. Furcsa módon a második kötet, mutatja be az előzményeket és a történet az első könyv eseményei előtt játszódik. Itt ismerjük meg a Tanith bolygót, amit a Káosz elpusztít, és vele együtt a már említett sereget, akiket Gaunt ment meg és hozza létre a Tanithi Első és Egyetlent azaz a Szellemeket.
Ibram Gaunt komiszár-ezredest rendelik ki a most felálló egység a Tanithi Első, Második, ás Harmadik ezred parancsnokának. Ám a Káosz elpusztítja a bolygót, s Gaunt, a birodalom érdekeit képviselve veszni hagyja, s menti ami menthető, a Tanithi Első Ezredet.
Mindent és mindenkit elvesztettek. Családot, barátokat, házat … az egész bolygót. Immár nincs hova hazatérniük. Nincs számukra semmi csak a háború és a bosszú a káosszal szemben. A harcokban elesett katonák, nem nyugodhatnak békében, nem mások csak szellemek.
Az ezredet egyik Káosszal fertőzött világról a másikra küldik, hogy a lehető leghalálosabb küzdelmekbe vessék be. A harcok közti szünetekben állandóan visszatérő dilemmájuk, hogy parancsnokuk helyesen cselekedett-e, amikor kimentette őket Tanith elpusztuló világáról ahelyett, hogy hagyta volna öngyilkos, de hősies harcban megsemmisülni az ezredet.
Abnett törekszik arra, hogy minél jobban megismertessen bennünket az ezred egy-egy tagjával. A könyv minden fejezetének más-más főszereplője van, Gaunt alakja néha másodlagossá válik. Így tényleg úgy érezhetjük, hogy az Első és Egyetlen a főszereplő, nem pedig annak parancsnoka.

2880583176_6207531f3c

Habár nem vetekedhet Ian Watson regényeivel, határozattan pozitív irányú változások fedezhetők fel benne. Míg az első könyv egy jó háborús regény volt, addig itt a vége felé feltűnő inkvizítor és Eldák végre meghozzák az igazi WH40k hangulatát, s kezd sorozat végre testet ölteni.
Nem beszélve a sorozat további darabjairól. Nem fogunk találkozni Ian Watson űrgárdistáival, inkvizítoraival, egyszóval a Warhammer 40000 világ „krémjével”. Ez azonban senkit ne keserítsen el, pl. a Nekropoliszban, Abnett olyan elementáris erejű harcleírást produkál, amelyre nagy hirtelen egyetlen könyv alapú példa sem jut eszembe. Talán a Ryan közlegény megmentése című film partraszállós képsorai tudnák szemléltetni azt a pusztítást, fájdalmat és borzalmat, amely a regény lapjain megelevenedik.

imperial-guard-intro
Talán az első két könyv kezdésnek elegendő. Azt hiszem olyan „szükséges plusz” Gaunt és a Tanithi Első és Egyetlen, amely feltétlenül szükséges a Warhammer 40.000 világ jobb megismeréséhez.
Nekem kellemes olvasmány volt mind, de azzal nem árt tisztában lenni, hogy a Warhammer világa a folyamatos háborúról szól. Ahogy többször is megemlítik a könyvekben, ez már inkább mészárszék…

– Előre katonák! Tanithért, a Császárért! Vagy talán örökké akartok élni?

Ami igazán „félelmetessé” teszi, hogy szinte minden halottat, akik a Szellemek közül esnek el, nevesít a szerző. Más könyvekben csak számokat látunk, nem társítunk hozzá személyeket. Itt azonban, amint elolvasod a neveket, azonnal érzed a veszteséget. (Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Szellemek egy elpusztult bolygó utolsó túlélői…)Az egész sorozat pörgő, érdekes, letehetetlen, Dan Abnett könyveit ezentúl vadászni fogom.

Reklámok