január 13

Letöltés címke

2014 Könyvadaptációi csak nektek

gone

Hé haver, hol a nejed? (Ben Affleck a Gone Girlben)

A filmesek 2014-ben sem kímélik az írókat, idén is lesz vámpíros, képregényes és megfilmesíthetetlen, és persze a kettévágott befejező rész sem maradhat ki a sorból. Ezeket a könyvadaptációkat nézzük januártól decemberig.

A tálib vezető, Ahmad Shah elfogására irányuló hadműveletet csak egyetlen katona, Marcus Luttrell élte túl. 2009-ben könyvet írt megmeneküléséről, az idei év pedig a Lone Survivorból készült adaptációval, A túlélővel indul (Legalábbis Amerikában, nálunk február elejére várható a bemutató.)

Anton Corbijn rendez filmet John le Carré 2009-es regényéből, Az üldözöttből, melyben egy muszlim csecsen emigrál illegálisan Hamburgba, és kelti fel mind a német, mind az amerikai hírszerzés gyanúját. Corbijn remek szereplőgárdát trombitált össze, felbukkan például Philip Seymour Hoffman, Robin Wright és Willem Dafoe is. Amerikai bemutató januárban.

Évszázadokkal teremtője, Dr. Frankenstein halála után a hallhatatlan Adam egy háború közepén találja magát. A Kevin Grevioux képregényéből készült Én, Frankenstein január közepén érkezik, szörnyszerepben Aaron Eckharttal.

 

A Joyce Maynard Nyárutó című regényéből készült filmet a szerencsések már 2013-ban láthatták, de január végén a mozikba is eljut. Kate Winslet, az egyedülálló anyuka beleszeret Josh Brolinba, a szökött fegyencbe, rendezi a Juno direktora, Jason Reitman.

 

Az idei vámpíradagot Richelle Mead szállítja, Bálint-napon érkezik a Vámpírakadémia. A félig dampyr, félig ember Rose feladata, hogy megvédje a halandók között békésen éldegélő vámpírokat, a morákat. Közben olyan kihívásokkal találja szembe magát, mint a tiniszerelem, és a rosszindulatú gimis pletykák.

 

Idei megfilmesíthetetlenünk Mark Helprin könyve, a Téli mese. Akiva Goldsman rendező valószínűleg nem tud majd csodát tenni a vásznon, főleg, ha minden idők egyik legmenőbb irodalmi hősének, Peter Lake-nek szerepére csak Colin Farrellt sikerült megtalálnia. Lesz benne időutazás, steampunk elemek, újságírás és egy csodás fehér ló. Könyvben akkor is jobb maradna, ha a világ legjobb rendezője rendezné (bárki is legyen az), és a világ legjobb szereplőgárda (bárkik is legyen azok) játszaná el.

Február közepén mutatják be az 1981-es Zeffirelli-film, a Végtelen szerelem remake-jét. Felgyújtott tornác, javítóintézet, elszakított szerelmesek. Ezúttal Tom Cruise nélkül, de ismét Scott Spencer könyvéből.

Darren Aronofsky a Bibliából merített ihletet. Fel van adva a lecke, mert a vízözön története mindenkinek ismerős. Márciusban Russell Crowe tereli majd Noéként az állatokat bárkájába.

 

Émile Zola Thérèse Raquin című regényén alapszik az In Secret, ami az 1800-as évek közepének Párizsába kalauzol, és egy boldogtalan házasságban élő nő, és férje barátjának szenvedélyes szerelemről mesél. Főszerepben a csodás Elizabeth Olsennel.

 

Még be sem mutatták, máris az új Az éhezők viadalaként emlegetik  A beavatottat. Hősnője a tizenhat éves Beatrice, akinek választania kell, hogy az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak vagy a Műveltek csoportjához akar-e csatlakozni. A döntést során természetesen az összes imént felsorolt erényt használnia kell, hogy legyőzze az autoriter vezetőt. Főszerepben az eddig viszonylag ismeretlen Shailene Woodley, az eredeti regényt Veronica Roth írta.

 

Múzeumigazgatókból, kurátorokból és művészettörténészekből álló alakulat próbál visszaszerezni nácik által elrabolt műkincseket a történelem legnagyobb kincsvadászatában. Robert M. Edsel The Monuments Man című regényét George Clooney adaptálta szélesvászonra Műkincsvadászok címmel. Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin és John Goodman mellett persze ő is felbukkan majd a filmben.

 

Nyáron nemcsak a kánikula, de a sárkányok miatt is forró lesz a hangulat. Cressida Cowell gyerekkönyve, az Így neveld a sárkányod a moziban is folytatást kapott. Öt évvel az első rész eseményei után a kamasz Hablaty és barátai egy újabb csata közepén találják magukat.

 

Júniusra lehet készíteni a zsebkendőt – jön Josh Boone filmje rákos tinédzserekről és szerelmes amputáltakról. John Green ötletadó könyve, a Csillagainkban a hiba tavaly jelent meg magyarul.

Hiroshi Sakurazaka All You Need Is Kill című könyvéből merített ihletet filmjéhez a Bourne-mozik rendezője, Doug Liman. Az Edge of Tomorrow-ban Tom Cruise és Emily Blunt küzd egy idegen faj ellen, de az idők ebben a filmben is idétlenek. Mormota ezúttal nincs, van viszont szörnyű időhurok.

 

Az emlékek őre című Lois Lowry-adaptációban egy tizenkét éves fiú tanulja használni érzékeit, méghozzá egy különleges öregembertől, Jeff Bridgestől. A filmben lesznek még világbékét fenyegető titkok, és Meryl Streep, a vaslady. Rendező az ausztrál Phillip Noyce (Férfias játékok, Az angyal, A csendes amerikai), amerikai bemutató augusztus közepén.

Lasse Hallström (Gilbert Grape, Csokoládé, Lazacfogás Jemenben), Steven Spielberggel és Oprah Winfrey-vel szövetkezett, hogy filmre vigye Richard C. Morais gasztoregényét, a The Hundred-Foot Journeyt. A könyv magyarul a Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke címmel jelent meg 2011-ben, a film pedig augusztusban érkezik. Címszerepben (Mallory, nem a konyhafőnök!) Helen Mirren.

Kilenc évvel az első Sin City-film után augusztus végén jön a második, A Dame to Kill For. Gengszterek, szerencsejátékosok és Bruce Willis – fekete-fehérben.

Trailer hamarosan!

Jonathan Tropper This Is Where I Leave You című regényében egy nem vallásos zsidó család ül sivát. Az egy hét együttlét felszínre hozza a régi sérelmeket, és a gyászolók egymás torkának esnek. Kikapós feleség, nem várt terhesség, és Tina Fey szélesvásznon szeptemberben.

2014 a Gillian Flynn-adaptációk éve lesz. Szeptemberben kerül mozikba 2012-es bestsellerének, a Holdiglannak  filmváltozata, a Gone Girl, melyben Ben Affleck próbálja majd eloszlatni a kételyeket arról, hogy köze van felesége eltűnéséhez. Kedves Ben, ahhoz talán egy kicsit kevesebbet kéne hazudni! A rendezői székbe A tetovált lányamerikai változatának rendezője, David Fincher ült. A Dark Places filmváltozata szintén szeptemberben érkezik. Egy titkos társaság újranyitja egy brutális gyilkosság aktáját, az egyetlen túlélőnek pedig ismét szembe kell néznie erőszakos múltjával.

Szeptemberben sem maradunk posztapokaliptikus YA-adaptáció nélkül. Jön James Dashner trilógiájának első része, a The Maze Runner. A főszerepben egy emlékeitől megfosztott fiúcsapat, és a hatalmas kőfalak.

 Trailer hamarosan!

Judith Viorst Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day című könyve októberben elevenedik meg a vásznon. Például Steve Carell és Jennifer Garner tesz róla, hogy ne legyen rettenetes, borzalmas, nem jó vagy épp nagyon rossz. Drukkolunk!

terrible

Alexandernek nagyon rossz napja lesz

Idén ősszel egy bőrt lehúznak Bram Stoker vámpírjáról, jön a Dracula Untold, amelyben fantázia és történelem keveredik majd. Vlad Tepes szerepében Luke Evans.

Jennifer Lawrence utolsó előtti alkalommal bújik Katniss Everdeen bőrébe. Novemberben érkezik Az éhezők viadala befejező epizódjának első része, a Mockingjay. Biztos ezt is a legizgalmasabb résznél vágták ketté.

Utolsó fejezetéhez érkezett Peter Jackson monumentális Tolkien-adaptációja. A hobbit: Oda és vissza december 17-étől a mozikban.

unbrokenÍgy forog az Unbroken

Coenék is könyves alapanyag után néztek, és Laura Hillenbrand Unbroken című non-fictionjénél kötöttek ki. A rendezői székbe ezúttal nem ők, hanem Angelina Jolie ül, de a forgatókönyvet Ethan és Joel szállítja. A háborús dráma egy olasz-amerikai hosszútávfutó olimpikonról, Louis Zamperiniről szól, aki a második világháború alatt japán erők fogságába esik.

Reklámok