január 21

Letöltés címke

10 különös objektum az űrben

Az univerzum tele van rejtélyekkel, ismeretlen dolgokkal. Minél több mindent fedezünk fel, annál többet érthetünk meg a világról. A következő cikkben sorra veszünk 10 objektumot a világűrből.

10. A legkisebb bolygó

2013-ban fedezett fel egy 3 bolygót magába foglaló csillagrendszert a Kepler űrtávcső, beleértve az eddigi legkisebb ismert exobolygót. Az űrtávcső nap körüli pályán kering, követve a földet, hogy az ne zavarja a megfigyelésekben. A Kepler 37-b nevű bolygó kisebb, mint a Merkúr és csak 200 km-rel nagyobb az átmerője, mint a holdunknak.

1-kepler

Az egyik módja az exobolygók felfedezésének, ha megfigyelünk egy csillagot és várjuk, hogy a fénye elhalványuljon. Ez akkor következik be, amikor a bolygó elhalad a csillag előtt, így egy nagyobb objektumot könnyebb észrevenni. A legtöbb felfedezett exobolygó sokkal nagyobb a Földnél, nagyjából akkorák, mint a Jupiter. Egy ekkora bolygó hatására a csillag fénye alig észrevehetően halványul, így ez egy hihetetlen felfedezés.

9. A Fermi buborékok

Ha felülnézetben tekintünk a Tejútrendszerre, hatalmasnak tűnik, azonban élén nézve már csak egy sávot láthatunk. Legalábbis ez volt a helyzet, mielőtt a Fermi távcsővel, – mely a röntgen- és gammasugarak tartományában is észlel, – nem azonosítottak 2 hatalmas alakzatot.

2-fermi

A 2 buborék függőlegesen ugrik ki a galaxisunk korongjából, egyenként mintegy 50 000 fényév távolságban, ami a Tejútrendszer átmérőjének a fele. A buborékok eredetét a NASA sem tudja biztosan. Az egyik elmélet szerint galaxisunk középpontjában található szupernagytömegű fekete lyuk hirtelen megnövekedett sugárzásának eredményeként keletkeztek.

8. Theia

4 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer különösen veszélyes volt, tele kisbolygókkal, szikla és jég törmelékkel, így az ütközések meglehetősen gyakoriak voltak. Az egyik ilyen ütközés következménye lehet az az égitest, melyet Holdként ismerünk. A Theia feltételezhetően egy kőzetbolygó volt, melynek pályája instabillá vált. A méreteiben a Marsra hasonlító bolygó különleges szögben találta el a Földet, és úgy gondolják, a maradék törmelék egyesült és létrejött a Hold. Könnyen lehet, hogy amennyiben más szögben találkozik a két bolygó, az ütközés hatása teljesen más lett volna, akár végzetes kimenetelű is lehetett volna a bolygónkra nézve.

Planet Earth Apocalypse

7. Sloan Nagy Fal

A Sloan Nagy Fal mérete leírhatatlan, az emberi elme számára felfoghatatlanul nagy, nincs semmi, amihez hasonlítani lehetne. Az legnagyobb ismert struktúra az egész univerzumban, galaxisok láncolata, mely 1,4 milliárd fényév hosszan nyúlik el.

Galaxy NGC 4214 NASA and the Hubble Heritage Team (STScI)

Több száz millió különböző galaxis található benne, amik szuperhalmazokat alkotnak a Falon belül. A szuperhalmazokat galaxisok és a belőlük összeálló galaxishalmazok alkotják, melyek hatalmas fonál- és buborékszerű felületek mentén helyezkednek el.

Vannak akik úgy gondolják, a Nagy Falat nem kellene egyetlen struktúraként kezelni, mivel nem minden galaxis kapcsolódik egymáshoz gravitációsan.

6. Legkisebb fekete lyuk

Kevés nagyobb rejtély van az univerzumban, mint a fekete lyuk. Képes csapdába zárni a fényt, melynek sebessége 300 000 km másodpercenként. Vannak olyan hatalmas fekete lyukak, melyek tömege több milliárdszor nagyobb a mi Napunk tömegénél, de vannak ezeknél sokkal kisebbek is.

univerzumunk7

A korábbi rekordtartó tömege 14-szer akkora, mint a Napé, ami még mindig hatalmas a mi normáinkhoz képest. Az új rekorder, IGR J17091, „csak” háromszor nehezebb a Napnál. A tömege nagyjából a minimális ahhoz, hogy létrejöjjön és stabil maradjon.

5. Legapróbb galaxis

A galaxisok hatalmasok, megszámlálhatatlan csillag, melyek olyan óriásiak és fényesek, hogy elég felnéznünk az égre és láthatjuk őket, a hatalmas távolságok ellenére. Könnyű elfelejteni, hogy nem minden galaxis ilyen nagy, találhatunk ezeknél sokkal kisebbeket is.

Wormhole

Egy példa az ilyen kicsi galaxisokra a Segue 2, melyen belül mindössze 1000 csillag található. Összehasonlításként, a mi galaxisunk több száz milliárd csillaggal büszkélkedhet. A teljes galaxis egyesített fényereje mindössze 800-900-szor nagyobb, mint a Napé, ami meglehetősen szerény, figyelembe vége, hogy a Nap nem különösebben nagy csillag, csillagászati mértékben nézve. Ahogy a teleszkópok fejlődnek, nem csak több ilyen galaxist találhatunk, de jobban meg is tudjuk őket vizsgálni, ezzel pedig többet tudhatunk meg a világűrről.

4. Legnagyobb becsapódási kráter

Mióta részletesebben vizsgálják a Marsot, különböző elméletek vannak arról, hogy mi okozta a két félteke ennyire eltérő felszínét. Egy új teória szerint a különbség egy hatalmas becsapódás következménye, mely megváltoztatta a bolygó arculatát. A Borealis-medence a legnagyobb kráter a Naprendszerben. A bolygó 40%-át fedi le, 8500 km-es átmérővel négyszer akkora, mint a második legnagyobb kráter. Ahhoz, hogy ekkora kráter keletkezzen, a becsapódó objektumnak nagyobbnak kellett lennie, mint a Plútó.

Mars Crater Valley

3. A legkisebb napközelpont

Miközben a Merkúr a legközelebbi nagy objektum a Naphoz, vannak kisebb struktúrák, amik még közelebb találhatóak. A napközelpont az a pont, amikor egy égitest a legközelebb van pályáján a  középponti csillaghoz. A 2000 BD19 névre hallgató aszteroida kerül legközelebb ahhoz a hatalmas, forró gömbhöz, amely életben tart minket. A Föld naptól való átlagos távolságát véve 1 egésznek, a BD19 napközelpontja 0.092, azaz több mint tízszer kisebb, ezzel olyan hőmérsékletre melegszik, amelyen megolvad a cink és egyéb fémek is. Ezen aszteroida megfigyelése segíthet többet megtudni arról, milyen tényezők befolyásolják egy égitest pályáját.

The Sun

2. Hihetetlenül régi kvazár

A fekete lyukak egy része hatalmas tömegű, ami nem meglepő, mivel mindent elnyel, ami az útjába kerül. 2 milliárd naptömeggel az ULAS J1120+0641 nagy meglepetés volt a csillagászoknak, nem is a nagysága, mint inkább a kora miatt. Ez a legrégebbi ismert kvazár(közepén egy fekete lyuk), mely 800 millió évvel az ősrobbanás után jött létre. Ez azt jelenti, hogy a fény 12,9 milliárd éven keresztül utazott, mire elérte bolygónkat.

quasar

1. Tavak a Titánon

A tavasz kezdetével és a téli felhők visszavonulásával, a Cassini szondának sikerült néhány képet készítenie a Titán északi sarkán található tavakról. Az ottani körülmények között a víz nem lehet folyékony, azonban a metán és etán keveréke igen, és tavakba gyűlik.

Annak ellenére, hogy a szonda 2004 óta kering a Titán körül, most először szálltak fel eléggé a felhők ahhoz, hogy tisztán lehessen látni a sarkot. A fő tavak egyenként több száz kilométer szélesek, a legnagyobb a Kraken Mare.

A folyadék léte a földön elengedhetetlen volt az élet létrejöttéhez, azonban a szénhidrogénből álló tavak teljesen más természetűek, mivel az anyagok nem oldódnak benne olyan jól, mint a vízben.

EVE-key-art

Reklámok