Bitcoin – 3. rész – Tőzsde

Retro:    1. cikk     2. cikk    Fórum, ahol segítünk, vagy segíthettek nekünk (regeljetek be, api részt nem kell kitölteni)

Ami a második cikkből kimaradt:

Sokan kérdeztétek, van e adó a poolon, és h ez az egész menyire biztonságos. A poolon van adó, 0,5% (igen, fél százalék 🙂 ) tudomásom szerint, ami jelentősen kevesebb mint a legtöbb poolban.  A biztonságról pedig igazából nem tudok nyilatkozni. A poolból mi nem tudjuk lenyúlni a coinjaidat, a walletedet meg te ott tartod ahol szeretnéd, akár a saját gépedre is feltelepíthetsz egy walletet, ha azt érzed a legbiztonságosabbnak. Én már jó ideje utalgatok innen oda a lentebb említett oldalak között, komoly problémám még nem adódott. Néha előfordult, hogy nem érkezett meg 3-4 órán belül sem a coin, írtam egy ticketet, és azonnal orvosolták a hibát.

Másik amit sokan kérdeztetek, hogy mikor éri ez meg árammal együtt. A 2. cikkben linkelt calculátorral ezt is ki lehet számolni, de azt mondhatom, hogy cirka 120khash/s felett már megéri (természetesen  árfolyamtól függ) árammal együtt. Persze ha esetleg van munkahelyi számítógéped, sőt esetleg több is, ahol nem te fizeted az áramot, akkor asszem nem kell tovább ecsetelnem 😛

Előző cikkben valahol ott fejeztem be, hogy be van állítva a bányászunk, és a kis rabszolga termeli nekünk a fastcoint a poolban. Ahhoz, hogy ezt pénzé tudjuk váltani, először is ki kell utalni egy walletbe. Én erre a Cryptsy-t javaslom, mert itt egyből lehet vele kereskedni is, de kinek a pap, kinek a paplan. A poolból manuálisan bármikor kiküldhetjük a kibányászott coinokat, de akár automatikusra is állíthatjuk. Ilyenkor ha az előre beállított mennyiségű coin összegyűlik, azt a rendszer automatikusan elküldi a walletünkre.

Ha a coin a walletünkön van, az, hogy mit kezdünk vele csak rajtunk múlik. Kis hazánkban közvetlenül pénzre váltani még nem lehet coinokat, (ellentétben kínával, ahol pl a plázában is fizethetsz vele) de hát erre való az internet. Rengeteg befektető keresi a coinjainkat, és hajlandó azt megvásárolni euróért, dollárért, sőt, akár más típusú coinokért is.

Innentől igazából mindenkire rá van bízva, hogy mikor mennyiért és kinek adja el, de hogy picit segítsek, összefoglalom én hogy szoktam. Tegyük fel van nekem a számlámon 500 FTS. Mivel és a cryptsy-t használom, ott egyből tudom is figyelni az FST aktuális árfolyamát. Ám én nem elégszem meg azzal, hogy egyszerűen azt dollárrá váltom, hiszen most néztem meg A Wall Street farkasa című alkotást, és érzem a tőzsde szagát a gépemen. Ezért inkább elsősorban a legkeresettebb coinfajráta, a Bitcoinra váltom az FST-met. Természetesen itt is érdemes folyamatosan figyelni az árfolyamot, mivel ezeknek a cryptocurrency-knek nagyon ingadozó. A BTC aktuális árfolyamát nagyon jól nyomon tudom követni a különböző marketeken itt, és ezt kis is használom. Olcsón veszek, drágán adok, nem atomfizika. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a legtöbb market tranzakción van adó, tehát azt mindenképpen számoljuk bele, mikor a nyereségünket latolgatjuk. Sőt, ha már itt tartunk érdemes midig figyelni az LTC árfolyamát is (ugyanott lehet mint a BTC-t), hiszem ez a másik legkeresettebb coin fajta, igen jó áron megy, de az utóbbi egy hónapban igen stabil az árfolyama, nehéz vele nagyot szakítani.

Mivel nem vagyok bróker nem igazán tudom mikor érdemes venni, adni, mik befolyásolják az árfolyamot, (szívesen fogadok ilyen infókat a kommentekben 🙂 ) de már azzal az egyszerű józan paraszti szabállyal, hogy drágán adod, olcsón veszed egy kis odafigyeléssel egész nagyokat lehet nyerni. Természetesen árfolyam figyelő alkalmazások mobiltelefonra is elérhetőek, én pl. androidon valami LTC widget nevű halál egyszerű appot használok, ami tökéletesen kiszolgálja az igényeimet. Napi 10 szer rápillantasz (ami nem nagy dolog, hiszen widget, úgyis az asztalon fog figyelni), és amikor látod, hogy neked megfelelő az árfolyam, gyorsan megteszed a megfelelő lépéseket. Természetesen pont mint EVE-ben, itt is ki tudsz tenni buy és sell ordereket, ezzel is tökéletesen lehet operálni.

A pool tökéletesen funkcionál, mi folymatossan bányászunk a munkahelyi gépeinkkel (muhahah), várunk mindenkit 🙂

Az általam leggyakrabban használt marketek:

Cryptsy

BTC-e

MtGox

Bitstamp

A marketek között van ami market melett walletként is működik, (pl Cryptsy, BTC-e) és van ami nem. Magát a coinodat valószínűleg mindenhol tudod tárolni, de vannak olyan oldalak, ahova a poolból közvetlenül nem tudod kiutalni. A lényeg az, ha valamelyik marketen te el szeretnél adni, akkor arra a marketre kell utalnod a coinjaidat, (vagy a poolból [amennyiben erre lehetőséged van], vagy a walletebdől) és már mehet is az üzlet.

Reklámok