január 23

Letöltés címke

Drónok- Elképzelt jövőkép

A potenciális lehetőségek újabb távlatait nyitják meg a Drónok az emberiség számára, de sok esetben felmerül a kérdés, hogy mikor és milyen formában láthatjuk majd ezeket.

A technikai fejlődés első sorban nem csak az ember „kényelmére” alkotja meg a hatékonyabbnál hatékonyabb eszközöket. Sok esetben olyan megoldásokat kaphatunk, amiről azt sem tudtuk, hogy társul hozzá egyáltalán egy probléma, vagyis a megoldás hamarabb beéri a probléma jelentkezését. Szó szerint a „megoldások” egymással versengenek a piacon hogy melyik a hatékonyabb.

dronoscikk1

Ha így nézzük a drónok is egy hasonló „megoldást” jelentenek, ezek a gépezetek az első lépést jelentik olyan munkák elvégzésre, amit mi irányítunk de… igazából nem is csinálunk semmit? Ebben a formájában ez nem igaz, mert mi irányítjuk a drónokat, de a minket érő megterhelés drasztikusan kisebb lesz.

Igaz, ez már mind lerágott csont, tudjuk a drónok fejlettségét, képességeit, a bennük rejlő lehetőségeket. Habár az utóbbi állítás sem teljesen igaz, nem minden lehetőséget térképeztünk fel, előre láthatóan nem tudjuk megjósolni, mi következhet még ezek után.

Mesterséges Evolúció

Drónok főleg a hadászati szféra igényeit elégítik ki, ezt követik a civil hétköznapi feladatok elvégzése. Normál esetben, amíg nem merülnek fel újabb igények a meglévő típusok versengenek a piacon „A Leghatékonyabb Drón” címéért, míg le nem taszítják őket idővel a még fejlettebb típusok. Ha úgy nézzük, akkor ez is egy evolúció, csak mi hajtjuk ezt végbe rajtuk: tökéletesednek, és erősebbek lesznek, míg be nem következik egy klímaváltozás (más fajta igények) és el nem pusztulnak (elavulnak). Ami a legérdekesebb itt is az, hogy hogyan fognak alkalmazkodni az új igényekhez, és főleg milyen megoldásokkal.

Példának okán említhetnénk egy pizzériának a pizza futárját, aki kiviszi a pizzát házhoz, ez egy remek szolgáltatás már önmagában, mi kellhet még? Mivel lehetne jobb? Pl. azzal, hogy még gyorsabban szállítják ki, mint a szokványos, holott tudjuk ez relatív dolog és mindig a forgalomtól függ a szállítás ideje. De képzeljünk el egy drónt ami repül, és még gyorsabban viszi a pizzát, szinte semmi sem állja az útját, átrepül az akadályokon. Önmagában ez több dolgot eredményez. Ez egy olyan megoldás, ami egyből a földhöz verné a konkurens pizzériákat (sokkal gyorsabb és menőbb is a szolgáltatás, főleg ha nem változtatnak az árakon, sőt, akár olcsóbb is lehet, mert futárt sem kell fizetni), beindít egy új trendet, ami követendő példa lesz a jövőben, és ezt követően megint azon fognak agyalni a feltalálók, hogy ezt a megoldást is hogyan múlhatnák felül.

dronoscikk2

Vagy vegyük komolyabbra a témát, a leginkább a hadászatban tündökölnek a drónok ez nem vitás, több éve bizonyítják a képességeiket ezek a gyilkos szerkezetek, mert legfőbbképp erre találták ki őket. Egy rakétákkal felszerelt drón egészen komoly távolságokról képes elpusztítani a célpontjait és biztonságosan visszatérni a bázisra. De ugorjunk el a normál való életbeli példáktól, mi van, ha egy nagyon fejlett ellenséges alakulattal kell felvennie a harcot? A kilőtt rakéta hatástalanítva lesz egy tank fejlett reaktív páncélzata által, miközben az üteghez tartozó légvédelmet biztosító lánctalpas egység agilis anti-levegő rakétája meglepő gyorsasággal szedi le a drónt az égboltról. Ilyenkor gondolkodik el keményen a hadvezetés hogy rossz döntést hoztak-e vagy nem elég hatékony a drón által felmutatott teljesítmény. Ha az utóbbi igazolódik be, akkor új elgondolást kell alkalmazni a probléma megoldására.

Beindul a fantázia

Az általános tervezési forma mindig így történik meg: felvázolják papíron vagy számítógépen azokat a koncepciókat melyek egy alapos válogatáson mennek keresztül. Képzeljünk el egy modell casting-et, valami hasonló a dolog, a legjobb adottságokkal rendelkező versenyzőt keresik. Legyártanak ennek jegyében pár típust, sőt, még versenyt is hirdethetnek meg rengeteg cég között, hogy építsék meg a saját elképzelésüket (cserébe hatalmas pénzösszeget nyerhetnek, továbbá a nagy érdemet hogy az ő fejlesztésüket fogják gyártani). De mivel a versenyzők között sincs olyan, hogy tökéletes ezért azt összesítik, paraméterek alapján döntenek, hogy kinek van a legjobb átlaga. Gépezetek nyelvén fogalmazva főleg a hatékonyságot, egyszerűséget és a költséget fogják nézni.

Az utóbb említett szituációra megoldás szükségeltetik, méghozzá annyira hatékonynak kell lennie, amilyennek azt elvárják, vagy helyesebben fogalmazva amennyire csak lehet. Az alkotóknak adott a probléma, ami megoldásra vár, itt már nem elég kicsit gyorsabbá tenni és több rakétával ellátni az egységet, nem lesz nagyobb esélye a feladat elvégzésére. Csak egy légből kapott ötlet, de miért ne szereljük fel a drónt egy több gigawattos lézerrel, ami képes hosszasan tüzelni az ellenségre és úgy robbantja fel azt? Nem is elképzelhetetlen, a lézernek hatalmas hatótávja van, plusz felhevít mindent, berobbantja a tank üzemanyagát és máris pusztulásra ítélte az ellenséget. De ez még semmi, miért ne rakjunk rá még egy lézert, ami csak arra szolgál, hogy ellenséges rakétákat semlegesítse, így védi meg az egységet a veszélytől? A Lézerfegyver technológia bizonyos szinten már létezik taktikai lézerek formájában. Ez egy megoldást jelenthet.

A legelgondolkodtatóbb az egészben, ha tényleg megépíthető, akkor mire lenne igazán képes és hogyan reagálnának erre az emberek? Elsőre hátborzongató tud lenni ez a tény, főleg a fejlettség szintje, de ez a mozgatórugója a technológiai fejlődésnek, ami sosem hátrány. Már-már elképzelhetetlen határokat feszegetünk, de még közel sem vagyunk a tényleg extrém dolgokhoz.

dronoscikk3

Hátrány vagy előny?

Ez egy olyan kérdés ahol nehéz meghúzni azt a bizonyos „vonalat” ami az igazságot fogja szolgálni. Tény hogy már most előre látható a hátrányai, de kevés újítás nevezhető meg, ami ne járna negatívumokkal.

Az előny a technológiai fejlődés mellett az, hogy minden emberi kézben marad, ne feledjük a drónok irányított eszközök, saját akarattal nem rendelkeznek és nem is fognak rendelkezni. Minden az emberi kéz irányításában fog maradni. Minden az operátortól függ, övé a felelősség.

Sajnos ez itt felvethet morális kérdéseket, egy egyszerű példával élve képzeljük el, hogy egy irányított  Quadrocopter kamerával felszerelve beoson házunk tájékára és megpróbál felvenni intim pillanatokat, végül ezek a sajtóban is landolhat. Ez nem kevés kellemetlenség járna az biztos, védekezni is nehéz lenne ellene. De ne feledjük, itt egy ember keze van a dologban, a kis Quadrocopter ártatlan, nem tehet róla hogy ilyen kis frankó találmány ő. A legnagyobb megoldás ilyen problémák esetében a törvényi jogszabályozással érhető el, mivel a drónok is veszélyes eszközök lehetnek rossz kezekben.

Ennek jegyében nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a drónok nem rendelkeznek hátrányokkal használati szempontból, maximum csak technológiai limitációk fedezhetők még fel, amiket idővel kijavítanak.

Szerző: Vincze Sándor

Reklámok