január 27

Letöltés címke

Küszöbön a jövő technológiái!

Cikkben 10 olyan technológiát mutatok be, melyek már ma is léteznek. Teleportáció, adroidok, robotautók, gondolatolvasás. Küszöbön a jövő technológiái!

A tudomány és a technika az elmúlt 60 évben drasztikusan fejlődött, és olyan ütemben változtatta meg az emberiség életét, mint azelőtt egyetlen más szektor sem. Gondoljunk csak bele. Még élnek olyan emberek, akik idejében még nem voltak mobiltelefonok, csak vezetékes készülékek. Azóta több évtized telt el, és a mobiltelefonok megjelenése alapjaiban változtatta meg a kommunikációnkat. Az elmúlt évek pedig arra engednek következtetni, hogy a mobiltelefonok korát lassan át fogja venni valami más…
Cikkemben összegyűjtöttem azokat a bődületes technológiákat, melyek – akármilyen hihetetlen – a jelenben is léteznek, tehát megvalósíthatóak. Ezek nem mindegyike áll készen a tömeges alkalmazásra, vagy a széleskörű használatra, de bizonyítják, a jövő határtalan, és az emberi technika tovább szárnyalhat akár képzeleten túl is.

10. Teleportáció

Akármilyen hihetetlen, a teleportálás igen is lehetséges. Sikeresen, adatvesztés nélkül ért véget a Tokiói Egyetem által vezetett csapat kísérlete, amelyben fényt használtak kvantum-teleportáció adatközvetítő közegeként. A kísérlet során ausztrál és japán kutatók úgy tudtak komplett kvantuminformációt átadni egymásnak, hogy a vizsgált adat nem is mozgott. Egyszerűen megszűnt az egyik helyen, majd a másik helyen újraalkotódott. „Útközben” nem vesztettek adatot, így ezt tekinthetjük az első sikeres kvantum-teleportációnak. A kvantum-teleportáció annyiban tér el a „valós” teleportációtól, hogy ebben a változatban csupán kvantum-információk helyeződnek át, míg a sci-fi filmekből ismert verzióban az egyik helyen lebontott sokkal komplexebb anyagot (pl egy embert) építik újjá a célállomásonstar-trek-transporter.

9. Biofegyverek

Biofegyverek alkalmazásával egy egész város lakosságát pillanatok alatt ki lehetne irtani. Azonban a vegyi fegyvereket más, sokkal szolidabb célra is fel lehet használni, mint például az ellenséges haderő időleges megbénítása, lebetegítése. Pusztító vegyi fegyverekkel már a világháborúk óta kísérleteznek a nagyhatalmak, 2011-ben pedig egy bizonyos Ron Fouchier kitenyésztette a madárinfluenza egy az eredetinél sokkal gyilkosabb fajtáját, melynek 50%-os volt a halálozási aránya. Viszonyításképpen: a spanyolnátha közel 40 millió ember halálát okozta 1%-os halálozási arányával.

8. Robotautók

Rohamosan fejlesztik a robotautókat, melyek képesek vezető nélküli működésre. Mi több, a Google robotautó képes több száz kilométert autókázni teljesen automatán, bármiféle manuális segítség nélkül. 2020-ra tervezik az első igazán önműködő autókat. Ezeknek a prototípusait már napjainkban is tesztelik, forgalomban, illetve teszt utakon. Némelyik jármű már több száz kilométert üzemelt baleset és fennakadásmentesen. Az új technológia jelentősen csökkenthetné a közlekedési balesetek számát, amely csak az Egyesült Államokban 160 millió dollárjába (kábé 36 milliárd forint) kerül az autósoknak évente, és a vezető halálok a négy és harmincnégy év közötti korosztályban.

1418793747_1382827175

7. Androidok

A hongkongi „Mozgásban lévő robotok 2012” elnevezésű expón a világ legkifinomultabb (és legszebb) robotjai keltek életre. A hongkongi látogatása során a női Geminoid F android elbeszélgetett az expo látogatóival, énekelt, mosolygott és természetesen nagy sikert aratott. Készítője, a robotika gurujának számító japán Hiroshi Ishiguro, 65 viselkedéstípust programozott androidjába, aminek köszönhetően a Geminoid F jelenleg a világ legintelligensebb robotjának számít.

6. Nanodrónok

A drón elsősorban katonai feladatokra alkalmazott olyan repülőeszköz, mely valamilyen ön- vagy távirányítással (leggyakrabban a kettő kombinációjával) rendelkezik, emiatt fedélzetén nincsen szükség pilótára. Legtöbbször ezeket harcászati célokra használják, és a közelmúlt nagy háborús konfliktusai – például Afganisztán, Irak – során kivétel nélkül bevetették őket. A drónok azonban még jelenlegi méretükben is túl nagyok ahhoz, hogy megfigyelési célra hatékonyan lehessen alkalmazni őket, ezért az amerikai hadsereg az elmúlt években megkezdte a nano drónok fejlesztését. A nano drónok alig 3 centiméter nagyságúak, szinte kisebbek, mint egy 50 centes. Közel 100 darab prototípus van jelenleg is használatban a világon a Pentagon adatai szerint.

maxresdefault

5. Mesterséges ételek

Ma már mesterséges húst is képesek előállítani a tudósok. A terméket mesterséges úton, őssejtekből hozzák létre. Jelenleg három centiméter hosszú, egy centiméter széles példánynál tartanak. A fejlesztők szerint a mesterségeshús-gyártás környezetkímélőbb és biztonságosabb lenne, mint a nagyüzemi állattartás.

4. Erőterek

A jövőben az erőpajzs olyan bevált sci-fi technológia lehet, ami a hétköznapokra is kiterjed. Első pillantásra egyszerűnek tűnik: adott egy láthatatlan, de áthatolhatatlan réteg, amely a lézersugarakat és a meteorokat egyaránt elhárítja. Ha létezne ilyen erőtér, az alapvetően megváltoztatná életünket: nemcsak az űrhajókat és az országokat védené, de hidakat és utakat is lehetséges lenne egy gombnyomással felépíteni. A Boing és a katonai szektor már tervezett erőtérhez hasonló technológiákat. Az egyik ilyet Mátrixnak keresztelték. A Mátrix egy olyan légvédelmi rendszer, mely mindent lelő, ami behatol a hatósugarába, ergo már majdnem úgy működik, mint egy erőtér.

destinyback

3. Gondolatolvasás

A gondolatolvasás nem is olyan távoli utópia, mint hinnénk. De tényleg valósággá válhat egy olyan eszköz, amelynek segítségével az agyhullámok dekódolásával “olvasni” lehet majd mások fejében? Természetesen ingoványos etikai kérdéseket vet fel maga az ötlet, azonban nem csak és kizárólag rossz célra lehetne felhasználni. Bevethetnék például a beszédkészségüket elvesztő betegek ki nem mondott szavainak értelmezésénél. 2000-ben Torontói tudósok olyan gépet fejlesztettek ki, amely 80 százalékos pontossággal képes eltalálni, amire a vizsgált személy gondol. Az eszköz egy fejre helyezhető készülék segítségével működik, amelyen a tévés távirányítók frekvenciájához közeli hullámhosszú infravörös fényt kibocsátó optikai kábelek kígyóznak. Az egészségre ártalmatlan fényt az agy frontális lebenyébe sugározzák, arra az agyterületre, amely a döntéshozásért felelős. Itt a fény szétszóródik a véredényekbe, a visszaverődéseket pedig a fejre szerelt készülék szenzorai rögzítik. A vérben oldott oxigén szintjét mérve a kutatók képesek voltak dekódolni az agy aktivitását, s el tudták dönteni, hogy a kísérleti alany jobban szereti-e például Shania Twain zenéjét Céline Dionénál.

2. Arcfelismerés

Arcfelismerés már régóta létezik a digitális fényképezőgépekben. Magában a technológiában viszont jóval több rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Nem véletlen foglalkoznak vele a kormányok komolyabban is. A rendőrség és egyéb más szervek (CIA, FBI) napjainkban is rendelkeznek különféle arcfelismerő rendszerekkel, ezek nagyobb része azonban nem képes még valós időben kiszúrni a célszemélyeket, gyanúsítottakat, körözött személyeket. Ez az elkövetkező években, évtizedekben drasztikusan megváltozhat. A technológia, mint már említettük, létezik, de még nem tökéletes. A rendőrség közel 4 millió lehetséges találattal tudja összevetni az arcunkat néhány másodperc alatt. Egyes becslések szerint 2020-ra több mint 30 ezer drón fogja az emberek arcát szkennelni az amerikai légtérben.

1. Katonai exoskeleton

Ha láttuk a mostanában nagyon népszerű Vasember filmeket, akkor nagyjából képet kaphatunk arról, hogy mi felé halad a katonai exoskeletonok fejlesztése. Bár a Vasember repülő páncéljáról egyelőre csak álmodni lehet, a Lockheed Martin teherhordó robotváza szupererőssé teszi a katonákat, akik így hatalmas terheket képesek magukkal cipelni. A világon számos a mozgást segítő viselhető eszköz, úgynevezett külső váz létezik. Ezek többsége mozgássérültek rehabilitációját segíti, de létezik katonai, illetve űrhajósoknak szánt változat is. A fejlesztők számára már minden technológia adott, a legnagyobb kihívást jelenleg a kezelés egyszerűsítése jelenti.scientists-are-totally-building-an-elysium-like-exoskeleton

A fent megismert technikák tehát már léteznek. Némelyikről nem is gondoltuk volna, hogy megvalósulása itt van a küszöbön. Egy biztos, az elkövetkező évtizedekben tovább fejlődik az amúgy is rohamléptékben fejlődő emberi tudomány és technika.

Reklámok