január 28

Letöltés címke

EVE::Trade – 07: Marketszobrászat

Amiről eddig nem volt szó, pedig talán azzal lehet a legtöbbet keresni: amikor saját magunk alakítjuk az árakat, vagy legalábbis próbáljuk megjósolni, hogy merre fognak mozdulni. Igen, megteheted ezt, mert az EVE egy sandbox játék, a játékosok erősen befolyásolhatják. És ha te nem is teszed, előbb-utóbb belefutsz másba, aki megteszi.

Egy példa

Már egyetlen állomáson is tehetünk ilyet. A képlet egyszerű: kiválasztunk egy itemet, ami nagyon fogy, tehát esélyes, hogy az embereknek szüksége van rá. Felvásároljuk belőle a teljes készletet, egy magasabb ár-határig, és azon az áron kitesszük mindet.

Például egy modult választunk, amin látjuk, hogy napi 100-200 darab is fogy belőle az állomáson, darabja 1 millió körül. 4-500 darab ki is van rakva azon az áron. Mi ezt mind megvesszük, és kitesszük az egész készletet 2.5 milliós darabáron. A vásárlás biztosan vissza fog esni, de akinek tényleg kell a modul, az így is meg fogja venni.

Amire ügyelni kell, hogy ha ilyet teszünk, akkor könnyen meglehet, hogy más vissza akarja téríteni a piacot az eredeti árra, és 1 millióért fog kitenni modulokat. Ilyenkor megtehetjük, hogy agresszíven felvásárolunk mindent, ami olcsóbb a mi árunknál.

Ennek a módszernek az előnye, hogy esélyünk van sok bevételt termelni vele. Hátránya, hogy sokat is lehet bukni vele. Ilyen market-manipulációt nap mint nap láthatunk New Eden kereskedelmi központjaiban.

Patch = ISK?

Elsőre talán eszünkbe sem jut, hogy egy-egy patch mennyi ISK-t hozhat a szemfüles kereskedőnek. Amikor egy modult vagy hajót megváltoztatnak, akkor változhat iránta a vásárlási kedv. Ha a patch leírását elolvasva látjuk, hogy lesz benne olyan változtatás, ami sokkal keresettebbé tehet például egy hajót, akkor még jóval a patch előtt felvásárolunk belőle egy adagot, amennyivel kockáztatni akarunk.

Ha jól láttuk, akkor a patch után akár másfélszeres vagy kétszeres áron is el lehet adni, csak meg kell találni a megfelelő pillanatot. Amikor valami hirtelen keresettebb lesz, akkor először egyre drágább lesz, felmegy az eredeti ár másfélszeresére vagy akár duplájára. De utána már csökkenni kezd, és közeledik az eredeti árhoz – bár még mindig felette lesz.

Kettő példát mondok, mindkettőnek meg tudjátok nézni, hogy az utóbbi 1 évben hogyan alakultak a market árai. Cerberus, Vargur. Előbbiből még nem vettem, de másodiknál van személyes tapasztalatom. Patch előtt 1 héttel vettem 3 Vargurt, darabját 950 millió körül. Patch után egy-két héttel 1.4 milliárdért adtam el az egyiket. Még pár héttel később 1.2 milliárd/darab áron adtam el a másik kettőt.

Bonyolultabb módszerek

Az EVE világa megengedi, hogy az árakat politikával befolyásoljuk. Tegyük fel, hogy van egy nagy alliance, ami New Eden legnagyobb jégkitermelő helyeit a kezében tartja. A jég nagyon fontos anyag, szinte akármilyen drágán megveszi, akinek kell. Tegyük fel, hogy ez az alliance ISK-t ajánl fel azoknak, akik kilövik a nem az ő területükön jeget bányászó pilótákat.

Eredmény: Szinte csak ők bányásznak jeget, egyeduralkodók lesznek a piacon, és szabhatnak egy pofátlanul magas árat, amit a többiek fogcsikorgatva, mégis kifizetnek.

Persze egy ilyen market-manipuláció már túlmutat egy mezei kereskedőn. 🙂

Továbbiak

Biztos van még sok módszer, amit nem írtam le, de ez a három példa talán elég. Azt biztosan lehet belőle látni, hogy az EVE elég nagy szabadságot ad nekünk ISK-szerzés terén is.

Egy nagyon friss lehetőséggel fejezném be. A nagy csatákon is lehet keresni. Tegyük fel, hogy az EVE történelmének eddigi legnagyobb capital-csatája történik, és több tucat titánt, és sok-sok más capitalt is lelőnek. Elképzelhető, hogy az alapanyagok, és pár modul, rig ára változni fog 🙂

Reklámok