január 29

Letöltés címke

DevBlog: Vérfürdő B-R5RB-ben

Az EVE univerzumában játékosok a világ minden tájáról vívják háborúikat majd’ 11 éve. Néhány konfliktus relatíve kis léptékű, pár rendszer, néhány tucat pilóta fregattokban és cirkálókban gyorsan lerendezi a nézeteltéréseket. Mások, mint például a Nagy Háború, tízezernyi játékos részvételével egy valódi háború minden propagandájával, diplomáciájával, kémeivel, logisztikájával és harcászatával zajlik, hónapokig tartva és az egész csillagtérképre kihatva.

Mindeközben egy fajta hajó mindig is kívánatos célpont maradt, hiszen elpusztítása bárki számára dicsőséget jelent, ahogy ez a felvétel az első pusztulásáról tanúsítja https://www.youtube.com/watch?v=LRlrFudaEs8

A Titánok az EVE legnagyobb hajói, többezer munkaórába kerül legyártásuk, hónapokba telik kitanulni, és elláthatóak Doomsday fegyvermodulokkal, amivel sok kisebb hajóval egy lövéssel végezhetnek. Hogy jobban megértsük ezen sci-fi szörnyek méretét, itt egy összehasonlító-táblázat, az Amarr Avatar a barna gomba, felette a hasonló méretű Erebus, alatta a Ragnarok és a Leviathan; egyéb EVE hajók szintén felfedezhetők a képen, és esetleg ez a videó is érdekes lehet.

Mindegyik Titán értékes stratégiai eszköz a Szövetségük számára, és máig nem több, mint tizenkettő semmisült meg egy csata alatt. Ez nemrég megváltozott a játéktörténelem legnagyobb, legpusztítóbb ütközetében.

B-R_Image_One

Vérfürdő B-R5RB-ben

2014 január 27-e reggeli óráiban a CONCORD (az NPC rendőrség) számlával a kezében kopogtatott az Immensea régióbeli B-R5RB nevű zsákrendszer ajtaján. Egy a több, mint 7500 közül, ezen naprendszer – 9 bolygó, 66 hold és 12 aszteroida-öv – nemrég cserélt gazdát, az új tulaj a H A V O C nevű cég, amit szövetségek közötti sov-cserére használ a Pandemic Legion szövetség. Sajnos, mikor a CONCORD megpróbálta levonni a sov fenntartásához szükséges összeget a H A V O C kasszájából, az automatikus fizetés ki volt kapcsolva. Az számla kifizetése híján a sov leesett és a rendszer gazda nélkül maradt.

A lekésett fizetési határidők semmiképpen sem számítanak újdonságnak sem az életben, sem az EVE világában. Emberi tévedés miatt már veszett el rendszer. Néha ez csak annyit jelent, hogy ki kell rakni egy új Territorial Clam Unit-ot a visszaszerzéséhez. Néha az egész régió elveszik és a szövetség felbomlik.

Ez a rendszer azonban a Pandemic Legion flottáinak állomáshelye volt, amit az EVE egyik legnagyobb háborújának megvívására használtak. A Halloween Háború már hónapok óta tartott és rengeteg csatát látott. Ez az egyszem elmulasztott számla indította be az EVE legdrágább csatáját. Egy pilóta tette (vagy tétlensége) az egész univerzumra kihatással volt – a pillangó szárnyának csapása valóban tájfunná dagadt. A sors fintoraként ez a szintén hírhedt Asakai-csata után egy évvel történt, ami szintén egy pilóta egyszeri hibájából fakadt.

A kritikus helyen levő váratlan stratégiai hibát látva az ellenséges, CFC Alliance és orosz többségű koalíció sietett, hogy megvesse lábát a rendszerben. Az eseménynek hír ment. Ezrek logoltak be és léptek flottákba. Ha a CFC és orosz erőknek sikerül elfoglalni az állomást, akkor a Pandemic Legion hajói a rendszerben rekednek, így kapitálok és kisebb hajók százait vonva ki a konfliktusból.

Ekzöben a Pandemic Legion és az N3 (Nulli Secunda, Northern Coalition és tsi.) mindent megkíséreltek a rendszer visszaszerzése érdekében. Bár megpróbálkoztak Territorial Claim Unit-ok kihelyezésével, az ellenség sikeresn megsemmisítette azokat, mielőtt visszaszerezhették volna a rendszer feletti uralmat. Az állomás megmentése érdekében a Pandemic és az N3 bevetette kevséke kapitál és szubkapitál erőit a tőlük megszokott “Gyilokgömb” formációban.

A Pandemic és az N3 (az ütközet meglepetésszerű volta és a hétfői munkanap miatt) kisebb flottáit látva a CFC és orosz erők egy meghatározó ütközet mellett döntöttek. A múlt heti, a CFC és orosz erők vereségével záruló, HED-GP-beli ütközetben tanultakat figyelembe véve megragadták a kezdeményezést és bevetették kapitál flottájukat, mielőtt a PL és az N3 felépítheti a “Gyilokgömböt”. Eközben a szubkapitál flották az N3 állomásozó-rendszereiben késletették az erősítést.

Bármely ezt megelőző szuperkapitál-ütközettel ellentétben mindkét fél bizonyos volt abban, hogy nyerhet. Megpróbáltak minél több pilótát, minél erősebb hajókban a rendszerbe juttatni. Néhány óra elteltével a csatatér doomsday-ek, Titánok és Supercarrier-ek százaitól és Dreadnaught-ok, Carrierek és kisebb hajók ezreinek fényétől világított.

Az ütközet viszonylag kiegyenlítetten haladt az első órákban, a CFC és tsi. némi előnyével Titán-lelövések tekintetében. Aztán jött a csata fordulópontja. Manfred Sideous, a PL/N3 első Fleet Commander-e átadta a vezetést a Northern Coalition CEO-jának, Cince Drakennek. Miután sikeres össztűzzel megsemmisítettek és shield vagy armor nélküli kiugrásra kényszerítettek számos CFC/RUS Titánt, a PL/N3 elbízta magát és meghívták elsődleges célpontnak Sort Dragon, a CSM tizennégy tagjának egyikének és az orosz erők parancsnokának Titánját. A hajó az egész flotta javításának köszönhetően sokkal tovább kiállta az ellenséges tüzet, mire az ellenség elérte a struktúráját, a CFC/RUS erők öt Titánnal végeztek. Ettől fogva minden CFC/RUS doomsday egyre nagyobb előnyhöz jutatta őket.

Egy semleges harmadik fél szemével így nézett ki: https://www.youtube.com/watch?v=RCK-E5AopVI

Végezetül, közel tizenkét óra után, az online játékok leghosszabb PvP ütközetében, a PL/N3 visszavonulót fújt. Az evakuáció során még számos Titán, Supercarrier és kapitál veszett oda, sokuk bubik alatt ragadva.

Itt egy kép csatai alatti UI-ról. Minden piros pont egy hajó vagy drón.

b-r_Image_2

A harc alatt másutt is ádáz küzdelem dúlt, az erősítések késleltetésére vagy sérült kapitálok kivégzésére.

A harc teljes egészében látható volt a Twitch.tv-n a Pandemic Legion-ös Nick_Fuzzeh pilótának és pár másik streamer közreműködésének köszönhetően. Egy meta-scifi pillatként több, mint 12000 ember nézett élőben egy virtuális háborút az Interneten keresztül, ahol ő zenével, hírfolyammal és… ijesztő csontvázakkal szórakoztatta közönségét amíg a csata dúlt.

Még több hajó

b-r_Image_3

Miután lecsillapodott a vihar és véget ért a napi DT, mindenki megdöbbent a pusztítás mértékén. A nyertes oldal egymaga több Titánt vesztett, mint amennyi eddig bármikor elpusztult volna. A vesztes oldal többet, mint amnnyit eddig bárki is lehetségesnek gondolt volna.

TITANOMACHY: a harc emléke

A csatát követően majdnem azonnal játékosok egyöntetűen kifejezték vágyukat egy játékbeli emlékmű iránt. Valójában az EVE fejlesztői már ekkor email-ekben követelték ugyanezt. Ami ekkora, a játékosok különleges erőfeszítése révén létrejött nyomot hagyott az EVE univerzumban, annak  valami sokkal véglegesebb emléke kell maradjon, és mi büszkén kiemeljük játékosaink űrhajók felrobbantása iránti elkötelezettségét.

A “Titanomachy-t” a Rubicon 1.1-ben, a csata másnapján megjelnő patchben felújított Titán-modellekkel készítettük el. Ez egy véglelges site, a B-R5RB rendszer hetedik bolygója köré, az állomástól “off grid” kerül kihelyezésre. Ezentúl minden EVE-játékos elvégezheti ezt a veszélyes zarándoklatot és elmerenghet a pusztítás mértékén. Számításaink szerint az EVE-es utazó-bloggereket és viedókészítőket is megihleti majd.

Titanomachy

A Titanomachy a január 31-i DT alatt kerül be, és kísrtetiesen szép formációban fogjuk kihelyezni a Titánroncsokat.

Az új Titán roncsokról az alábbi devblogban olvashatsz (community.eveonline.com/news/dev-blogs/art-for-rubicon-1.1/), néhány kép alább. A Rubiconról a saján oldalán (http://www.eveonline.com/rubicon/) , az 1.1-es patchről a patch notes-ban olvashatsz többet. (http://community.eveonline.com/news/patch-notes/patch-notes-for-rubicon-1.1)

Wreck_New_08

Wreck_New_02

B-R5RB számokban

  • körülbelül 21 órányi küzdelem
  • 7548 egyedi, a két koalícióhoz tartozó karakter vett részt a csatában (vagyis killmailbe ért), 6058 közvetlenül a B-R5RB rendszerben, egy időben 2670 volt a maximális létszám
  • 717 egyedi cég
  • 55 egyedi szövetség

A két szakadék adathiányt jelöl

b-r_pop_graphA végeredmény szédítő volt.

Végeredmény:

  • Titánok: 75 (74 a rendszerben, egy útban a csatába), N3/PL 59-et, a CFC/DTF 16-ot vesztett.
  • Titánok típus szerint: Erebus: 37; Avatar: 25, Ragnarok: 13, Leviathan: 0
  • Supercarrier: 13 (12 a rendszerben, egy menekülés közben)
  • Dreadnaught: 370 (356 a rendszerben, 14 kisebb kapcsolódó ütközetekben)
  • Carrier: 123 (109 a rendszerben, 14 kisebb kapcsolódó ütközetekben)
  • És még rengeteg kisebb hajó és kismillió drón és fighter.

Összehasonlításképpen az eddigi legnagyobb, egy csatában elvesztett Titánok száma O2O és Uemon közötti döntetlen volt, 12-12 megsemmisült hajóval.

Körülbelül 775 doomsday-t sütöttek el, ami az elmúlt két évben ezeket is beleszámolva az összesen ellőttek 24%-át teszi ki. A Halloween Háború előző, HED-GP-i csatájában olyan 200-at lőttek.

A gazdasági hatás

11 trillió ISK

PLEX-re váltva olyan 300-330 000 USD érték.

b-r5rb_Accumulated_Total_Isk_Lostb-r5rb_Units_Lost_by_Coalition_and_Ship_groupb-r5rb_ISK_lost_by_Coalition_and_Ship_typeb-r5rb_Ships_lost_by_Coalition_and_Ship_typeb-r5rb_Units_Lost_by_Coalition_and_Ship_groupb-r5rb_ISK_lost_by_Allianceb-r5rb_ISK_lost_by_Coalition_and_Solarsystem

Intel!

Figyelem, néhány idézet tele van EVE-es zsargonnal és néhol durvább szavakkal. Azonban velük némi rálátásunk lehet az ilyen hadműveletek hátterére is.

Manfred Sideous’ AMA Reddit; Pandemic Legion Fleet Commander: http://www.reddit.com/r/Eve/comments/1wcxbr/hi_im_manfred_sideous_pandemic_legion_fc_who/

“Ha lehetséges, visszavesszük. Remélem, senki nem lép le a csata miatt. Igazán nagyszerű volt a játékvilág legnagyobb ütközetének része lenni. Szégyen, ha valaki lelép, ez a játék része és a hajó ára a belépő az élvezets harcokhoz. Ez az EVE, HTFU” (http://www.youtube.com/watch?v=VgvM7av1o1Q)

Battle Report Manfred Sideous-tól: http://pastebin.com/ckTidP48

“Én, vagy bárki más, csak a legvadabb álmaimban gondoltam volna, hogy az ellenség ily módon küzd B-R-ért vagy hogy ily módon fokozza az ütközetet”

Elise Randolph, egy másik Pandemic Legion Fleet Commander nyilatkozata: http://pastebin.com/t7CQufG7

“A B-R-csata után elvesztett momentum sokkal nagyobb veszteség, mint az ISK. Bárhogy is próbálod, a fesztelenséget nem lehet megvenni.”

Lazarus Telraven’s AMA Reddit-en. Ő egy CFC Fleet Commander: http://www.reddit.com/r/Eve/comments/1wdtzq/cfc_fc_lazarus_telraven_copying_manny_ama/

“Felhívtam a telefonján és fel is ébresztettem, amikor úgy tűnt, hogy a helyzet fokozódni fog, mert ha kell valaki, aki veri a harci dobokat, akkor mittanihoz mész. Némileg hezitált és azt hiszem, közel került ahhoz, hogy lebeszéljen róla, de ha azt mondja, ne ugorjak, akkor is ugrottam volna. Mindig hallgass a megérzésedre!”

Battle Report Lazarus Telraven-től: https://docs.google.com/document/d/1pJZfRhXnAaAYqxwDw_KZJ6RPfcg6LXGOfjDczDkkL8k/edit

“Ezentúl minden primarinak hívott Titán, mindkét oldalon, a DT beálltáig, elpusztult.”

The Mittani, a CFC vezetőjének nyilatkozata: http://pastebin.com/AX6Crp2b

“A CFC a következő, a Richter Belmont Pandemic Legion tag által három hete tett nyilatkozatot intézi, mint hivatalos bejelentést a B-R5-ös csatát illetően…”

Ali Aras’ TheMittani.com összefoglalója — A CSM-tag beszámolója talán átláthatóbb az EVE-ben kevsébé jártasak számára. http://themittani.com/news/b-r5rb-biggest-battle-all-eve

Még több galéria

Válassz szabadon:

http://imgur.com/a/10lG2#20

http://www.reddit.com/r/Eve/comments/1wcbch/some_4k_shots_from_b5rb/

http://www.reddit.com/r/Eve/comments/1waix5/highres_album_from_the_ongoing_fight_in_br5rb/

http://imgur.com/a/c3IM4#0

Time Dilation

Ha számodra soknak hat egy 21 órás, 2000+ játékosos küzdelem a szerver számára, nos akkor van némi fogalmad arról, hogy micsoda terhet is jelent ez. Segítség nélkül ez túl sok lett volna a szervernek, és akkor nem beszélhetnénk ennyi felrobbant űrhajóról. Tudjuk, hogy az EVE-ben ezek a nagy csaták döntik el a háborúkat, ezért támogatásképpen bevezettük a Time Dilation-rendszert. Ennek a szerver felé áramló terhelés korlátozása a feladata.

A mögöttes mechanizmus viszonylag egyszerű – ha szerver nem képes lépést tartani a szimuláció-terheléssel, akkor lelassítja az időt a hozzá tartozó naprendszerekben. Például ha kétszer nagyobb a terhelés a normálisan feldolgozhatónál, akkor a szerver képes a szimulációt fél sebességen futattni, így tartva a terhelést kezelhető mértéken. A lassulás, a rendszer felépítéséből fakadóan lokalizált, gyakran csak az érintett naprendszerre korlátozódik, így biztosítva, hogy a többi játékos nyugodtan fúrjon, lőjjön, kereskedjen, egész addig, amíg a masszív csaták közelébe nem kerülnek.

A harc hossznak és intenzitásának köszönhetően ez a lassulás nem volt elegendő, így az tervezett 10%-os határt is elérte. Ennek folyományaként a szerver a 21 órás csata alatt csak valamivel több, mint két órányi küzdelmet szimulált. Ezzel sokkal jobban képes volt egy simább, kiszámíthatóbb élményt nyújtani a résztvevőknek, mint ami egyébként lehetséges volna.

Fly Safe

A résztvevők számát tekintve nem ez volt a legnagyobb csata. Ezt a rekordot még mindig a 6VDT-H csata tartja, amiben 4070 pilóta vett részt

Az EVE 11 éve történt indulása óta minden évben növelte előfizetői számát. A játékba csatlakozás után akár azonnal az ilyen csaták részese lehetsz. Vagy akár elkerülheted az ilyen játékot és a magad útját járhatod. Ha ez bármilyen szinten felkeltte érdeklődésedet, egy 14-napos próbaidőszakban kipróbálhatod a játékot a www.eveonline.com weboldalon.

Ki tudja, talán megtalálod otthonod a csillagok közt. Talán a világ távoli pontjáról találsz barátokat, akikkel együtt repülsz és akikért kiállsz egy 21 órás csatában. Talán te leszel a következő, aki egy apró hiba folytán ezernyi játékos csatáját indítja be, vagy találn te veszed észre a hibát és leszel a nap hőse.

Tanács a kezdőknek: kérjetek tanácsot a veteránoktól, ne féljetek a neten válaszok után kutatni, és próbáljatok valakivel együtt kezdeni a játékba, esetleg egy cégbe belépve. Elvégre többjátékos játék. Az EVE olyan kihívást nyújt, amit semmilyen másik nem tud nyújtani, ahogy már ebből az írásból talán sejthető. Légy merész pilóta!

Egy o7, a következő, játékosok által megálmodott dolgot várva és a “játék, amitől a sci-fik óvtak minket” nevében.

CCP Dolan és az EVE fejlesztő csapata

Eredeti cikk

(fordítás: lewyrus; ha hibát találsz, jelezd pls)

Reklámok