február 03

Letöltés címke

Egy óra várakozás, 20 másodperc izgalom

Az EVE online rengeteg lehetőséget nyújt a pvp-re. Lehet faction warfare alatt, nullában home defensenél, nagy allyance-ok csatái alatt is, de egy fajta pvp-ről mindenki hallott, még a legelszántabb high seces bányász is, a Hs gank-ről. Ez annyiból áll, hogy egy csapat kalóz kiszemel valakit, és a másodperc törtrésze alatt kirakják az illetőt a hajójából.
Akiket kilőnek, azok gyűlölik, akik művelik pedig imádják ezt a fajta pvp-t, mindezt a hatalmas adrenalin löketért, és persze a több milliárdos haszon reményében.

Miért gankelnek High Secben az emberek?

Ennek több oka is lehet. A haszonszerzés, hogy ezzel így termeljenek maguknak hasznot a játékosok, az élvezet, hogy ilyen drága hajókat kilőhetnek. Vannak akik felbérelnek külön erre szakosodott corpokat, hogy rakjanak ki valakit(ket) így a hajójából. Vannak, akik azért gankelnek le, valakit(ket), hogy elrettentsék őket, hogy oda menjenek, például egy értékes jégbelt megvédelmezése, vagy valami más indok miatt.

Hogy épül fel egy ilyen fleet?

(A felépítést, a haszonszerzés céljából végzett gankeléshez írom le.) Általánosságban kell minimum egy karakter, aki kapun / állomáson scanneli a hajókat, és folyamatosan informálja a többieket, hogy milyen pimpes elemek vannak a hajón. Amint talál a csapat egy megfelelőt, elkezdik figyelni a kiválasztott hajó mozgását, kiszámolják, hogy mekkora dps szükséges, hogy egy alfa elvigye, ezután következik a türelemjáték.
A csapat szemet állít, abba rendszerbe, ahol a hajó tartózkodik, míg a támadóerő a visszatérő kapuhoz közeli offgrid spotra ugrik, és elkezd alignolni a kapu felé. A külső szem folyamatosan figyeli a ds-t, és amint látja, hogy közelít a hajó riadóztatja a többieket, akik azonnal érkeznek a kapura. Amint átugrott és kicloackolt a hajó, azonnal tüzelnek rá.
Ha sikerült a művelet, egy erre fenntartott, ember begyűjti a kieső értékeket, és egy mindentől távoli safe spotra ugrik, a többiekkel egyetemben.  Ezután már csak annyi a teendő, hogy meg kell várni, míg lejár a criminal, és eladni a lootot.
Egy jól kiválasztott célpontból származó haszon elérheti a milliárdos, vagy magasabb összeget is.

Valahogy így néz ki  folyamat menete, ez változhat apró dolgokban, például, nem a kapun, hanem küldetésben kapják el a hajót, ami annyival nehezebb, mert már járnak a resistjei, míg a kapuból kicloackolva, az aktív resistek, nincsenek aktiválva.

Mitől kerül fel egy hajó a célpontok listájára?

A első és legfontosabb ok, a hajó moduljainak ára. Ha ez eléri a 2,5-3 milliárdot, már potenciális célponttá teszi bárhol. Ezután, hogy milyen modulok vannak a hajón. Ha nincs meg a kellő létszám, akkor arra kell rámenni ami biztosan elhullik. Nagyobb veszélyben vannak az aktív tankos hajók, és a glass cannonok.
Ez az ár, a szállító hajók esetében változhat, de itt is érvényesül, hogy mennyi dps-el lehet kilőni, és mi található a cargójában.

Milyen hajókkal lehet High Secben gankelni?

Ezt a Fleet Commander dönti el, és a létszám. De tipikus HS gank hajó a Catalyst, a Hurricane, a Tornado, Rupture, Thorax. Googlen keresgélve, számtalan fittet lehet találni ezekről, és más hajókról is, de a lényege mindnek ugyanaz, minél több damage kihozása. Tank nem kell rá, mert a  hajó úgyis el fog pusztulni.  Néhány gank hajóra kell warp disruptort szerelni, hogy megakadályozzák a gyors hajók például Machariel warpbba kezdését. Freighterek esetén, még ennél nagyobb hajót is például Hyperion-t is bevethetnek a gankerek.

Mi jár a High Sec gankért?

A loot jutalmán, és a hatalmas élvezeten kívül, számos negatív következménye is van a High seces gankelésnek.
– Minden egyes agresszálás után, átlagosan 0,25 -öt romlik a játékos Security státusza.
– A megtámadott, Killright-ot kap, amit ha publikussá tesz, bárki aktiválhat, és szabadon kilőheti a kalózt.
– A támadás után 15 percig criminal-t kap a játékos, akit így bárki kilőhet, illetve a Concord automatikusan megtámadja, ha kapszulán kívül másban kidockol.
– Player agresszálásából elveszített hajóért nem jár biztosítás.
– És a legfontosabb, a Killmail, Lossmail nélkül.

Hogyan kerüljem el, hogy célpont legyek?

– Ne afk-olj kint az űrben.
– Ne használj autó pilótát.
– Ne repülj túlpimpelt hajóban. Vagy ha mégis, akkor tarts ilyet, minden olyan rendszerben, ahova a küldetéseket kapod, hogy ne kelljen velük kapukon átugrani.
– Ne használj túl sok aktív tankot, és legyen minél magasabb az ehp-d.
– Mindig figyeld az intelt/localt, és a directional scan-t.

Nagy vonalakban erről szól a High Sec gankelés. Lehet utálni, és imádni is, de ez az eve világának egy olyan aspektusa, amitől csak még izgalmasabbá és szabadabbá válik a játékélmény.

Reklámok