február 06

Letöltés címke

DevBlog: 2013 termelés vs. pusztítás

Alternatív cím: EVE Online grafikonpornó, 2013.

A tavalyi Fanfesten az EVE gazdaságáról szóló előadás részeként bemutattam a 2012-es termelés és pusztítás grafikont. Olyan egy hónapja SurteaD redditor érdeklődött, hogy készül-e egy 2013-as verzió? Személy szerint érdekelt a dolog, és mivel proceduriálisn, d3.js-el, egy adabázis-lekérdezésből készült, úgy gondoltam, hogy nem fog sok időmbe kerülni, hogy egy friss verziót állítsak elő. Minden további nélkül bemutatom az EVE Online 2013-as termelés vs. pusztítás grafikonját:

  productionVsDestruction_2013

Azok számára, akik nem tudnak túl sokat az EVE Online-ról, itt egy rövid leírás arról, hogy mit is látunk a képen.

Az EVE univerzumában a háború a termelés által mozgatott gépezet. A legtöbb a legkülsőbb régiókban zajlik (vörössel jelölve), messze a high sec rendszerek biztonságán túl (világoskékkel jelölve). A legkedvezőbb gyártási viszonyokat a kereskedelmi központok közelsége és a high sec rendszerek által nyújtott biztonság jelenti. Ez a grafikon ezt támasztja alá, a termelés főleg a magasabb sec státuszú rendszerekben folyik (kék, sárga), a pusztítás pedig a low és null sec rendszerekben zajlik (narancs, vörös).

Néhány apró észrevétel:

  • A buborékok mérete nem viszonylagos a két csoport között, vagyis: a pusztítás oldalon lévő buborék nem hasonlítható a termelés oldalihoz. Ennek oka az, hogy a termelés sokkal nagyobb mértékű, a pusztulás oldalon a buborékok sokkal kisebbek lennének.
  • A buborékokban lévő számok milliárdban vannak megadva.
  • A pusztításnál a számok a teljes killmailben szereplő összeg, vagyis ami kiesett, az is beleszámít. Ezen felül, mivel nincs piaci értékük, a szuperkapitálok esetében a gyártási költség is hozzá lett adva.
  • A gyártási költség a végtermékek, nem pedig a komponensek.
  • A rendszernevek néhány estben lerövidültek, hogy beleférjenek a buborékba. A pontos névhez nézz bele az alant található forráskódba.
  • 0.5 alatt nem látható egy termelő-rendszer neve sem 🙂

A két grafikont a részletesebb megjelenés kedvéért külön is elkészítettem.

destruction2013

production_2013

Tavaly az egyik redditor a 2012-es grafikont elnézegetve a színvakságára panaszkodott, így megígértem, hogy szélesebb körben is eléretővé teszem a forráskódot, és íme.

A kód szépsége nem volt elsődleges, de remélem, olvasható lesz az érdeklődők számára. A d3-js, szeretett EVE-ünkhöz hasonlóan nehéz, szóval legyetek türelmesek vele :). Nyugdtan forkoljátok és csináljatok saját verziót belőle, csak postoljátok a fórumra, ha szeretnétek figyelmünkbe kerülni. A programozni nem tudók leginkább a tooltip-lehetőséget értékelhetik, így megnézve a pontos rendszernevet és elpusztult értéket.

Ezt a kódot nem-kereskedelmi célra felhasználhatod, feltéve, hogy alábbi copyright notice is látható mellette.

©2014 CCP hf.  EVE Online and the EVE logo are the registered trademarks of CCP hf. All rights are reserved worldwide. All other trademarks are the property of their respective owners. EVE Online, the EVE logo, EVE and all associated logos and designs are the intellectual property of CCP hf. All artwork, screenshots, characters, vehicles, storylines, world facts or other recognizable features of the intellectual property relating to these trademarks are likewise the intellectual property of CCP hf.

Mint mindig, ha máshol már közzétett anyagot használunk, illik pontosan közzétenni az eredeti készítő nevét és csak annak hozzájárulásával használni azt.

A szükséges adatmennyiség is mellékelve van, ám sajnos be kell érjétek a pusztítási adatokkal, hiszen a termelési adatok elég érzékeny jellegűek, vagyis nem akarjuk így elárulni a lowban vagy 0.0-ában gyártók termelési központjait.

Még emlékszem pár, a 2013-as Fanfesten tett ígéretre a közösségnek saját kezű elemezésre kiadott adatokkal kapcsolatban. Elmondhatom: ez még mindig célunk. Dátumot nem tudok mondani, de még a 2014-es Fanfest előtt szeretnénk, ha eljátszanátok az adatokkal. Tehát figyeljétek ezzel kapcsolatos blogjainkat.

Még egy említést érdemel az Elena Melkan által készített infográf is, amit a múlt héten kiadott egyszerű excel grafikonjainkből hozott össze. Ez egy kiváló példa arra, hogy miért is fontos a CCP-hez hasonló cégeknek, hogy ilyen adatokat biztosítson a közösségeiknek.

Írta: CCP Quant

Eredeti cikk
 
(fordítás: lewyrus)
Reklámok