Távirányított Gyilkosok a jövőből

Mennyire lehetünk biztonságban egy olyan világban, ahol a távirányított gépeket bármelyik pillanatban eltéríthetik vagy átvehetik felettük az uralmat? Vagy alapból rossz kezekben vannak? A technológia fejlődésével újabb veszélyforrások látnak napvilágot.

Mindent fel lehet törni

A számítástechnika fejlődésével többször is találkoztak már a tudósok komolyveszélyekkel,melyek során fennállt, hogy egyesek kárt okozzanak vagy hasznot húzzanak a különféle rendszerek feltörése által.

Sajnos szembesülni kell azzal, hogy minden program feltörhető, a leghatékonyabb biztonsági intézkedések, kódsorok, tűzfalak sem képesek örökké védelmet nyújtani. Hiába erős egy várnak a fala, ha pár építőelem eltávolításával összeomlik, vagy van egy titkos járat, ami a falak mögé vezet.

A programok megalkotásához felhasznált tudás briliáns alkotás mellett ugyanolyan rombolóerejű is lehet. A mai világban az effajta veszélyeket sok esetben úgy sikerül kikerülni, hogy az alkotók (tudósok és programozók) mindig résen vannak, fejlődnek, új eljárásokat és biztonsági intézkedéseket alkotnak meg, így megnehezítik a rossz szándékú hackerektámadásait.

iranyitas1

Hétköznapi, nem hozzáértő személyek számára viszont ez a feladat lehetetlen szakértelem nélkül. Fogyasztó társadalom tagjaiként használjuk az eszközöket, de sok esetben nem értjük bonyolult működésüket, így védtelenek vagyunk egy esetleges meghibásodással, vagy támadással szemben. Gondolnánk azt, hogy pl. egy E-mail cím feltörése, fontos adatok ellopása, netán egy bankszámla feltörése és az ott lévő vagyonnak az ellopása a legrosszabb dolog, ami történhet velünk, pedig sajnos lehetnek olyan példák is a közeljövőben melyek súlyosabb baleseteket, katasztrófákat, vagy merényleteket is okozhatnak.

Barát vagy ellenség?

Az előző cikkekben említett távirányított gépezetek, a Drónok kerülnek ismét előtérbe. Mint ahogyan azt már tudjuk, ezeket a szerkezeteket emberek irányítják, tehát önmagukban pedig nem képesek kárt tenni. Felelős kezekben ezek az eszközök rendkívül hasznosak lehetnek. De mégis felmerülhet a kérdés, hogy mennyire is áll módjában jót cselekednie az irányító személynek…

Ismerjük be, az emberek kifürkészhetetlenek. A történelem többször is bizonyította, hogy mindig vannak olyanok, akik hasznot akarnak húzni  valamiből, vagy kárt tenni másokban, mindezt pénzért, hatalomért, de lehet hogy vallás vagy rögeszme hatása miatt. A drónok újabb „játékeszközök” lehetnek az ilyen emberek számára. Lehetőségeket kínál fel távirányított bűncselekmények elkövetésére, ez szinte bármilyen formát ölthet. Kis helikopter mely berepül a lakásba és felkap egy pénztárcát, távirányított kisautó mely robbanószerrel van megpakolva, drónok melyek olyan kicsik hogy hozzáférhetnek nehezen megközelíthető helyekhez és videó felvételeket készítenek vagy rendszerekbe képesek betörni, de akár olyan gépezetek is melyek fejlett fegyverarzenállal vannak felvértezve és megállítatlan gyilkoló gépként szedik áldozataikat. Hasonlókat sűrűn láthattunk már filmekben is. Ami még rosszabb, hogy szinte teljesenbeazonosíthatatlan, hogy ki hajtotta végre a bűncselekményt. A drón a tettes, de valaki a háttérből parancsot adott neki. Könnyebben eltűntethetők a nyomok, nem fedi fel az elkövető a kilétét másoknak.

A probléma rögtön itt merül fel, hogy nem csak hasznos hétköznapi dolgokra, de bűncselekményekre is még több lehetőséget kínál fel.  Nem a drónok jelentik a problémát, hanem az őket használó személyek. Mint a híres mondás is tartja: „Nem a fegyver öl, hanem az aki meghúzza a ravaszt”.
iranyitas3

Rés a pajzson

Ha már cikkünk elején szóba kerültek a hackerek, akik feltörnek programokat, érdemes arról is szót ejtenünk, hogyan is jönnek ők, illetve a programozók által megírt programok képbe a drónok esetében?

A drónokat is egy szoftver irányítja, legyen az egy kis távirányítóban vagy egy sokkal nagyobb számítógépben. Az általunk bevitt adatokat a szoftver feldolgozza (titkos kódot hoz létre) és parancsokat alkot, amit átküld a drón számára, az pedig feldolgozza újból (visszaalakítja a titkos kódot) és végrehajtja, mindezt a másodperc tört része alatt.

Ha feltörik azt a forrást, ahonnan irányítják a drónokat akkor lehetőség nyílik megzavarni vagy teljesen átvenni a drón felett az irányítást. Akár egy időzített vírust is juttathatnak a programba, amely akkor aktiválódik, amikor a legnagyobb kárt tudja tenni.

Egy másik nagyon érdekes irányítás átvételi módszer a „Spoofing” (becsapás). Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport kísérleteket hajtott végre és bebizonyították, hogy igen is a legkomolyabb UAV repülő harci drónokat is be lehet csapni. A trükk lényege hogy GPS egységgel lehetséges majdnem megegyező jeleket kiadni a drón számára, ha ez a jel teljesen rásimul az eredeti jelre, akkor a drón megzavarodik, két különböző információt fog kapni. Ennek eredménye az lesz, hogy akár lezuhanhat vagy a hamis jel parancsait fogja követni.

Miért is lehetséges? Mert a GPS egységek technológiailag mind ugyan úgy működnek, ugyanazt a rendszert használják. A kutatócsoport feltételezései szerint, ha a hamis GPS jel nem csak rásimul, de túlnyomóan erősebb is mint az eredeti, akkor TELJESEN átvehetjük az irányítást, miénk lesz a drón. Egyszerűen hangzik a trükk, de 3 évbe telt néhány egyetemi tanuló számára kifejleszteni az eljárást. Ha a hadsereg meg is változtatná egyedire a jeleket, akkor is idő kérdése, hogy leolvassák ezeket is és utánozni kezdjék.

Terrorizmus

A terrorizmus egyre nagyobb globális problémát jelent a világon, főleg a Közel-Keletről indultak el a legerősebb mozgalmak, de világszerte megtalálhatók különböző terror tömörülések. Az egyik legfőbb jellemzője a terrorizmusnak az improvizáció. Alacsony technológiai szintű eszközökkel próbálnak meg pánikot kelteni és minél több áldozatot szedni.

A drónokat már alkalmazzák ilyen célokra. Emlékszünk még a robbanóanyaggal megpakolt távirányított kisautóra? Nos, az nem csak egy „gengszter” módszer, terroristák is előszeretettel alkalmazzák. Egy sikeresen elhelyezett kis drón képes a legkomolyabb páncélozott gépjárművekben is kárt tenni, vagy legalább is káoszt teremteni. Ilyen kis autókat már bárhol lehet szerezni, de mi történne, ha a jövőben már sokkal komolyabb távirányított eszközöket is a piacra dobnak? Kis távirányított helikoptereket és repülőket is lehet vásárolni manapság. Öngyilkos fegyverek melyek rengeteg áldozatot szedhetnek: csak elég a kívánt célhoz juttatni és felrobbantani Ez a módszer önmagában nagyon hatékony, nagy mennyiségben lehet használni távirányított eszközöket, és mind problémamentesenfeláldozhatók. Egy újabb eszköz a terrorizmus kezében mellyel még váratlanabb támadásokat tudnak indítani védtelen vagy akár védett célpontok ellen.

Végleg eltörölni

Sosem tudhatjuk, hogy a világ különböző kormányai milyen módszerekkel próbálnak meg hatalmon maradni, vagy elnémítani személyeket, akik veszélyt jelenthetnek hatalmuk gyakorlásában.

A harci drón technológia egy módszer a sok közül, amelyet alkalmazva még kevesebb nyomot hátrahagyva vehetik el pillanatok alatt az ember életét. Nem csak az alacsonyabb költsége, de a kisebb méretarányok, pontos felderítő berendezései, lopakodó képességei, és kisebb méretű precízebb fegyverei tökéletesek felderítésre és kiiktatásra. A közel keleti háborúk kezdetével megindult a harci drón programok fejlesztése, és számtalan alkalommal tettek el láb alól nagyobb pusztítás nélkül terroristákat és veszélyes célszemélyeket. A hírszerzés számára is már elengedhetetlen eszközökké váltak, így mindig a nyomunkban lehetnek. Akár mint egy sas a magasban, felméri a terepet, és amikor megvan az áldozat pillanatok alatt lecsap.

Háború áldozatai

Egyre nagyobb a feszültség a közel keleten a NATO (főleg USA és EU) által egyre sűrűbben alkalmazott drón támadások miatt. A civil lakosság retteg hogy bármelyik pillanatban egy támadás kereszttüzébe kerülhet.

iranyitas2

Rengeteg támadást indítanak drónok által melynek célja, hogy elpusztítsák a főbb veszélyforrásokat, főleg ezt a terrorizmus elleni harc nevében teszik. A probléma ott kezdődik, hogy sokszor a támadás nem biztonságos információk alapján történik, egyre sűrűbben halnak meg ártatlan civilek mert a hadvezetés hírszerzése veszélynek tekinti őket, vagy egyszerűen csak nem törődve a lehetséges áldozatok számával mindenképpen el akarják pusztítani a célpontot. Egyesek hírforrások szerint voltak esetek is mikor emberi mulasztás miatt drónok szövetséges katonai egységekre támadtak pontos információ hiányában.

Lehetséges a védelem

Elsőre lehetetlennek tűnik a védekezés, de nem az! A legkisebb játék eszközöktől kezdve a legnagyobb harcászati drónokig mindnek ugyan arra a feltételre van szüksége: a kapcsolatra a drón és a kezelő személy között. Ha így nézzük meg is van a gyengepont, ha megszakad a kommunikáció, tehetetlenné válik a drón. Hogyan érhetjük ezt el?

ECM (elektronikus ellenintézkedés) szerkezetek használatával könnyen meg lehet szakítani a jelet, de bármelyik mezei televíziós vagy rádiós adó képes zavaró jeleket kiadni. Ha generálunk egy ilyen jelet, amely jóval erősebb, mint a drónok által elfogadottak akkor könnyű eséllyel az említett drónok megőrülnek, és nem tudnak parancsokat fogadni. Apróbb jelzavarókkal is elérhetjük ezt, de a lényeg a hatótávon van, minél nagyobb a jelzavaró eszközünk annál nagyobb területet vagyunk képesek lefedni vele. ez a 10 métertől kezdve a kilométerekig bármekkora lehet. ECM eszközöket főleg hadseregek alkalmaznak ellenséges kommunikáció és radarok megzavarására, de ugyanúgy tökéletes drónok megzavarására is.

Egy másik kevésbé ismert és ritkán alkalmazott eszköz az EMP (elektromagnetikus impulzus) fegyverzetek. Röviden fogalmazva egy eléggé erős áramcsapást kap a drón ahhoz, hogy kisüljenek a belső elektronikus áramkörök, így teljesen tönkreteszi azt. Az EMP az egyik legfőbb ellensége minden elektronikai eszköznek a világon. A technológia még nem nagy körben alkalmazott, de idővel területre ható EMP fegyverzetekkel válna lehetségessé nem csak drónok de más eszközök hatástalanítása is.

A drónok komoly hatást gyakorolnak az élet több területére is. A technika fejlődésével egyre jobban hozzá férhet majd mindenki ezekhez az eszközökhöz, várhatóan komoly jogszabályozásokkal fogják a legtöbb ezzel kapcsolatos problémát orvosolni. De ne feledjük, a rossz szándék mindenhol megveti a lábát, ezért legyünk résen a jövőben az ilyen támadásokkal szemben.

Szerző: Vincze Sándor

Reklámok