február 13

Letöltés címke

Fittelési egyszer-egy, eve-tipegőknek

Előszóként, ez egy kifejezetten az új játékosokat megcélzó bejegyzés lesz, és próbálom érthetően leírni az egészet.
Az EVE egyik legsarkallatosabb pontja, hogy, hogyan fitteljük (felszereljük) a hajót, amit repülni akarunk. Hiszen, ha számba vesszük, akkor több mint 200 hajót repülhetünk EVE-es pályafutásunk alatt, és mind más egy kicsit, mindet máshogy kell fittelni.

Kezdéskor, amikor elkezdjük a játékot 4 faj közül választhatunk az Amarr, a Gallente, a Caldari, és a Minmatar közül. Karaktergenerálás után az adott fajhoz tartozó alapskillekkel kezdünk. Tévhit, és rengetegszer meg is kérdezik, hogy: “Ha Gallente vagyok, akkor csak Gallente hajókat tanulhatok-e?” Röviden, nem, a játék során bármelyik faj, bármelyik hajóját megtanulhatod. (A skilleket a marketen kell megvenned)

A 4 fajt két különböző típusra lehet osztani, a “tipikus” fajokra, mint az Amarr, és a Caldari, és a “vegyes” fajokra, mint a Gallente és a Minmatar.
Az Amarr hajók tipikusan armor tankosak, tipikusan lézerrel és drone-okkal sebeznek, míg a Caldari hajók tipikusan shield tankosak, és rakétákkal vagy hybrid fegyverekkel sebeznek. Míg a másik oldalon a Gallente hajók általában armor tankosak, hybrid, és/vagy drone-okkal sebeznek, míg a Minmatarok általában shield tankosak és projective fegyverrel, vagy rakétákkal sebeznek. Ez a két faj kicsit össze van keverve a “tipikus” fajok tulajdonságaival, így hogy elérjük a hatékonyság csúcsát bennük, némi plussz skillpontot kell rááldozni, de ez miatt, sokkal több oldalúak is lehetnek ezek a hajók.

Okés, megvan a karakter, és az alap skillek is hozzá, akkor most hogy válasszak hajót?

Mind a 4 fajnál 6 Frigate, 2 Destroyer, 4 Cruiser és így tovább találhatóak a hajók, ezen felül, mind a négy fajnál megtalálhatóak ugyanazok a speciális feladatra tipizált hajók. Frigate esetén kezdéskor választhatunk 1 support hajó, 1 ewar,  1 scanner/exploration, 1 gyors, elfogó, és kettő viszonylag dps-es hajó közül, míg az egyik nagyobb tűzerővel, a másik kicsit több tankkal rendelkezik.
Hajó választáskor arra kell ügyelnünk, hogy milyen feladatot akarunk vele elvégezni. Sosem tanácsos egy végletekig specializált hajótípust teljesen más feladatra használni. Például egy shield töltő hajóval ne akarjunk armort javítani, vagy dps-elni. A specializált hajók, a maguk területén nagyon hatásosak tudnak lenni, ezért érdemes őket arra használni amire ki lettek találva. A legjobb amit tehetünk, mielőtt fittelésbe kezdünk, megnézzük a hajó tulajdonságait, és hogy mire kap bónuszt az adott hajó.

Honnan tudom, hogy egy hajó armor, vagy shield tankos inkább?

Első lépésként nézd meg, hogy mire kap a hajó bónuszt, ha armor, vagy shield tankra, akkor már el is dőlt a kérdés. Ha nincs rajta semmi ilyen bónusz, akkor a helykiosztást kell megnézni. Az armor tank modulok low slotot foglalnak, míg a shield tank modulok medium slotot. Így tank szempontjából, arra a legcélszerűbb rámenni, amihez több slot van.

Milyen tank lenne az ideális?

Tank esetén, én kezdéskor mindenképp az aktív tankot javaslom, ennek több oka is van. Passzív tank esetén, jóval több ehp-t elérsz, de az armoros passzív tank nem javítja ki magát, a shieldes passzív visszatöltődik ugyan, de azt kivárni egy élet is kevés, mellesleg, ha épp agresszív véleménycserét folytatsz az ellenféllel, nem a legtanácsosabb, azon malmozni lelkiekben, hogy vajon kibírja az a 25%-nyi pajzs a maradék 2 bs-t vagy sem. Másik nyomós ok, hogy a passzív tank mindig skill és tapasztalat igényesebb, ami az új játékosoknak nincs. Az aktív tank, sem jelent 100%-nyi biztonságot, ott is túltudja az ember vállalni magát, de nagyobb az esélye, hogy megússza azokat pve szituációkat, amik passzív tank esetében a hajó pusztulást okozna.

Fittelés során, milyen hibákat kerüljek el?

– Nem szabad keverni a tank típusokat, ha shield tankos a hajód, akkor arra nem szabad armor repairt rakni, mi lesz ha lelövik a shieldem alapon.
– Fegyverek esetében, törekedj arra, hogy ugyanazokat a fegyvereket rakd az összes fegyver helyre. Nem éri meg, keverni őket, Csak számolj utána, van 4db fegyver helyed, arra raksz 2 hosszú távra lövő fegyvert, 2 rövid távút. Az esetek 90%-ában az egyiket nem fogod használni, így máris az elérhető dps-ed felét tudod csak kiosztani, ezzel elérve azt, hogy több sebzést kapsz be, több capod fogy, jó esetben, csak tovább tart a küldetés, rosszabban, ki is kell ugornod, mert elfogyott a capacitorod.
– Mindig arra fittelj, amire bónuszt kap a hajód.
– Ne ülj bele olyan hajóba, ami drágább mint amit pótolni tudnál. Nagyon lélekromboló tud lenni, ha megveszed, az első 40-50 milliós hajódat, fel is fitteled, és túlvállalod magad, mert hisz ez a hajó sokkal jobb mint a régi volt, simán mennie kell így most, majd azt veszed észre, hogy pukkan a hajó.
– A nagyobb nem mindig jobb! Attól, hogy beletudsz ülni az első bs-edbe még nem azt jelenti, hogy hatékonyan is tudod vezetni azt. Inkább lassíts kicsit, tanuld ki a hajóidat, úgy hogy rendesen vezethesd, ne csak a minimum skillekkel téblábolj velük a csatatéren.

Mik segíthetnek a fittelésben?

Vannak különböző internetes oldalak, ahol komplett fitteket nézhetsz ki. Ezeken felül, léteznek off-line fit programok, amikkel játékon kívül tudsz fitteket próbálgatni a saját karaktered skilljeihez mérten. Ilyen például az EFT, vagy a  PYFA.

Végszóként, direkt nem mentem bele részletesen, hogy mik is az aktív/passzív tankos modulok, mert ezt nálam sokkal tapasztaltabb emberek, már évekkel ezelőtt megírták, és bárki elolvashatja az ISK-ban.

További segítséget kaphattok a fórumon: itt

Reklámok