február 14

Letöltés címke

FEDO a takarító-EVE krónika

Egy Fedo, viszonylag kicsi (kb. 30-50 cm hosszú, és 20-40 cm széles) állat, ami Palpis bolygó földalatti barlangjaiból származik. A bolygón az Amarrok telepedtek le réges-rég, és azóta terjedt el a Fedo, az Amarr hajókkal galaxis szerte.

A Fedo, egy szivacs szerű mindenevő lény. Vöröses bőre van, és számos apró karom szerű csápja, amelyekkel mozog, és megvédi önmagát. Egy kezdetleges lény, a Fedók étkezési metódusa, és a táplálék megemésztése lassú, és szakszerűtlen. Ez azt jelent, hogy az étel sokáig marad bent a Fedo testében, és gyakran megromlik, vagy elrohad, mielőtt kiürítené azt. .A Fedók borzalmas szagú gázokat eregetnek ki a testükből, a fent említett okok miatt. A Fedók fejlett szaglással rendelkeznek, és így a kiáramló szagokat az egymással való kommunikációra használják. Ezek a lények mind vakok, és süketek is, mivel se szemük, sem fülük sincs. A szájuk helye a kis fenevadak alján található, és a Fedo a megtalált ételre rámászik, és felülről kezdi el elfogyasztani azt.

A Fedo, hihetetlenül erős és ellenálló faj. Képesek túlélni a több órányi vákuumot,  hideget és az oxigénhiányt is. Néhány Matar kihasználja ezt a tényt, és a saját javukra használják a Fedokat, hajóik tisztítására, és szemeteskukaként egyaránt. A Fedo különösen hasznos abban, hogy képesek megtisztítani a hajót, mind kívülről, mind belülről. Képesek a legnehezebben elérhető helyekre is bejutni, és ami a legfontosabb, elpusztítják a legtöbb baktériumot is, ami a hajókon megtalálható. A Matarok a Fedókat a hajókon keletkező mindennemű maradékkal etetik, hagyva, hogy az állatok szabadon mozogjanak az egész hajón kívül és belül is. Ez pénzt takarít meg, de hátránya, hogy a bűz sokakat elriaszt a használatától.

Van egy különbség a hím és a nőstény Fedo között. A nőstény valamivel nagyobb, és a vörösebb a bőre is. Van egy pontszerű farkuk, vagy tüskéjük is, ami kb. 10 cm hosszú. A nőstény Fedo ezen a kis tüskén keresztül képes erősen mérgező gázok kibocsátására, ami egy embernél erős bőr irritációt, és kényelmetlenséget okoz. Ezen okok miatt csak a hím Fedot használják a hajók takarítására. A legtöbb hajó, ami Fedot használ, tartalmaz egy speciális inkubátor szobát, ahol a nőstény Fedókat tartják, hogy pótolják az elpusztult Fedo-kat. Ez azért is szükséges, mert egy Fedo életciklusa igen rövid, csupán néhány hét.

Az eredeti angol nyelvű írás megtalálható, az eve-online honlapján.

Reklámok