február 25

Letöltés címke

Az IBM napkollektora a jövő energiaforrása

Az IBM egy kutató csapata nemrégiben fejlesztett ki egy úgynevezett Nagy Koncentrációjú Fotovoltaikus Rendszert (HCPVT), mely képes 2000-szeresére erősíteni a napfényt, és azt is állítják, hogy képesek az energiát 5000-szeresére koncentrálni biztonságosan, ami hatalmas.

A napfény csapdába ejtésének folyamata vizet termel, melyet szűrt, iható víz előállításához lehet használni, vagy más dolgokra, mint például légkondicionálásra, stb.

A tudósok elképzelése szerint a HCPVT rendszer fenntartható energiát és friss vizet lesz képes biztosítani a világ minden táján élő közösségek számára.

szabadenergia

“Minden 1cmx1cm-es chip 200-250 Wattot képes átalakítani, átlagosan többet, mint egy tipikus nyolc órás napon egy napfényes régióban. A HCPVT rendszerben egy épület fűtése helyett a  90 Celsius-fokos víz áthalad egy porózus membrán desztilláló rendszeren, ahol elpárolog és ezután sótalanná válik. Egy ilyen rendszer naponta 30-40 liter ivóvizet nyújthat négyzetméterenként, miközben villamos áramot termel több mint 25 százalékos hozammal, vagy két kilowatt órát naponta. Egy elég nagyméretű installáció egy kisváros számára elegendő vizet lenne képes nyújtani.”

A hő több száz apró napelemben, úgynevezett fotovoltaikus chipben nyelődik el. Ezek gyűjtik az energiát, majd ezt mikrobordázaton keresztül vízzel hűtik, ezért biztonságosan képesek koncentrálni a nagy mennyiségű napenergiát.

A Greenpeace szerint ez a technológia lehet a harmadik legnagyobb szereplő a fenntartható  villamosenergia iparban. Egy tanulmány 2009-ben azt jósolta, hogy a napenergia elláthatja a világ teljes energia szükségletét, minimális helyigénnyel.

A Greenpeace számítása szerint a Szahara területének mindössze két százalékát venné igénybe, hogy ki lehessen elégíteni az egész bolygó villamosenergia szükségletét.

A mai napkollektorok általános problémája az, hogy az energiának csak egy minimális mennyiségét képesek hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy a hasznos hő kárba vész, nem lehet hasznosítani, kidobott energia. Ez a technológia kiküszöböli ezt a problémát. Ha a napelemk túl sok energiát vesznek fel, akkor fennáll a veszélye, hogy leolvasztják magukat a nagy mennyiségű hő hatására. Ez változik, hiszen folyik az energiatermelés hatékonyabb módjainak kutatása, és mostanra világossá vált, hogy itt az ideje bemutatni az új, tiszta, zöld technológiákat, és megszüntetni a régieket.

Ezt a projektet a Svájci Technológiai és Innovációs Bizottság finanszírozza. (3) Három évre 2,4 millió dollárt biztosítanak a technológia kifejlesztésére. A prototípusokat kidolgozták, és jelenleg is tesztelik.

Ez egy újabb nagyszerű technológia, mely képes ellátni az egész bolygót ingyen energiával! Jó oka van annak, hogy a hasonló létező technológiákat eddig miért nem alkalmazták. A végén úgy tűnik, hogy a nagy olajvállalatok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy megakadályozzák a változások megtörténését, de az emberek hatalma ennél nagyobb. Mindössze annyit kell tenni, hogy összejönnek, létrehoznak valamit, és együttműködnek.

Az alábbi videóban az IBM kutatója Bruno Michel ad áttekintést a projektről.

Forrás: ujvilagtudat

Reklámok