február 25

Letöltés címke

EvE a valóságban– Űrszemét

Ki ne gyűjtögetett volna már egy kis szemetet az EvE Online-ban, majd utána felhasználta a roncsból származó nyersanyagot. A játékban is tud gondot okozni a mások által elhagyott szemét, de főleg pozitív hatásait élvezzük. A valóság már nem egészen így fest, itt sokkal több problémát okoz mint hasznot, még nagyon gyerekcipőben jár ez a technológia. Nagyon távol állunk attól hogy fel is használjuk a szemetet, most még nem is ez a cél, hanem az hogy elkerüljenek valamilyen úton módon onnan 😀

Mostanában vetítették a moziban a Gravity című filmet amiben Sandra Bullock pár óra leforgása alatt meg többszörözte a föld kerül keringő, haszontalan objektumok számát 😀 De komolyra fordítva a szót, ott elég jól látható hogy milyen apró törmelék is mekkora kárt tud okozni.

Űrszemétnek nevezzük mindazon emberi eredetű, a Föld körül keringő testet, amely már nem lát el semmilyen feladatot. Az űrszemét egy része működésből kivont műhold, valamint olyan utolsó rakétafokozat, amely a Föld körüli pályán maradt. Emellett olyan objektumok is itt említhetők, amelyek különböző szerelések során szabadultak el az űrben (ezen belül külön érdekességnek számítanak az asztronauták űrsétákon elvesztett eszközei, például Ed White egyik tartalék kesztyűje, Michael Collins kamerája vagy Sunnita Williams csavarhúzója).

5581320_4d5cc7d05aa4b447b6726bc25f226eb5_wm

Űrszemét a Föld körül

A Föld körül keringő szemét, a működésképtelen műholdak komoly fenyegetést jelentenek a mostani és jövőbeli küldetéseknek, emiatt az Európai Űrügynökség úgy döntött, hogy megpróbál valamit kezdeni vele.

Két programot is indított ennek érdekében, de a megoldást még nem találták meg. A Föld közeli űrben legalább 17 ezer olyan tárgy kering, amelyet űrszemétnek nevezünk. Ezek nagy része nagyjából akkora, mint egy kávésbögre.

Azt gondolnánk, ez nem túl nagy, így kicsi kárt okozhat, de ez nem így van. Még egy csavar vagy diónagyságú szemét is óriási károkat okozhat. Az alacsony Föld körüli pályán a tárgyak 7 kilométer/másodperces sebességgel haladnak. Ilyen sebesség mellett egy apró, alig egy milliméteres törmelék is akkora pusztítást végez, mintha egy 250 kilogrammos test 60 kilométer/órás sebességgel csapódna be.

Ha egy ilyen apró tárgy összeütközik egy működő műholddal, akár kritikus sérülést is okozhat, megsérülhetnek a navigálásért felelős műszerek, a napelemek, irányítórendszerek. A tönkrement műholdak aztán egymással ütközve további törmelékeket hozhatnak létre.

Az Európai Űrügynökség májusban tart egy konferenciát, ahol összeszedik, milyen javaslatok vannak az űrszemét összeszedésére, megsemmisítésére. Az első lépés a szemét kategorizálása lesz, ezek után dolgozzák ki az összeszedésükhöz szükséges módszereket.

A CleanSpace One nevű svájci műhold egy leendő műholdcsaládnak lenne a prototípusa, amelyek összeszednék és elpusztítanák az űrhulladék kisebb darabjait. A NASA jelenleg körülbelül 16 ezer, tíz centiméternél nagyobb átmérőjű törmelékdarabot tart számon, de az ügynökség szerint sokkal több kering a Föld körül. A szemét összeszedését az is nagyban megnehezíti, hogy a darabok mintegy 28 ezer kilométer per órás sebességgel száguldanak. Minden egyes darab potenciális katasztrófaforrás:  műholdakkal, űrhajókkal, vagy akár űrhajósokkal is összeütközhetnek, tehát rengeteg pénzbe vagy akár emberi életekbe is kerühet, hogy szabadon mozognak az űrben.

2686198_f6aaf87cc5ce88f7a9c4c5b104d1bd11_wm

CleanSpace One látványterve

A CleanSpace One nem űrbéli kukásautóként fog működni,  hanem egyszerre csak kevés, kisebb darab szemetet semmisít majd meg. Az első célpontja két svájci pikoműhold lesz, amelyeket 2009-ben és 2010-ben lőttek fel, és azóta a Föld körül keringenek, pedig már rég véget ért a küldetésük. A CleanSpace One egy karral fogja megragadni az űrhulladékot, majd légkörbe irányítja, hogy ott elégjen

.2686202_f3377955ffd6b2b7d14646cba9ff4e1c_wm

A takarítóműhold befejezéséhez az EPFL laboratóriumában külön technológiákat fejlesztenek ki, például egy újfajta űrhajtóművet, és azt a kart, amellyel stabilan meg lehet majd ragadni és a légkörbe lökni a szemetet. A projekt 10,8 millió dollárba fog kerülni, de az űrszemét eltakarítása ennek az összegnek a sokszorosától kíméli majd meg az űrkutatásban résztvevő országokat.

forrás: Katt ide

Reklámok