március 03

Letöltés címke

Banished – Hardcore Settlers

A játék nagyon új, nagyon friss és igazi csemege az építgetős stratégiai játékok kedvelőinek. Február 18-án jelent meg a játék és valamikor a múlt héten mutatta valaki miközben épp a tornamentes felkészülést csináltuk. Mondanom sem kell, hogy azóta többen is rákattantak a játékra.

banished4

A játék igen könnyen beszerezhető, a Steamen, potom 19 euroért már viheted is a store-ból. A játékot egyetlen egy fejlesztő csinálta, nagyon szép, nagyon igényes, és talán van egy kis remény, hogy ha látja a sikert akkor később majd még folytatja. (egyelőre úgy tűnik, hogy a háta közepére kívánja a kódolást momentán).

banished3

A játék maga úgy kezdődik, hogy kapsz 8 felnőtt meg 6-8 gyerek korú kis emberkét, népet, meg van rajtuk ruha meg egy szekéren némi kaja, pár szerszám pár ruha hideg időhöz és kb ennyi. Legalábbis hard fokozaton ennyire lehet számítani. Innen kell elindulni és meghódítani a környéket, de leginkább az első pár éved arról fog szólni, hogy ne haljanak éhen szerencsétlenek illetve ne fagyjanak meg télen tüzelő hiányában. A dolog nem is olyan egyszerű. Főleg, mivel nem csupán olyan erőforrásokkal kell gazdálkodni, mint fa, kő, vas, élelem, hanem az emberek öregednek. Azt figyeltük meg, hogy évszakonként 1-et. Ezen kívül szaporodni leginkább akkor hajlandóak, ha saját házuk van. Bár a nagy közös épületben is elő- előfordult, hogy születtek gyerekek, de nem túl jellemző. Ezen kívül persze még random csapások is ritkítják a népességet, mint amikor pl. a halász belefullad a vízbe, vagy a bányászra ráesik egy kő, egy hurrikán letarolja a fél települést, megjelenik egy nomád csoport és csatlakozna vagy kitör az influenza járvány, stb.

banished1

Amikor elkezded a játékot, főleg hard fokozaton akkor érdemes pár lépést végigkövetni, ha azt akarod, hogy a népesség megélje a tavaszt. Először is állítsd meg az időt. Aztán szükséged lesz egy gyűjtögetőre, amit olyan távol kell helyezni, ahova jelenleg nem tervezel építeni más épületet. Rögtön mellé mehet egy vadász és egy erdészet is. Ezt a hármat mindig lehet egymás mellé pakolni. Utána keress egy helyet a szekér közelében ahova egy közösségi lakóépületet építenek majd, mellé meg mehet egy építő anyag tároló rész kijelölése. Közben elindíthatod az időt már, had kezdjenek szorgoskodni az emberkék. Azokon a részeken ami nincs a gyűjtögető, erdész, vadász hatótávján belül (ezt egy karika jelzi ha rákattintasz), ott jelölj ki egy részt ahol fát és követ gyűjtsenek majd, szükség lesz az építkezéshez. Vasat csak akkor gyűjts egyelőre, ha valamelyik épülethez szükség lesz. Ezen kívül az erdész körül be kell gyűjteni a követ és vasat, hogy ne zavarja a termelésüket. Jöhet egy raktár felépítése is, mert szükség lesz rá. A továbbiakban szükséged lesz még egy tűzifa készítőre, egy kovácsra és egy szabóra. Emellett még érdemes kirakni egy halász épületet is a folyóra. A nagy kérdés már csak az lesz, hogy lesz-e elég kajád télen, illetve nem fogy-e el a tűzifa a hidegben. Az első év nagyon ki van centizve hardon, így ha nem sikerül elsőre ne csüggedj. Néha másodszorra sem sikerül.

banished2

Amikor eljutottál erre a szintre, akkor nagyjából önfenntartó kezdesz lenni, a felnövő gyerekek segítenek abban, hogy az új épületekbe is kerüljön munkaerő. A következő nagy problémád az lesz, hogy ahhoz, hogy a kis település kezdemény ne haljon ki egy generáció után szükség lesz házak építésére. Választhatod a faházakat is, kevesebb nyersanyag, vagy megpróbálhatsz egyből kő házat építeni, ami viszonylag sok nyersanyag, de kevesebb tűzifa kell majd később és talán tűzvész is kevésbé esélyes úgy. Ahogy épülnek majd a házak, elkezdenek a családok kiköltözni a közösségi házból és a gyerekek elköltözni a szülőktől. Ez majd egy olyan elosztási problémát vet fel, hogy hiába van nagyjából elég élelmed és tüzelő, a lakók külön-külön hordják a kaját a saját házukba és ott tárolnak belőle. Így ha valamelyik hoppon marad, mert nagyon ki van centizve a készlet, akkor könnyen éhen fog veszni, mert nem jutott neki.

A továbbiak felfedezését már rátok bízom. Iskola, korház, trading post, stb. 🙂 Az interneten rengeteg bemutató videó van, ha rákerestek, érdemes esetleg abba is belenézni, vagy próbálgassátok, megéri! 🙂

Reklámok