május 24

Letöltés címke

EVE Magyar nagyágyúi – Rudex x

A következő nagyágyú a PVP-ben jeleskedik már töretlenül jó ideje, mellette a magyar FW közösség vitathatatlanul   legnagyobb alakja. Ő borzok borza, a Shirak Skunkworks CEO-ja…olvassátok és ismerjétek meg őt és a cégét!

 

Amikor nem EVE-zel mivel foglalkozol, mit csinálsz a nap maradék idejében ?

A munkámat tekintve az ország egyik vezető számítástechnikai/elektronikai cégénél vagyok eladó. 12 órázom, EVE-es pályafutásomnak ez egyrészt rossz, mivel azokon a napokon, amikor dolgozom, nem marad időm játszani, másrészt megvan a jó oldala is, mivel gyakorlatilag nincs olyan hét, amikor ne lennék otthon 1-2 hétköznapot is. Családos ember lévén a hétvégéket leginkább 9 éves kislányomnak és feleségemnek szentelem, így ezek a szabad hétköznapok gyakran telnek reggeltől késő délutánig tartó EVE-ezéssel. Szabadidőm fennmaradó részében különböző sportokkal (leginkább kardio) próbálom magam karban tartani, hogy ne ordítson rólam messziről, hogy a 3/4-ed életemet számítógép előtt töltöm 🙂 Filmrajongó illetve könyvmoly is vagyok, előbbiben főleg sci-fi/fantasy, utóbbiban leginkább a M.A.G.U.S. irodalma vonz. Régebben az ehhez kapcsolódó CCG fejlesztésében is jelentős szerepem volt, illetve az irodalomból kifejlődött szerepjáték világában is szívesen időztem, s bár egyelőre csak gondolati szinten, de mostanában ismét foglalkoztat mindkét dolog.

Ha az FW-ről van szó akkor mindenkinek a Shirak jut eszébe, miért van ez ?

Megmondom őszintén, ez sokkal inkább pár, nálam lényegesen idősebb, és nagyon nagy sajnálatomra már inaktív játékos érdeme, mint az enyém. Annak idején fogalmam sincs miért, de X’ret figyelt fel nem is a corp, hanem az én tevékenységemre, talán a magyar viszonylatban soknak számító solo killre azon a környéken, ahol rendszeresen kerbírkedett minmatar fw altjával 🙂 Szerette volna kipróbálni az addig számára kvázi ismeretlen PVP-t. Felvettem, majd a TASE megszűnésével csatlakozott hozzánk pár barátja, olyan játékos, akik úgy gondolták, hogy mielőtt végleg leteszik a lantot, adnak egy esélyt még a játék ezen részének, melyet még nem próbáltak. Rengeteget tanultunk ezektől a játéksoktól, örök hála érte. Szerencsére éveket maradtak, és titkon azóta is remélem, hogy egyszer csak valamelyikük ismét kopogtat, hogy visszatérne egy kis gyilkolászásra. A teljesség igénye nélkül pár név ezen nagy múltú, és jó értelemben vett nagy hangú játékosok közül: Dio Papa, Shak’Ti (ők kettejük YouTube-on megtekinthető munkássága csak még ismertebbé tett bennnünket), Sedenic (best FC ever), a még idősebb játékosoknak pedig talán mond valamit Yani Tzar (első karaktere Jozif) neve, akitől én először hallottam a játékról.
Természetesen azóta felnőttünk, azóta mi lettünk az öregek, ha szabad így mondani, és az egyik legaktívabb magyar PVP corp lévén már saját magunk generáljuk híres-hírhedt hirnevünket.

Már jó ideje te vagy a Shirak Skunkworks CEO-ja, mi a véleményed a csapatról, nehéz dolgod van?

A legnehezebb dolog a jó, csapatba illő játékosok megtalálása és megtartása. Elég speciális környezetben élünk, elég speciális a corp életvitele, hogy csak pár játékos akarjon hozzánk csatlakozni, és e között a pár játékos között is mindig van pár, aki valami miatt nem megfelelő a számunkra, akiken azt érezzük, hogy nem akar igazán a csapat tagja lenni. És mivel mint minden corpban, nálunk is vannak játékosok, akik időről időre abbahagyják a játékot, ezért a legnagyobb kihívást a corp aktívan tartása adja. Szerencsére akik megragadnak nálunk, azok mind egy szálig remek játékosok, és bőségesen segítenek mind ezen, mind más problémák hathatós leküzdésében. Nekik köszönhetően évek óta aktív a corp, havonta százasával de inkább ezresével növekedik killbordunkon a lelőtt hajók száma.

Amióta EVE-zel low secben élsz, nem gondolkodtál azon hogy máshol is kipróbáld magad vagy a corpod?

Ha megengednéd, egy picit kijavítanálak. Az első három hónapomat high secben töltöttem, mint valószínűleg nagyon sokan. Ez idő alatt találkoztam Lord Shirak-kal, a corp alapítójával, aki a szárnyai alá vett. Neki köszönhető az is, hogy kb. 3 hónapos koromban leköltöztünk low secbe és beálltunk az FW-be, az Ő ötlete volt, óriási nagy sajnálatomra tudtommal már Shirak is inaktív, de legalábbis nem a mi corpunkban repül. Ennyit a kijavításról, bocsánat, hogy elkalandoztam 🙂 Kérdésedre válaszolva időszakosan nagyon sok másba is belekóstoltam az évek folyamán. Rengeteget WH-ztam, és ha csak kerbírkedni is, de éltem talán egy hónapot 0.0-ban is, ahova pár eszkalációt végiglőni a mai napig visszajárunk. Hogy leköltöznénk-e 0.0-ba? Annak idején, mikor az FGC kilépett a RAX-ból voltak ilyesféle ötletek, de komoly lépések nem történtek a megvalósítása érdekében. A mai napig felmerül néha néha hogy beköltözhetnénk pár hónapra WH-ba kerbírkedni, PVP-zni. Úgy gondolom azonban, hogy a corp eszenciáját, a töménytelen mennyiségű killt, amiért a játékot játszunk mindkét helyen elveszítenénk, illetve nem is vagyunk elegen ahhoz, hogy egy nagyobb, akár egy állandó 15-20 főt számláló entitás ellen hatékonyan tudjunk fellépni. Ha minden remek játékos, aki valaha megfordult nálunk valami csoda folytán egyszerre ismét aktív lenne, akkor igen, valószínűleg megpróbálnánk. De a fenti dolgok plusz az életvitelünk, és az, hogy a játékot valóban JÁTÉKNAK és nem MUNKÁNAK tekintjük, úgy gondolom lehetetlenné teszi, hogy bármely más helyen élve olyan aktivitást érjünk el, és olyan megbecsülést vívjunk ki magunknak, mint jelenlegi helyünkön.

Hogyan tetszenek a Kronos újdonságai, elnyerte a tetszésedet az új Mordus hajók?

Lehet, hogy most ez egy kicsit egoistának fog tűnni, de az évek múlásával mindig csak olyan kiegészítő jött a játékhoz, amiben azokat a hajókat nerfelték amiket a leggyakrabban használunk, és azokat buffolták, amikbe az FW sajátosságai és a játékstílusunk miatt kifejezetten ritkán ültünk bele. Az FW mechanikája mindig olyan irányba mozdult el, ami nekünk nem kedvezett. Mivel volt párszor minmatar CSM, ezért mindenki gondolt amit gondolt, tenni nem tudtunk a dolgok ellen, megszoksz vagy megszöksz elvet követve volt aki egy-egy ilyen változás után hagyta végleg abba a játékot. A Kronos újdonságaival minden egyes corptag úgy érzi, hogy most visszakapunk valamit. Olyan hajók jönnek, melyek – papíron – nagyon kedveznek a játékstílusunknak, és az FW egyik mozgatórugójának számító plexelő mechanizmus is számunkra jó felé látszik eltolódni (bár jómagam radikálisabban intéztem volna a dolgot), Nagyon várjuk már.

Ha te lennél a CCP feje, milyen változtatásokat vinnél végig a játékon?

Globális léptékekben sosem gondolkoztam még ezen. Kis változtatásokat, hajókkal, FW-vel kapcsolatos játékmechanizmus változtatásokat persze tudnék mondani, de érzésem szerint nem erre irányult kérdésed. Az biztos, hogy sokkal jobban odafigyelnék a játékosok javaslataira, és elképzelésem sincs arról, hogy hogyan, de próbálnám meggátolni Goon, CFC szerű entitások létrejöttét. szerintem nem tesz jót a játéknak, ha egy játékos csoport megkerülhetetlen tényezővé válik. Ezen kívül keveslem az új játékost. Lehet, hogy csak én szörfölök rossz helyen a neten, de ha nem célirányosan az EVE-el kapcsolatos dolgokat keresek, szinte kizárt dolog, hogy véletlenül a játékkal kapcsolatos tartalomra bukkanjak. Ugyanez igaz IRL is, ha bemész egy játékboltba, Han Solo plüssfigurát találsz, Mermaliorosat nem 🙂

 

Mit tudnál tanácsolni az új embereknek akik FW-re adják a fejüket, miért a Shiraknál kopogtassák az ajtót?

A legfontosabb, hogy nem szabad félni attól, hogy elbuksz egy hajót. Gyakorlás nélkül senki  sem lesz jó semmiben (és ez nem csak az EVE-re vonatkozik). A mi corpunk egy szűk társaság, aki hozzánk csatlakozik, és megragad, az egy rendkívül összetartó brigád tagja lesz, ahol csak tudjuk, segítjük egymást. Nem vagyunk kifejezetten kiképző corp, így a teljesen tapasztalatlan játékos nálunk valószínűleg rossz helyen kopogtat (bár volt erre erőteljes ellenpélda is). Szívesen látunk minden olyan pilótát, aki már tisztában van a játék kezelésével, tudja legalább egy-két nép fregattját lvl5-ön, hozzá t2 fittel, nem bánja a folyamatos szurkálódást, esetlegesen a – szigorúan építő jellegű – leb*szást, valamint fogékony a segítőkész tanácsokra. Nagyon sokan tévesen hiszik azt, hogy csak nagy tudású, elite pvp-seket veszünk fel. Idővel egy teljesen közepesen tehetséges játékos, is érhet el nálunk olyan eredményeket, mint kevés más helyen.

 Milyen távlati terveid vannak a játékban, mit szeretnél elérni, ha eddig még nem érted el ?

Inkább vágyaim vannak mint terveim. Úgy gondolom, hogy már sikerült azt elérnem, ami egy EVE Online-hoz hasonló játékban a legfontosabb: rengetegen ismerik, adott esetben félik a nevemet, a corpom nevét. És ez leginkább a teljesítményünknek köszönhető, nem a létszámunknak. Ritka az az időszak, amikor 5-7 pilótánknál több online egyszerre. Viszont minden teljesítménynek van határa. Azzal a létszámmal, amivel mi általában rendelkezünk, ugyan erősen hajó-függő, de 10-15 ellenséges hajónál többel egyszerre általában nem tudjuk felvenni a harcot. A vágyaim között szerepel az, hogy a teljesítményünket létszámmal fokozzuk, de ahogy fentebb ezt már kifejtettem, ez a mi esetünkben elég nehézkes. Vannak elképzeléseim arra, hogy ezt hogy tudnánk elérni, azonban jelenleg sajnos túl elfoglalt vagyok ezen ötlet(ek) kivitelezéséhez.

Köszönöm hogy tartalmasan válaszoltál a kérdéseimre, remélem sokan jobban megismertek téged ezáltal. Jövőre nézve sok kitartást kívánok és sok sok lőhető célpontot! 🙂

Reklámok