június 11

Letöltés címke

0.0 kezdőknek – a bérlők

Ezt a cikket azért készítem, mivel úgy gondolom, hogy talán adhat némi segítséget azoknak akik 0.0 felé kacsintgatnak, csoportosan, de még nem tudják, hogy hova és miként menjenek, meg egyáltalán hogy is működik ez az egész. Mivel saját 0.0 terület fenntartása viszonylag költséges feladat, amit csak a legnagyobb alliance-ok engedhetnek meg maguknak és kisebb alliance-ok is sokszor könnyedén elférnek 6-8 megválasztott rendszerben, így egy kisebb-közepes cég számára a következő lehetőségek adódnak:

Ha pvp orientáltabbak, akkor csatlakozhatnak egy alliance-hez, aminek talán van 0.0 területe, beilleszkednek és részévé válnak a 0.0 politikának, háborúknak. Cserébe mint jó katona részt vesznek a háborúkban, amolyan feudális rendszerben. Hozzák a véres kardot, akkor menni kell. 🙂

Elmennek npc területre, 0.0 vagy low sec, ami tényleg egy kemény terep tud lenni még a tapasztaltabb pilótáknak is. Egy ilyen területen inkább az agentezés adhat stabil bevételt, illetve folyamatos lehetőség van pvp-zni.

Amennyiben viszont nem az a tipikus vérpistike a társaság, akkor leginkább a bérlés marad számukra lehetőségként. Hozzáteszem van aki úgy játsza az EVE-t, hogy neki jobban fekszik ez a fajta bérlős játék stílus, nem akar PVP-zni (bár úgyis fog), az ő világuk ez. Erre több területen és alliance-nál is lehetőség nyílik:

Brothers of Tangra – A Pandemic Legion bérlői, a térkép keleti, észak keleti részén, drón régióban főleg.

Greater Western Co-Prosperity Sphere – A Goon renterei, Vale of the Silentben illetve Delve-ben, Period Basic-ben vannak rendszereik. (már aki akar üzletelni velük)

Northern Associates. – az N3 koalició renterei, Omist, Feytabolis, Immensea, Esoteria, Paragon Soul, Tenerifis, Impass, Scalding Pass régiókban.

A rendszer vagy rendszerek bérlése úgy működik, hogy az adott cégjnek általában be kell lépnie a bérbe adó direkt ilyen célra kialakított alliance-ba. Ha ilyesmire adja a fejét egy társaság, akkor előre érdemes felmérni, hogy hol és hova szeretne beköltözni, megnézni milyen lenne az ideális rendszer számukra. Mások lehetnek az igények ha valaki inkább bányászna, mint ha anomáliákban lődözné a piros kereszteket. Kezdő társaságnak előnyösebb, ha állomásos rendszert bérelnek, bár ez némiképpen növelheti a bérleti díjat. Érdemes kiszámolni, hogy a rendszerben levő holdakból lehet-e valamilyen reakciót futtatni, mert ez akár teljesen vissza is hozhatja a rendszer bérleti díját. Ettől függetlenül pos kirakása mindenképpen hasznos, illetve office bérlése egy közeli állomáson.

Nagyobb cégek akár kellően minuszos sec statuszú rendszert is bérelhetnek, akár kettőt is, jb-vel összekötve, ami a cloaky camperek ellen is némi segítséget nyújthat.

A bérleti árakat jelentősen befolyásolja, hogy milyenek a rendszer adottságai.

  • 0.1 sec statuszonként 1 miliárd.
  • ha van állomás, az +1 milliárd- ha finomító állomás, az +1 milliárd
  • ha zsák rendszer, az +1 milliárd

Ezt még befolyásolja, hogyha a rendszer valamilyen útvonalon, pipe-on van, vagy közel van low sechez, illetve alkudni mindig meg lehet próbálni. 🙂

A rendszerekben található R64 és R32 holdanyagokat jellemzően a bérbe adó alliance-ok fúrják, így azokkal nem érdemes számolni. A többi hold esetén ez változó, érdemes tájékozódni.

A bérlők jelenleg 0.0 egyik legnagyobb bevételi forrásai a nagy alliance-ok, koaliciók számára. Míg korábban a holdak jelentették a fő bevételt, mára ez megváltozott. Emiatt az ellenséges koalíciók előszeretettel zaklatják egymás bérlőit.

Vegyünk egy konkrét példát, AF0 rendszer Immensea-ben. A rendszer egy zsák rendszer, finomító állomás és -0.4 a sec statusz-a. Ez alapján ennek vagy egy hasonló rendszernek a bérleti díja nagyjából 7B körül van havonta. Persze ha szerencsénk van, akkor lehet, hogy ennél olcsóbban is megkapható. Ha még pluszba cyno jammet is szeretne rá a bérlő, annak a költségeit is állnia kell, az további havi 1 milliárd. Ezen kívül ami még fontos lehet, hogy milyen messzi van a hely empire-től, hogy lehet közlekedni, stb.

Ha egy társaság elvégzi a szükséges számításokat, felméri, hogy mik az igényei majd megnézik milyen rendszerek állnak rendelkezésre, mik a céljaik és az adott helyen meg tudnak-e élni és minderre igen a válasz akkor érdemes belevágni, mivel a játék egyik legjobb része a 0.0 élet. A bérlők az eve gazdaság egyik alapkövei, az ő pénzükből épülnek capitál és supercapitál flották az eve nagyhatalmaknak.

Végül vegyünk egy másik fajta példát, a bérleti árak alapján könnyedén kiszámolható, hogy egy-egy konstelláció mennyit ér, érne, ha ki lenne adva bérbe. Nézzük meg a Y46-EN konstellációt Immensea-ben. Jó elhelyezkedésű és eleve az egész egyfajta zsák a régión belül. Hátránya, egyben az előnye is, jószerivel innen át lehet ugrani low secbe. A korábbi számítási instrukciók alapján egy ilyen kostelláció össz bérleti díja elérheti a 35-38 milliárdot is havonta. Ez alapján látható, hogy a bérbe adás mindenképpen nagy üzlet a bérbe adónak, de a bérlőnek is egy lehetőség 0.0-ba menni elfogadható költségek mellett.

Reklámok