június 27

Letöltés címke

Elon Musk – és a “STARK Industries?”

Szinte már minden hétre jut valami új hír az igazi Vasembernek becézett milliárdosról. De vajon mi állhat a tervei mögött, ő már tud valamit amiről még az átlag ember álmodni sem mer?

Elon Muskot a világ egyik leginnovatívabb üzletembereként tartják számon, aki jelentős összegeket fektet az úttörő technológiák fejlesztésébe. A Teslával az a célja, hogy forradalmasítsa a járműipart, a SpaceX-szel az, hogy újra-feltalálja az űrhajózást, a SolarCity-vel pedig az, hogy az USA-t a világ napenergia-központjává tegye.

 

first-rhd-tesla-model-s-vehicles-delivered-to-uk-customers-82281_1

 

Igazi újító, mégis van egy olyan tudományterület, amelyet meglehetős aggodalommal figyel: a mesterséges intelligenciák (MI) fejlesztése. Musk kedden, a CNBC televíziós csatorna egyik műsorának vendégeként azt mondta, csak azért fektetett MI-kutatással foglalkozó cégekbe, hogy a lehető legjobb rálátása legyen erre a területre.

„Nem viccelek, csak szeretném figyelemmel kísérni, mi történik a mesterséges intelligencia kutatásban – bizonygatta Kelly Evans műsorvezetőnek. – Attól tartok, veszélyes következményei lehetnek.”

Amikor Evans arra kérte, fejtse ki, pontosan mire gondol, Musk James Cameron 1984-es klasszikusát, a Terminátort említette. Mint mondta, ebben a filmben a rendező egy olyan – szerinte lehetséges – jövőt vázolt fel, amelyet mindenképpen el kell kerülnie az emberiségnek.„Úgy értem, több filmet is forgattak erről, ott van mindjárt a Terminátor” – mondta.

A milliárdos szerint fontos, hogy az MI-kutatással foglalkozó tudósok a lehető legnagyobb óvatossággal végezzék a munkájukat, hiszen a filmbeli Skynet kifejlesztői sem számítottak arra, hogy a gépagy egyszer csak öntudatra ébred, és átveszi az irányítást a katonai rendszerek felett.„Olyan ez, mint az a Monty Python szkeccs – fejtegette. – Senki sem számít a spanyol inkvizícióra.”

Reklámok