EVE Tanulási Görbe július 08

Letöltés címke

Corp élet – egy kezdő perspektívája

Immáron már harmadik hete játszom az EVE-vel. Imádom! Egy csomó olyan dolog van benne, amit más játékban nem talál meg az ember.

Egyik nap – unalmamban – elkezdtem a marketet böngészi, tudod, hogy ismerkedjek azzal az “pár” dologgal, amit meg lehet venni, vagy éppen eladni. Ki tudja, talán milliárdos leszek a nap végére (ami persze nem történt meg). Többek között találtam olyan kis momentókat, mint a HUN Reloaded Alliance Trounamentben való helyezése, vagy éppen egy kis rövid leírást arról, hogy a Vargur alapú csapatuk milyen jól szerepelt. (http://youtu.be/3n4dV2QrytI)
Mégsem ez keltette fel a figyelmemet, hanem egy másik relikvia. Ez a “G Campaign”-ről szólt. Egy gyors youtube keresés után találtam egy csomó videót, ami a G Campaignt összefoglalja és elmagyarázz az akkori politikai helyzetet, hogy mi történt és kik harcoltak. (http://youtu.be/NxU5Z2VJmAo)
A második videó 1. percében találtam egy nagyon ismerős 3 betűs rövidítést overviewn. HUN Valamiért a videó nézése közben esett le a tantusz, miközben ezt hallom:

first target Amadeus Tork (igen tényleg félremondta a nevét)

Szent szar – gondoltam magamban – ez egy 2005-ös videó, már vannak, akik 10 éve tolják. Mi a francot csinálhatnék én – akkor még – 2 hetesen olyanok ellen, akik már 10 éve játszanak és biztosan mindent tudnak?

Mondanom sem kell, hirtelen elment a játékkedvem. Szerencsére a magyar közösség szuper-segítőkész volt, tanácsokkal, fittekkel és ötletekkel bombáztak, így még mindig bejelentkezek nap, mint nap. Ha ez működik egy nyilvános csatornán, akkor miért nem egészen így van a cégemen belül?

Egy Highsec iparos corpban vagyok, mindössze 2 órásan kerültem bele. Szinte mindenkit válogatás nélkül bevesznek egy full API check után azzal hírdetve magukat, hogy “Rookie Friendly”.

Íme a hangzatos felkiáltások, amiket hallottam tőlük a nyilvános csatornánkon és tagfelvételkor:

  • Nem kell sok skillednek lennie, az is elég, ha nincs, majd megmondjuk, hogy mit tanulj
  • Nem gond, ha nem tudsz semmit a játékról, majd megmutatjuk neked az EVE világát és seperc alatt te leszel a faszagyerek
  • Nem gond, ha nincsen pénzed, majd viszünk fúrni és level 5-ös missionökre, hogy gyorsan plexxel tudj fizetni
  • Nem gond, ha nem tudsz semmit se az iparról, sem a  PvP-ről, vannak nagyon tapasztalt, évek óta játszó tagjaink, akik mindent megtanítanak majd neked ezekről

Ki az a barom, aki ne akarná, hogy egy ilyen dedikált, relatív nagy corp a szárnyai alá vegye, ügye? Mármint basszus, milyen jófej mindenki ebben a játékban, hogy csak úgy megosztja veled a titkait és tanít, időt meg energiát fektet beléd?! Hatalmas boost, izgalom, alig várom már, hogy melóból hazajöjjek, bejelentkezzek és azok alatt a szárnyak alatt szívjam magamba a titkokat és a tudást, hogy hogyan leszek ÉN a Jani.

A szomorú valóság viszont az és erre még csak most kezdek rádöbbenni:
egy szám vagyok a taglistán. Se nem tanítgattak különösebben, se nem figyeltek rám oda. A “nagyok” elvannak a maguk kis világában, incursionöznek – ha nincsen háború – vagy éppen valami, a corp életéhez nem kapcsolódó dologgal foglalkoznak, amibe egy pár hetes karakter nem tud becsatlakozni.

Ha nem foglalnám le magam, akkor nem történne velem semmi. (itt jön képbe a devblog fordítás, a cikkírás és az EVE történelem nézegetése). Szerencsére megtanultam függetlenedni tőlük és nem számítani azokra az emberekre, akikre nem lenne baj, ha számíthatnék. Az EVE egy baromi jó játék, de az összes ISK-mat és a klónom bal veséjét odaadnám egy fregatt roamért. Ha ilyen a többi rookie élménye is az első pár hétben, akkor nem csoda, hogy annyian abbahagyják.

Ahelyett, hogy másik corpot keresnék és hasonló szituba kerülnék (legalább is szerintem jó esélyekkel), inkább a CEO-mnak írtam egy levelet. Rövidet, tömöret, velőset, de udvariasat. Magyarra fordítva a lényegi része valami ilyesmi:

Ha szeretnéd, szívesen összedobnék egy olyan doksit, amiben leírom, hogy én, mint egy pár hetes karakter, milyen dolgokat csináltam volna szívesen a corptagokkal az elmúlt hetekben, hogy miben tudtam volna aktívan partner lenni.

Talán az a problémájuk, hogy olyan régen voltak rookie-k, hogy nem emlékeznek már arra, hogy nekünk, “kicsiknek”, milyen bajaink vannak. (Unalom az első)
Találjátok ki mi volt a válasz! Semmi… Még csak egy válaszlevelet sem kaptam, vagy egy üzenetet corp chaten, hogy “megkaptam a leveled”.

Mit tenne ilyenkor más? Mit kellene tennem nekem?

Reklámok