július 29

Letöltés címke

EVE gazdaság Crius után

A legutóbbi patch elég rendesen felborított sok mindent, mondhatjuk felkavarta az állóvizet. A változások közül elég fontos, hogy empire-ben most már bárhol le lehet rakni post, kivéve 1-2 fontosabb csomópontot (lásd Jita), nem kell standing már.

Ez alapján azt gondolná az ember, hogy nőni fog a posok száma, emellett szól, hogy immár lehet poson fúrt ércet tömöríteni. Ez egyfelől az érc tovább szállítását is segíti, másrészt immár tömörített veldspar és scordit amiben jó aránnyal le lehet juttatni a nagy mennyiségű tritániumot 0.0-ba, ha valaki supercapitalt akar gyártani. Bár biztos lesz több fúró aki kirak post majd ilyen célból, de az eddigi posok többségét valószínűleg be fogják szedni. Empireben a posok túlnyomó többsége azért került ki eddig (mivel fúrni ugyebár nem lehet a holdakat), hogy a véges gyártó és kutató sorokat kiváltva a saját pos laborjait, gyárait tudja használni a játékos. A patch megoldotta az alapvető problémát, nincs korlátja már a kutató soroknak, így befér mindenki, még ha lassabb is mint poson, meg némi ISK-ba is kerül, de mivel most már muszáj lenne kivinni a bpo-t a posra, ezt meg a legtöbb bpo esetében egyszerűen nem éri meg a kockázatot.

Számos változás volt a patch-ben:

  • gyártási idők megváltoztak (pl fuel block négyszeresére nőtt) – ez kihatott az árára is.
  • invent idők is változtak, bár az állomásokon amúgy is tovább tart mint poson
  • a régi bpo-kat átkonvertálták az új rendszerbe (erről majd később még)- capitalok fuel fogyasztása nőtt
  • minden gyártás/kutatás isk-t emészt fel, minnél hosszabb annál többet

A CCP egy erős ISK sink-et rakott a játékba a patch-el, minden gyártással isk-t veszít a játék, amit persze a szorgos incursiont és npc-ket lődözök folyamatosan hoznak a játékba. Ez egyébként jó hír, mert egy ideje már eléggé kezdett a játékbeli pénz, ISK inflálódni. Habár koránt sem biztos, hogy ezzel a lépéssel ezt megoldják, meg akarják-e egyáltalán oldani, de talán legalább lelassul a folyamat…

Az invent érdekes módon alakult át. A régi bpc-k mind egy 0-ás bpo anyagköltségénél több anyagból tudtak csak gyártani, az idő is elég nagy sávban hullámzott. A mostani új bpc-k már közel sem sokkal rosszabbak mint ha egy bpo-ról csinált volna valaki másolatot. Azok akik korábban nagy mennyiségű t2 bpc-kel bírtak, lehet nem jártak rosszul. Annyi biztos, hogy Crius után a t2 gyártás kevesebb anyagba kerül és ez hat a jelenlegi árakra is. Jelenleg nagy rallik vannak Jita marketen, sokan spekulálnak és sokan kivártak a patchig. A különböző complex holdanyagok piaca romokban hever, több negatívba forduló haszonnal készíthető már jelenlegi árakon.

Aki teheti kivár és talán nagyot fog keresni, aki nem tud, az elkönyvel némi veszteséget.

Reklámok