Nagy Britannia és az űrkikötők.

Pár hete még csak foszlányokat lehetett tudni a dologról, de most már a brit miniszterelnök és a közlekedési miniszter is nyílt tervekkel állt elő a nagy britanniai űrkikötő tervekről. Egészen pontosan civil és katonai űrrepülési projektet terveznek indítani már idén év végén amire 1.1 milliárd angol fontot költenének. A lehetséges helyek a kettő kilométernél nagyobb kifutópályák, ezekből nyolc van Angliában ami nem nemzetközi repülőtér. Az elhelyezkedésük az alábbi képen látható. Ezeket jelölték meg lehetséges űrkikötőknek.

UK Spaceports

Katonai űrrepülés és civil űrrepülést terveznek. Az első űrkikötő megépítését 2018-ra tervezik. A tervek szerint űrszondák fellövésére és különböző turista repülés indítására alkalmas lehetőségeket kínálnának. Lehetséges kutató és tudományos utakat is terveznek fellőni.

A Virgin Galactic cég már elő is állt a turista űrrepülő tervével aminek a neve SpaceShipTwo

SpaceShipTwo

Elég érdekes Design meg kell hagyni. Már most leszögezték még ha be is indul a repülés ezekkel a járművekkel “kísérleti repülőgépek” ezek és az űr utazás miatti veszélyek következtében semmilyen felelősséget nem vállalnak. Aláírt veszélyvállalással és persze még nem ismert összeggel vehető igénybe.

Andrew Nelson, az XCOR kaliforniai bázisú cég elnöke, azt mondta, hogy már 300 ember be is jelentkezett a tervezett Lynx turista űrhajó útjaira. A Lynx két üléses rakéta meghajtású űrhajóba egy pilóta és egy fizető vendég fér el. A cég 100 kilométeres félórás szuborbitális élményt kínál, amit 2016-ban terveznek elindítani az US-ban.

XCOR’s Lynx

A verseny tehát adott, kíváncsian várja mindenki, ki száll még be a versenybe.

Dr Malcolm Macdonald a Strathclyde Space Institute-tól tanulmányt adott ki az űr ipar brit függetlenedésének lehetőségeiről amiben leirja körülbelül mennyit és érhet ez az ipar ág. Becslései szerint akár 15-20 millió fontot hozhat évente középtávon és akár 100 milliór fontot is hozhat hosszútávon.

További két tervezett brit űrjármű:

Ascender és Skylon tervek.

További olvasni való angolul: http://www.theguardian.com/science/2014/jul/15/uk-spaceport-project-launched-tourism-science

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-28276525

http://www.newscientist.com/article/dn25889-spaceport-uk-government-plan-to-launch-spaceplanes.html

 

Reklámok