Égre szegezni a szemeket 18-án!

Ritka és látványos együttállás örvendezteti meg az eget kémlelőket augusztus 18-án: a két legfényesebb bolygó, a Vénusz és a Jupiter fog látszólag összeérni.

A Vénusz és a Jupiter alig 12 szögpercnyire megközelíti egymást augusztus harmadik hétfőjének hajnalán, az ilyen találkozás ritkaságszámba megy – írta honlapján a Magyar Csillagászati Egyesület. Lévén szó az égbolt két legfényesebb bolygójáról, az együttállás könnyen kivehető lesz, csupán keresni kell egy feltűnően fényes pontot.

A szerelem római istennőjéről elnevezett Vénusz a Naptól számítva a második bolygója, a Földhöz hasonló méretekkel rendelkezik. Az Esthajnalcsillagként is emlegetett égitest az égbolt egyik legfényesebb objektuma. A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Naptól számítva az ötödik planéta. Méreteit tekintve a sokszorosa a Földnek: szülőbolygónk átmérője a gázórisáénak mindössze tizenegyede. Nevét a római főistenről kapta, a Hold és a Vénusz után -2,7-es magnitúdóval az éjszakai égbolt harmadik legfényesebb égitestje.

A két égitest a legközelebb hajnalban lesz egymáshoz, de a napkeltében is könnyen megfigyelhetők lesznek. Az egész jelenség körülbelül 5-7 fokos horizont feletti magasságban fog lejátszódni, így kitűnő nyugati-északnyugati horizontra, és minél jobb átlátszóságra lesz szükség az észleléshez.

A Vénusz és a Jupiter csak látszólag kerül közel egymáshoz, a valóságban hatalmas távolság van a két planéta között: előbbi 108, utóbbi 778 millió kilométerre kering átlagosan a Naptól.

Forrás: mcse.hu

 

Reklámok