szeptember 02

Tinker setup, a tournament kedvence

Aki már évek óta követi a tournamenteket és a New Eden Openeket, az lépten-nyomon találkozhat a “Tinker Setup” kifejezéssel, mint a manapság egyik legnépszerűbb (és bizonyos ellenfelek ellen nagyon hatékony), bár nem a leglátványosabb, időnként unalmas harcot produkáló felállással. Gyakorlatilag 3 éve erről és a rush teamekről szól az AT, ezért próbáltam összeszedni, hogy miről is van szó.

A Tinker Tank elnevezést (és később a Meepo-t is, ami a Tinker armoros doktrinája) a legjobb tudomásom szerint a Dota játékból vették, ahol egy régebbi verzióban a Tinker nevű hős tankká alakult át miközben healelte magát. A setup kitalálását és megalkotását (mint sok másét is) a Pandemic Legion agytrösztjeihez kötik.

A Tinker setupok szélesebb körben először az SCL, New Eden Open és az AT küzdelmeiben váltak ismertté, ahol azt lehetett látni, hogy egy tech 3 logi hajó körül (Tengu, Loki) Vargurok és Golemek, illetve az armoros verzióban (általában Legion körül) nehéz drónos vagy rakétás (kemény rezisztekre fittelt) BS-ek orbitálnak egymáshoz nagyon közel, miközben a csapatot egyéb (kisebb) EW-vel felszerelt hajók kísérik.

A dolog lényege, hogy a “tinker turtle”-ben a hajók egymásra nyomják a remote capokat, s ezáltal olyan brutális energiakút jön létre, amiből a logisztikát ellátó hajó stabilan képes fenntartani egy nagyon erős saját tankot, valamint permanensen remote tankot járatni a többieken.

A remote cap modul trükkje az, hogy több energiát oszt ki mint amennyit eszik, így a segítségével gyakorlatilag a semmiből lehet capot előállítani, és ezáltal olyan modulokat stabilan üzemeltetni, melyek normál esetben (együttes használatkor) pillanatok alatt leszívnák a hajó capacitorát.

A tinker felállásban a logistic feladatra delegált T3 hajó a kulcsszereplő. Egy sima T2 logistic cruiserhez képes a sokkal keményebb self-tank és az annál is durvább remote rep potenciál azonban csak úgy működtethető, ha a hajó megfelelő mennyiségű energiához jut, amit általában semmilyen fittel nem érhetünk el, csak ha másoktól kapjuk hozzá a capot (remote energy modulok).

Az RC modulokra vonatkozó AT szabályok mára jelentősen megváltoztak (szóval míg a tranquility-n nyilván mindenki kísérletezhet ezen alapuló RR vagy tinker variáns BS setuppal), a versenyeken jelenleg csak hajónként 1 Remote Energy Transfer modul lehet fent, illetve az RR funkciókat is csak 1 hajó láthatja el (vagy 2 T1 support fregi). Ez a nerf trükkösebbé tette a doktrina alkalmazását az AT-n, jelenleg a cap support inkább a BC és cruiser hajókra marad, ami eléggé behatárolja a csapattagok egymástól való távolságát és a fleet sebességét (valamint ezzel együtt a remote modulok is mediumra cserélődtek).

A range probléma fokozottan vonatkozik a T3 logira is (ami a tinker sebezhető pontja), hiszen egy T3 hajó sokkal masszívabb tankjáért cserébe fel kell adnunk a T2 logi hajók töltési távolság bónuszát is. Ezért orbitálnak egymás nyakában a tinker hajók: BS support esetén elég a groupból kibumpolni valakit és akkor megtörik a cap chain, és egyből sebezhetőbb az egész csapat. A másik ellenszer az ECM Burst lehet, mert ilyenkor újra fel kell építeni a remote cap hálót, ami azért veszélyes, mert pl. egy xlarge ancis T3 hajónak nem kell sok cap kiesés.

Annak ellenére, hogy a tinker setupok gyakorlatilag helyhez kötik a csapatban lévő hajókat mégis életképesek lehetnek, mert a játékban megjelentek az “über drone”-ok, és a drone damage amplifierek (hatalmas HP, sebzés, tracking, speed, stb.). Mivel a drone-os hajók bárhová kiküldhetik a drone-okat, és azok akkor is harcolnak, ha a host ki van jammelve (egyrészt a drone-ok viselkedése állítható, másrészt másokra lehet őket assistolni), ezért nem akkora hátrány a helyhez kötöttség. Az über drone-ok ellen hatástalan a hardcore jammer setup is, mert bár a tinkereket ezekkel a setupokkal lehetne a legkönnyebben megtörni (nincs lock, nincs energy transfer), de mivel ott van a drone assist, ezért egy jammelt / dampolt tinker setupnak mindig lesz annyi dps-e, hogy bármit képes szétlőni. Egy nem a drone-okra épülő tinkert a maulus / keres / celestis + pár repair drone kombó bármikor képes counterelni, úgy hogy az ne tudjon semmit átlőni, pont emiatt nem túl valószínű, hogy fogunk ilyet látni.

Amennyire hatékonyak a tinker setupok, a tournamenteken legalább annyira ölik is a játékot, mert hosszú, unalmas meccsekhez vezetnek. A tinker vs tinker az igazi katasztrófa. Az SCL döntőnél ezt semmi nem mutatta meg világosabban. Szerencsére most már döntetlen esetén bekapcsol a TIDI sebesség gyorsítás.

Végezetül annyi, hogy a tinker skilligényes felállás, és az sem árt ha tapasztalt pilóták nyomják, mert kiemelt figyelmet igényel (range és cap chain figyelés, auto on kikapcsolása bizonyos modulokon, stb.).

Reklámok