október 18

Letöltés címke

Utazás a csillagok között, na de hogyan?

Nem rég mi is cikkeztünk arról hogy a NASA egy új, mikrohullámokat zárt térben ütköztető meghajtórendszerrel kísérletezik. Roger Shawyer által megálmodott technológiára sokáig csak legyintetettek tudományos körökben, de tavaly a kínai kutatók adtak egy esélyt az EmDrive-nak keresztelt meghajtónak és sikerült 720 millinewton (72 gramm) tolóerőt előállítaniuk. Kis késéssel, de a NASA is megkezdte kísérleteit. A 30-50 mikronewtonos tolóerő, amit előállítottak, nevetségesen kicsinek tűnik (nem csak a kínai eredményekhez képest), de  a technológia nyilvánvaló előnyei (csekély súly, napenergia használata, mint üzemanyag) túl csábítóak ahhoz, hogy ne lépjenek a kutatás ebbe az irányba vezető ösvényére.

A tudomány még keresi a megfelelő hajtóművet amivel az emberiség számára megnyílhat a végtelen, de örömmel jelentem a tudományos fantasztikum már ismeri egy jó ideje. Lássuk is mivel repülnek a csillagok közé hőseink.

 

Holdbéli utazás – Cyrano

 

Holdbéli

 

 

Cyrano  nem csak Edmond Rostand nagy orrú elmés hőse és hősszerelmese, hanem a korai sci-fi írók egyike.

„Miért is ne? – bátorítottam magamat. – Annak idején Prométheusz is felment az égbe, hogy elragadja a tüzet. Miért ne tehetném meg én is? Miért ne remélhetném, hogy nékem is sikerül?” – így buzdította önmagát Cyrano hőse a Holdbéli utazásban

Az első kísérletei után – melyben harmattal töltött, a nap melege által hevített fiolákkal szállt az égbe – megalkotott egy szerkezetet, melyet lőporral hajtott rakéták vittek a magasba. Bár Cyrano fantáziája, előrelátás és merészsége mellett nem mehetünk el szó nélkül, azt be kell látnunk, hogy hajtóműve nem a leghatékonyabb csillagközi utazásokra. Azt hiszem gyorsítanunk kell a tempón, így sosem érünk a csillagok közé!

Warp Meghajtó – Star Trek

 

start-tek

 

James T. Kirk, Jean-Luc Picard, senkinek sem kell bemutatni azeket a neveket. Rengeteg órányi filmanyag készült erről a világról, de elég kevés szó esik a utazás módjáról. A térhajtómű receptje elég egyszerű egy mint bármi más a Star Trek-ben 🙂 -” Pajzs polarizáció”- vegyél egy csipetnyi antianyagot majd adj hozzá izlés szerint egy kis  dilithiumot és már kész is a szubtér-buborék. És már kész is a fénynél gyorsabb utazás, mehetünk is a Csillagflotta küldetéseire 😛

 

 

Végtelen Valószínűtlenség Hajtóműve – Galaxis útikalauz stopposoknak

 

stop3

 

 

Az űrutazás „spanyolviaszát”, a VVH-t egy diák hozta össze, egy különösen rosszul sikerült mulatságot követő takarítás közben. Nem volt nehéz dolga, a véges valószínűtlenség elmélete régóta ismert volt. Már csak meg kellett fordítania a véges valószínűtlenség generálásának (a Szupra-mütyür 57 Szubmezon Agy logikai áramköreit egy atomi vektor-plotterhez kapcsoljuk, miközben a plottert erős Brown-mozgás generátorba merítjük) módját. Sose takarítsunk egy átmulatott este után, mert kitudja lehet a világ pusztulását idézzük elő.

FTL-rendszer – Battlestar Galactica

 

fleet

 

 

Ez a világ nagyon közel áll a szívemhez, nem photon torpedók és phezerek világa ez 🙂 Spoiler Warning! Sokkal reálisabb ez a lehetséges jövő, vagyis múlt ?:) Spoiler Vége!  A naprendszeren belüli közlekedésre rendelkeznek egy fény alatti meghajtással ezen világ hajó. Ezek a hajtóművek tylium érc-el működnek. De némely hajót elláttak FTL az az (Faster than Light, Fénysebességnél gyorsabb) hajtóművel. Rendkívül veszélyes manőver az ismeretlenbe ugrás ezért felderítőhajókat küldenek (raptor)előre hogy véletlenül se egy aszteroida mezőbe vagy egy napba landoljon a flotta. A tapasztalatok azt mutatták a hogy minden egyes ugrás megterheli a hajók struktúráját. Persze te mit választanál a Cylonokat vagy megnyomni a gombot és reménykedni a legjobban ?

 Hiperhajtómű – Star Wars

 

Star-Wars-Millenium-Falcon-Render

 

 

Ha a messzi messzi galaxisban szeretnél utazni nincs más dolgod mint egy wookie másodpilótára aki majd szétveri a műszerfalat ha gyengélkedik a hiperhajtómű. De azért bonyolultabb itt is a végtelenbe utazás receptúrája. Annyit tudni hogy összegyűjti a gammasugárzást, amit a hiperűr-motivátor feldolgoz és létrehoz egy stabil űrfolyosót a nullkvantummező-generátor segítségével.

 

Warhammer 40000 Univerzum

Divine_Right_Battleship_by_LucreziaNavarre

 

Itt is a hiperhajtómű kap szerepet a fénysebességnél gyorsabb utazáshoz. De itt egyéb nehézségekkel is megkel küzdenie az embereknek a hipertérben. A káosz birodalmán vezet keresztül a legrövidebb út a galaxis egyik pontjáról a másikra. A hajókat megfelelő mentális védelemmel kell ellátni vagy a káosz felemészti a legénységet és “másként” térnek vissza a valós univerzumba. Az utazáshoz elengedhetetlenek a megfelelő navigátorok ( astropath) illetve  több ezer éven keresztül mozdulatlanul ülő istencsászár az aranytrónusán. A császár nyújtja a fényt, az út irányt, az emberek számára a hipertérben.

 

Elég sok fajta megvalósítással találkozhatunk az irodalomban és a filmekben, de alapvetően mindhez kell egy technológia fejlettség ami jelenleg az emberiség nem birtokol. Próbálkozások vannak új hajtóművek kifejlesztésére, de vajon ez nem egy technológiai zsákutca lesz ? – Ki tudja?- Ezért marad továbbra is az élénk  fantáziánk… 🙂

Ti mivel mennétek a csillagok közé?

Reklámok