január 28

Letöltés címke

Még több bolygó a naprendszerben?

Kutatók számításai szerint a Naptól távoli objektumok pályáját további bolygók befolyásolják.

A világegyetemről alkotott képünk az egyéb naprendszerek és exobolygók százainak megtalálásával folyamatosan bővül, ám saját rendszerünk szerkezete és tagjai kapcsán sincs egyetértés a szakemberek között, elég ha csak a Plútó besorolására gondolunk. Új számítások szerint még további két bolygó lehet a Neptunon túl, amelyek a távoli objektumok pályáját befolyásolják.

0121sol1

A madridi Complutense Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói már 2014 közepén ismertették számításaik bizonyos eredményeit, amelyek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy még két bolygó felfedezése várat magára Naprendszerünkben. Ezt a napokban egy újabb anyaggal egészítették ki, megerősítve, hogy bizonyos megmaradt kérdések és kételyek dacára valószínűleg olyan nagy objektumokról van szó, amelyek komolyan befolyásolják az úgynevezett ETNO (extreme trans-Neptunian objects) besorolású egyéb szomszédaink keringési pályáját.

Ezt egyebek mellett az jelzi számukra, hogy a véletlenszerű mozgás helyett jól felvázolható rendszer bontakozik ki az Oort-felhőben található objektumok között – többek között a fél nagytengelyt említik meg a dokumentumban, amely a megvizsgált tucatnyi példány esetében a várt 150 CSE körüli érték helyett 150 és 525 CSE között helyezkedik elA nagy eltéréseket azzal magyarázzák, hogy a Neptunon túl még két bolygó lehet, amelyek módosítják az egyéb objektumok pályáját, bár ezzel kapcsolatban két probléma is felvetődik. Egyrészt a megvizsgált objektumok száma meglehetősen alacsony, ez jelenleg 13-ra rúg, másrészt pedig következtetésük szembemegy a Naprendszer keletkezéséről alkotott, jelenleg elfogadott elmélettel, amely szerint a Neptunon túl nem lehetnek további bolygók. Előbbi esetében a szám hamarosan további emelkedik majd, mivel a munkát folytatják, utóbbival kapcsolatban pedig érdemes megemlíteni, hogy egy, az ALMA rádióteleszkóp által megvizsgált, a bolygók születési helyéül szolgáló gyűrű mintegy 100 CSE-re található a Napnál fiatalabb és nagyobb tömegű HL Tauri csillagtól, ami azt jelenti, hogy a bolygók keletkezése jóval nagyobb távolságokban is végbemehet.

Az elkövetkező hónapokban pontosabb eredmények segítségével igyekeznek majd tisztázni a képet.

sg.hu

Reklámok