Andy Weir – A Marsi- Könyvajánló

A napokban volt szerencsém elolvasni ezt a könyvet, meglehetősen nagy elvárásaim voltak iránta. Utána olvastam kicsit, hát azt kell mondanom hogy negatív kritikát nem láttam róla, pedig végignyálaztam pár oldal hozzászólást . Hát ezért bele is kezdtem… megpróbálok nem sokat spoilerezni, még frissek az élmények 🙂

Tudomány: Andy Weir ( 2009-ben kezdte az anyaggyűjtést a könyvhöz, mert olyan történetet akart írni, ami –ha valóban megtörténnének a benne levő események TÉNYLEG így lenne a valóságban. Minden tudomány, az űrhajós részektől kezdve a mindennapi fizikai-kémiai jelenségekig a helyén van az én szerény tudományos hátterem szerint.De sokkal több mint  száraz tudomány A marsi nem egy tankönyv főiskolásoknak és kockáknak, hanem egy elképesztően magával ragadó regény. Egyszerűen csak nem fantasztikus elemek idézik elő a kalandot, hanem megalapozott tudományos tények.

A science fiction történetének legnagyobb főgonosza lép színre: Ekkora mocsadékkal sf-hősnek még nem gyűlt meg a baja. Nem egy idegen hadsereg, nem egy űrhajó méretű szuperintelligencia, még csak nem is egy hold-tömegű ellenséggel gyűlik meg a főszereplő baja. Hanem  az ő ellensége ugyanis nem más, mint a Mars.

A főhős nem szuperokos tudós vagy percek alatt felgyógyuló űrgárdista. Mindössze egy asztronauta, aki rosszkor volt rossz helyen, és a Marson ragadt, míg társai biztonságban elmenekültek. Neki is sok mindent meg kell tanulni a Marsról és a túlélésről . Közben persze elkövet hibákat , melyek a Földön jeletéktelenek volnának, de itt az életébe kerülhetnek.  A marsi főszereplője csetlik-botlik, és győzelmének jutalma is mindössze annyi, hogy holnap is vehet még levegőt. Őszintén, hány olyan könyvet olvastál, ami a Marson játszódik, hiteles információkat tartalmaz és izgalmas?

Ez a regény nem áll le, folyamatosan úgy pörög a cselekmény, mint az őrült ,ez pedig maga a történet sajátossága: az asztronauta Mark Watney sem állhat meg, nem lassulhat le, mert akkor esélye a túlélésre nagyon is lecsökkenne. Ez a pörgés garantálja, hogy nincsenek sok oldalas nyálcsorgatások az otthon hagyott szerelmes fotója fölött, nincs “Dehát éppen összeházasodni készültünk”-maszlag milliószorra is. Csak Watney van és a Mars, meg kettejük háborúja.

Mark Watney stílusa: ez a Marson ragadt fazon mindent megtesz, hogy saját jókedvét valahogy fenntartsa, az olvasás közben meg betegre röhöghettem magam rajta, nagyon tetszett ez a fajta humor amit a főhősünk képviselt. Még meg se jelent nyomtatásban a regény, de már megvolt a rendező.Hollywood meglátta benne a következő nagy durranást, méghozzá annyira, hogy szemlátomást nem ér rá nekik a film elkészítése, remélem méltó feldolgozása lesz a film, nehogy elcsesszék! 😛

Csak ajánlani tudom, sf fanoknak kötelező darab !

 

sfportal cikke nyomán

Reklámok