március 03

Letöltés címke

Very::PvP // Noobként a borzok között

Bár mondhatnám, hogy különleges este volt, amikor beléptem a Shirakba, de nem volt az. Viszont ami utána jött, az felülmúlta minden várakozásomat. Kezdjük az elején.

Felvételem előtt már pár hete a Shirak chatszobában lógtam, és sok segítséget kaptam fittelésben és egy-egy hajó repülésében is. Amikor én is borz lettem, akkor az elején kevés dolog változott. Főleg szóló pilótaként nyomultam, mivel egyelőre nem költöztem át teljesen Siseidébe. (még nem volt meg a trader karakterem, így Very ingázott Jita, Amarr, és Sise között.) Így is látszott sok javulás, mert az addiginál is több segítséget kaptam, de a „kis lépés egy borznak, nagy lépés egy noob életében”-pillanat akkor jött el, amikor meglett a light missile lvl 5. Ugyanis a T2 light missile launcher hozta meg az életembe a kiter hajók repülését.

Természetesen a legolcsóbb, legegyszerűbb hajóval kezdtem: dual dampos condor. Azóta is mindig van egy-kettő fittelve a hangáromban, bár már hónapok óta nem ültem benne. Amire ezt a hajót repültem, addigra már Very teljes egészében a pvp-nek szentelhette életét, mert a trader altom megszületett, és egyre jobban teljesített. Így már a cég területén tevékenykedtem, és megtapasztaltam az offgrid boosterek áldásos hatását.

 

Mire képes boost alatt egy dual dampos kiter?

Még az akkori nem túl jó skilljeimhez is adott annyit a boost, hogy átlagos hajó nem érhetett utol, valamint embertelenül messze pontoztam. Emellé a dual dampener azt adta, hogy az ellenfelem cserébe nem tudott még targetelni sem engem. 1v1 szituációban egy ilyen harc általában elég egyoldalú és unalmas – esetenként hosszadalmas, ha egy jól tankoló hajót lövöldözünk.

Az izgalom akkor kezdődik, amikor több ellenfél van. A boost ilyenkor is nagyon sokat lendít a dolgon, és ahogy nő a tapasztalat, úgy nő a kezelhető ellenfelek száma.

Az első időkben olyan dolgokat hallottam TeamSpeaken, hogy padlót fogott az állam. Például az alábbi két idézet éppen dual dampos hookbillt vezető pilóták szájából hangzott el.

Norhell: Hárman vannak bent. Bemegyek. Ha gondolod, gyere segíteni, primary az algos, a fregattok utána.

RudeX X: Megnézem a smallt. (…) Kilencen vannak bent. Megyek be rájuk. (…) Egy meghalt. Gyertek, kell még pont.

Ez a kettő maradt meg legjobban. De nem azért, mert egyetlen ember nekimegy többszörös túlerőnek. Hanem azért, mert ezen esetekben a kimondott mondatok mögött lehetett érezni azt a nyugalmat, hogy akármennyi ellenfél is van, a Shirakos hookbill lesz az, aki a csata végén is él még, és a pilóta csak azért kényszerül más hajóba ülni utána, hogy haza tudja vinni a temérdek lootot. És ez tényleg így működött/működik a Shirakban.

(Dual damp) kite alapok

 

Csak azt írom le, hogy én mit szoktam csinálni, tehát nem egy pr0 guide jön. Igazából “csak” annyi, hogy folyamatosan figyelni kell pár dologra:

  • Orbit vagy keep at range? A kiterek nem a sok hp-ról híresek, így a folyamatos mozgás, az ellenség körüli gyors orbit ad nekik plusz védelmet. Ennek a hátránya, hogy könnyen ki lehet csúszni a pont range-ből. Ha olyan ellenfél ellen megyek, aki láthatóan nagyon brawler (pl. ab-s blasteres merlin), akkor én szoktam keep at range-et is használni, mert úgy könnyebben meg lehet tartani. Mindkét esetben ügyelni kell arra, hogy ne essünk bele web/scram range-be, és ne essünk ki a saját point range-ünkből. Utóbbinál nagy segítség a pont égetése, ha látjuk, hogy nő a távolság.
  • De hány km? Ez mindig a helyzettől függ. Én alapvetően 16-17 km-en szoktam orbitolni boost nélkül, és azt igazítom ahhoz, hogy az ellenfél mennyire talál el, mikkel próbálkozik. Garmurnál ehhez a távhoz nyugodtan hozzá lehet adni 10 kilométert. Keep at range-et 20 km körül szoktam tartani (főleg ab-s brawlerek ellen).
  • Milyen lőszerrel? Caldari Navy Light Missile a legjobb, cruiser vagy nagyobb méretre T2 Fury akár. Destroyernél attól függ, milyen gyors és mekkora, én inkább a navy-t használom. Ami még fontos: _mindig_ legyen nálad auto-targeting missile is. Nem egy griffint lőttem condorral, mert nem gondolta, hogy akkor is lőni fogom, amikor már nem tudom targetelni. Griffinek ellen én már előre auto-targetinget töltök be.
  • több v 1: 2v1-nél még az orbit is működhet akár, vagy ha mindig azt keept at range-eled, aki közelebb van. De minél több ellenfél van, annál jobban kell figyelni a környezetre, és korrigálni a repülést. A sok v 1 kite-olásról több Shirakos könyveket tudna írni.
  • Mi van, ha lescrammelnek? Ha van elég lélekjelenléted, és turretes hajó ellen vagy, akkor orbit 500. Ha nem jó a trackingje, akkor van esélyed arra, hogy nem talál el, menekült már így meg condor, legyőzve az őt megfogó turretes fregattot. De ha látod, hogy mindjárt podban fogsz csücsülni, akkor már jóelőre kezdd el spammelni a warp gombot valami random celestialra, hogy legalább a podod mentsed.

Én is elkezdtem egyre jobban művelni a kite-olás művészetét. Nagyon tetszett, és elég hamar neki mertem menni 2-3 ellenfélnek is. Még most teszek egy kis kitérőt azok kedvéért, akik leszólják, hogy booster alatt történt mindez. Úgy 3-4 hónap viszonylag atkív kite-olás után eljutottam arra a szintre, hogy boost nélkül is nyugodtan nekimentem több ellenfélnek is.

Egy csata nagyon megmaradt. Lantornba mentem át dual dampos condorral. Az egyik plexben 3 fregatt volt, már nem emlékszem, hogy mik. Boost nélkül (és megjegyzem, bármilyen snake set nélkül), bátran bementem. Kettőt lelőttem, a harmadik elmenekült.

Akkor volt, hogy meglepődtem magamon, hogy ilyet is tudok. Eszembe jutott, hogy pár hónapja még ámulva néztem a killboardot, hogy a többiek miket művelnek. Most már én is tudtam valmit. Igazi Shirakos lettem.

Ha kicsit vulgárisabban fejezném ki magam, mondhatnám, hogy annak az időszaknak a jelmondata: “Very most már arra veri, condorral a rupture-t veri.”

 

Bye-bye kite, hellooo brawling

Bár minden csoda három napig tart, ez több volt, mint csoda, így hónapokig tartott. Azalatt szépen megtanultam egyre több egyéb skillt is, és elkezdtem újra brawler hajókat repülni. Körülbelül akkor lehetett az offgrid booster nerf, hogy force field alatt nem lehetett már boostolni. Hirtelen megszűnt az állandó boost, és így a számomra amúgy is kedvesebb brawler hajókra tértem át. Azóta is ha tehetem, brawler hajókat repülök, de ha nem látok más esélyt a túlerő ellen, akkor kiterbe ülök.

 

Noob vagy nem noob

Röviden talán ennyit Very kezdeti idejéről a Shirakban. Azóta sok kill lefolyt a zkillboardon, kite-olni már nem tudok annyira, de az általános pvp tapasztalatom határozottan gyarapodott. A “noob” igazából a címben is csak figyelemfelkeltő volt, szerintem nincs olyan, hogy noob. Pár dologban 2 év játék után is noobnak számítok, pár dologban pedig jobb vagyok az átlagnál. A lényeg, ami mindenképp megmaradt: Pew-pew and have fun 🙂

 

Lehetséges jövőbeli cikkek

Szokásos módon, amelyiket a legtöbben kéritek, azt igyekszem következőre megírni. Persze írhattok commentben más ötleteket is.

  • Very::PvP // Brawl for fun (tapasztalatok és gondolatok solo brawlerkedésben)
  • Very::PvP // A sokoldalú Tristan (egy hajó amiből szinte minden lehet)
  • Very::PvP // A flexibilis Firetail (egy másik hajó, amiből szinte minden lehet)
  • Very::PvP // Pár perc harc (kísérleti ötlet: megtörtént fight leírása Very Tough szemszögéből, EVE sci-fi novella formában)
Reklámok