március 18

Letöltés címke

Very::PvP // Rugalmas solo fight – példák

Solo brawler példák – upshipping to a challenge

Minden előnyével és hátrányával együtt, én alapvetően egy solo pilóta vagyok, és ezen belül is solo brawler pilóta. Az utóbbi egy-két napban pont úgy alakultak a harcaim, hogy pár példán keresztül be tudok mutatni „kommentárral” több olyan harcot, ahol én egyedül voltam, egy vagy több ellenfél ellen.

Rugalmas solo fight

Miért „rugalmasnak” mondom? Mert én az ellenséghez választom, hogy miben ülök. Olyan beállítottságú vagyok, hogy alapvetően nem szívesen repülök olyan hajót, ami szinte minden ellen tud nyerni (Worm, Garmur).  Ezekkel kevésbé fontos a „rugalmasság”, ez a cikk nem erről szól.

Én, ha meglátok egy ellenfelet, felmérem, hogy milyen idős, miben ül, és blob-gyanús-e a helyzet. Ezek alapján a hajóimat és skilljeimet ismerve már gondolhatom, mivel van ellene esélyem. Azt az elvet követem, hogy mindig a lehető legkisebb hajóval megyek, amivel szerintem le tudom lőni az ellent. Hogy miért? Hiába tudod biztosan lelőni egy wormben ülve a slashert, ha a pilótájának van esze, legkésőbb akkor elwarpol, amikor beérsz mellé. De ha te is egy slasherben mész, akkor nagyobb eséllyel marad harcolni. Nem mellékesen szerintem így izgalmasabb is.

Ha blobra gyanakszol, akkor pedig érdemes vagy olyan hajóval menned, amit nagyon nem féltesz elveszíteni 1-2 killért cserébe, vagy amivel tudod, hogy el tudsz menekülni gond esetén.

A rugalmasságnak van három fontos alapfeltétele:

  • gyors reship: Általában maximum 1-2 ugrásnyira megyek el a fő rendszeremtől, pont azért, hogy szükség esetén perceken belül visszaérhessek másik hajóban.
  • sok előre fittelt hajó: Ha valahol aktívan vagyok, akkor legalább 30-40 előre fittelt hajót tartok ott, gondolva a legtöbb eshetőségre. Fregatt szinttől egészen battleshipig, ami csak szóba jöhet. Ha látsz 2 assault fregattot, akiknek nekimennél egy jól összerakott rupture-el, akkor értékes perceket veszíthetsz, ha az a bizonyos rupture nem vár már harcra készen az állomásodon.
  • jól mérd fel az erőviszonyokat: Ezt kell legkevésbé magyarázni, idővel kialakul. Ha látod, hogy mindig menekülnek előled, amikor két darab fregattra Gilával mész, akkor ideje elgondolkozni, hogy destroyerrel, de legalábbis T1 cruiserrel próbálkozz.

2015.03.16. kora délután

Downtime után talán egy órával léptem be egy hétfői napon. Reméltem, hogy a hétköznapi időszak ellenére lesz mit lőni. Szerencsémre kettő neut volt a rendszerben, akik különböző corporationökben voltak, és különböző plexekben csücsültek. Egyik egy incursusban, másik egy firetailben. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy szerencsések vagyunk, és kettő külön 1v1 fightot is kaphatunk. De ilyenkor jusson eszünkbe egy kérdés: Ha én neutként harcot keresnék, és látnék egy másik neutot localon, ugyancsak harcot keresve… Mit tennék? Nekimennék. Tehát gyanús volt, hogy együtt vannak. De nem biztos, így túl nagy hajóban sem szabad menni. Akármelyiknek nekimennék 1v1-ben egy tristannal, így abba ültem bele. A tristan bár T1 hajó, sokféleképp fittelhető, jó dolgokat lehet belőle kihozni. Az incursusra mentem rá, mert még ha együtt is van a kettő fregatt, akkor az incurst vagy lelövöm az előtt, hogy a társa odaér, vagy meg tudok szökni előle. Utóbbi történt, az incursus szépen tankolt, de nem volt rajta web. Amikor láttam, hogy a firetail megérkezik 1 AU-n belül, már égettem ki egy random celestial felé. Amikor beért, akkor ki is warpoltam, drone-okat otthagyva. Nem az az 5 hobgobin fog csődbe juttatni.

Tehát, együtt van egy incursus és egy rff, mit lehet tenni? Mivel nem tűntek tapasztalt pvp-seknek (életkor és corp alapján, valamint hogy hogyan kezelték a 2v1-et ellenem), egy cometbe ültem át, hogy azzal le tudom őket lőni. Még együtt voltak a plexben, amikor kidokkoltam, nem haboztam, warpoltam is rájuk. Mivel tudtam, hogy az incursus jól tankol, elsőnek az rff-et néztem ki magamnak. Bementem rájuk, az rff-re csattant a pont és a web, tőle tartottam 6 km-es távolságot, közben neutoltam az incursust. Sokat bírt az rff, de meghalt. Közben sajnos már én sem álltam túl jól, akkor néztem csak, hogy az incursus 500 méterre van tőlem. Pontweb át rá, 6 km keep at range, hátha… de nem sikerült, hullba is lőttem, azt hiszem, de ő nyert végül.

Vonatkozó killmail és lossmail: rff kill, comet loss

A fight utólagos elemzése: A tristan az elején szerintem jó választás volt, szeretem azt a hajót, felderítőnek tökéletes. Olcsó, jó, sokan felveszik vele a harcot. A comet is jó választás volt, nálam ügyesebb pilóta kezében 2 kill és 0 loss lett volna a harc eredménye. Ott rontottam el, hogy az rff-en tartottam a keep at range-et. Amíg ketten vannak, nem menekültek volna. Ha az rff-et lövöm és pontozom, de az incursust webelem és tartom távol, akkor ő kevésbé talál el. Ez pont elég lett volna az rff halála után, hogy őt is lelőjem.

Megjegyezném, hogy érdemes megnézni a kilőtt rff-et. T2 rigek vannak rajta, de EMP lőszerrel lőtte a cometet. Más faction lőszer nem is volt nála. Tanuljunk másnál látott hibából is: ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk minden lehetséges (ésszerű) lőszerből, hogy azzal lőjük az ellenfelet, ami ellen szerintünk a leggyengébb a védelme. Amikor nem tudom, hogy mire számítsak, thermal damage-et szoktam használni.

Podomat mentettem, és gyorsan összeraktam egy újabb cometet ahelyett, amit vesztettem. Ezután egy Merlinbe ültem át, és becsücsütem Siseidében egy novice plexbe. Sisébe már egy ideje beköltözött egy nagy entitás, így ott nem merek aktívkodni, de mivel ők főleg cruiser és afeletti méretben szoktak jelen lenni, a csak fregattokat befogadó plexbe bátran bementem.

Jött ellenfél – nem az említett entitástól –, és megtapasztalta, hogy milyen egy brawler Merlin. Ezt a harcot ha próbálnám, sem tudnám hosszabban leírni: Bejött, pontweb, keep at range 1000, pew-pew, pew-pew, boom, meghalt. Közben bőven maradt még shieldem. Killmail: tristan kill

A plex lezárása után mentem egy kört, van-e más rendszerben lőhető ellenfél. Meglepetésemre Vardban megint ott volt a két neut, így egyből el is kezdtem gondolkozni, mivel menjek. Most is incursusban és firetailben ültek. Nem akartam megint megkockáztatni a cometet, így gondoltam beülök rég porosodó daredevilembe. Egyszer már lelőttek engem, nekem fognak jönni akkor is, ha most ezzel megyek.

Két külön plexben voltak, az incursusra mentem rá, mert tudtam, hogy hiába tankol jól, 400 dps-t nem fog sokáig bírni. Jól választottam, körülbelül 1-2 másodperccel az rff érkezése előtt került podba az incursus pilótája. Az rff remélte, hogy sebzett daredevilemet lelövi, de végül podban warpolt el ő is.

Vonatkozó killmailek: incursus, firetail

A 2v1 második menetének elemzése: Már az űrharcok előtt is működött az „Oszd meg és uralkodj” elve, ez itt sincs másképp. Ha az ellenfeleidet meg tudod osztani, mindenképp jobban jársz, mintha nekimész a teljes ellenséges csapatnak. Továbbra is fontosnak tartom, hogy ismerd azokat a hajókat is, ami ellen mész, és azt is, amiben te ülsz. Ha nem tudod, hogy melyik mire képes, akkor néha nagy meglepetések érhetnek.

Ezután nem sokkal ki kellet lépnem, IRL elfoglaltságom volt, de este egy kis időre be tudtam lépni játszani.

2015.03.16. este

Este belogolva a szokásos körömmel kezdtem, hogy felmérjem, kik/mik vannak a környező rendszerekben. Az egyik rendszerben láttam, hogy sok War Target van, és novice, small, medium plexek vannak nyitva. Mivel 50-60 AU-s rendszerről van szó, nem akartam az aktuálisan használt hajóval végezni a felderítést, hanem egy megfelelő fregatt után néztem. Kis gondolkozás után dual prop cometbe ültem. Az volt a tervem, hogy megnézem, mennyi mwd-s fregatt van köztük. Ha csak egy vagy kettő, akkor ezzel a comettel ha ügyes vagyok, elcsalom őket, és mire a többiek odaérnek, én már el is warpolok 1-2 killmaillel gazdagabban. Például 1-2 kiter condornak örültem volna.

Biztonságos távolból felmérve a helyzetet láthattam, hogy volt 4 fregatt, és 2 destroyer, ez mind a small plexnél. A 2 talwar most nem érdekelt, a novice-ba mentem be, és el is kezdtem távolodni a beugrótól. Kíváncsi voltam a 4 érkezőre: slasher, condor, griffin, daredevil.

Nem a legjobb felállás, az ECM-et senki sem szereti, kivéve az, aki osztja. 100-120 kilométerre elmentem a beugrótól, hogy lássam, jön-e egyáltalán rám valaki, és milyen gyorsan. Amint bejöttek rám, sajnos együtt maradtak, és localon kezdődött részükről egy kis szájkarate, hátha nekik megyek mégis. Nem volt szerencséjük, miért is támadtam volna így meg őket.

Miközben ugrottam vissza a többi hajómat rejtő rendszerbe, gondolkoztam, hogy mivel is lenne érdemes mennem. Az biztos, hogy light missile-os hajó kell, mert a griffin ellen alapból auto-targeting rakétákat fogok betölteni. De mi? A fregattok kevésnek tűntek, főleg, ha a 2 talwart is nézem.

Választásom ezért a rapid light missile launcherekkel felszerelt Caracalra esett. Jó, megbízható hajó. Nem tartogat sok meglepetést, de amit tud, azt hatásosan. Felkészültem rá, hogy le fogják lőni, de tudtam (reméltem), hogy előtte legalább 2-3 ellent leszedek vele. Még dokkolva auto-targeting light missile-t töltöttem be, azzal biztosan tudok lőni griffin-ECM mellett is.

Maximum 2-3 perc volt, amire hajót váltottam és visszaértem az előző rendszerbe, de a talwarok azalatt elmentek, csak a négy fregatt maradt. Odawarpoltam a medium plexre, bementem, és várni akartam rájuk, de szerencsére épp elkezdtem távolodni a beugrótól, már jöttek is be rám. Úgy látszik, érdekelte őket a felbukkanó préda. Egyszerre estek be, és én nem is foglalkoztam a targeteléssel, egyből indítottam a FoF rakétákat, és elkezdtem égetni az invult. Így, hogy csak a négy fregatt jött, már nem éreztem azt, hogy el fogom veszíteni a caracalt. A daredevil warpolt ki először, kicsivel utána a slasher. Ez után láttam, hogy végre tudok lockolni, kikerültem egy kicsit a jamből. Azonnal befogtam a bentmaradt két hajót, és pontoztam a griffint. Akkor már fél armorba volt, kb. 2 salvo kellett és meg is halt. A condor lassan reagált, így rá is pont került, és röviden befejezte pályafutását.

Pár sor „gf” és „FoF missile?” – „Yep” – „Good call” után elköszöntek, és mind a négyen elhagyták a rendszert nagy szomorúságomra, mert a daredevilre és slasherre még vissza akartam menni kisebb hajóval.

Este már nem találtam több fightot, csak ennyi volt – de ez tetszett.

Vonatkozó killmailek: griffin, condor

A történtek elemzése: Az elején felmértem az ellenséges erőket, kiválasztottam egy nekem megfelelő hajót, amit egy kis harcért és pár killmailért cserébe hajlandó voltam elveszíteni is. Az egész szerencsésebben sikerült, mint gondoltam, és bár lehetett volna szebb vége is, ez is tetszett.

Vicces rész: Visszanéztem logban, hogy mikre is mentek rá az auto-targeting rakéták. Először a daredevilt lőtték, utána a slashert. Ez után kilőtték a griffin egyik drone-ját, és csak utána vették célba magát a griffint – jobb később, mint soha. A rapid light missile launcherbe tölthető 20 rakéta épp a condor felrobbanása előtt fogyott el, pont elég lett.

2015.03.17. reggel

Reggel korábban keltem a megszokottnál, és bár dolgoznom kellett volna, egy picit beléptem EVE-be, hátha van target. És volt.

Meglepődtem, amikor DS-en azt láttam, hogy egy large plexben egy tornado van, egyedül. Már rég akartam fregattal battlecruisert lőni, éreztem, hogy eljött az ideje. Beleültem a dual prop cometbe, és warpoltam is a large-ra. 30 kilométerre estem ki a tornadótól, és ügyesen elbénáztam a kezdést: mwd helyett ab-t indítottam. Ennek ellenére a pilóta nem warpolt el, hanem targetelt, és lőtt rám. Egyszer talált el, fél shieldemet lőtte le, de utána már esélye sem volt. Afterburnerrel orbit 500, és égetve lőttem, mert 1 AU-ra egy másik plexnél egy thrasher volt. Ha az odajön, akkor nincs mese, menekülni kell. De nem jött oda, így tudok most mutatni kettő killmailt: tornado és pod

Ez után reshippelve még a thrasherrel is sikerült harcolnom. Előtte írta localon a pilóta, hogy szereti az allynkat, mert nem az van, hogy csak blobolunk, hanem 1v1-be, kb. azonos szintű hajóval is kiállunk harcolni. Mindig örülök, ha más 1v1-szerető emberrel találkozom, így nem is próbáltam meg podolni, megelégedtem egy „sima” killel.

Egyszer fent, máskor lent, harmadszor meg lag van

Downtime után megint benéztem kicsit játszani, és amikor már második ellenfél is menekült, megörültem a localon megjelenő ismerős névnek. Vannak emberek, akiket látva tudom, hogy nagy eséllyel rendes 1v1 harcot kapok tőlük. Most is ez lett volna, ha nem döntött volna úgy a számítógépem, hogy „EVE (nem válaszol)”-t játszik a windows és a kliens pont akkor, amikor a tristan bewarpolt a merlinemre, és elkezdtem targetelni. Szerencsére nem szállt el a kliens, csak ideiglenesen halt meg, de így is már 8 kilométerre volt a tristan és harmad shieldbe lőtt, amire tudtam bármit is csinálni. A podomat sikeresen elhoztam, és localon pár sort beszélgettem, hogy mi történt – aki kilőtt, érezhetően sajnálta a helyzetet. De benne volt, hogy tristanba reshipelek, és játszunk még egy menetet, így sikeresen tanultam meg ma (sajnos nem először) egy leckét: Harc előtt ellenőrizzed, hogy megfelelő lőszer van betöltve. Főleg, ha tudod, hogy milyen range-en harcoló ellenfél ellen mész. És harc közben is ellenőrizzed, hogy miért is van a kelleténé több miss. Long story short, lett még egy lossmailem, de kb. harmad hullba lőttem a hulltankos + small anci armor reppes tristant.

Gf volt, pár percig még emélkedtem, mi lett volna, ha javelin helyett antimatter van betöltve, de aztán csak örültem annak, hogy két egymás utáni nap volt időm többször belogolni, és kellemes harcokat is kaptam.

Vonatkozó lossok: merlin, tristan

Zárszó

Minden egyes harc olyan, mint amikor kinyit az ember egy Kinder Meglepetést. Nem tudod, hogy mi lesz. Az is lehet, hogy tetszeni fog, de az is lehet, hogy úgy érzed, felesleges volt erre energiát és pénzt pazarolni.

Nekem az a tapasztalatom, hogy amikor be merek vállalni több harcot, nem bánva akár a hajó bukását is, azok mindig kellemes emlékek lesznek. Az számít, hogy jól érezd magad.

Reklámok