július 12

Letöltés címke

2 nap és a Plútó titkai is feltárulnak

A bolygórendszert átszelő 5 milliárd kilométeres, 9 évig tartó utazás után a New Horizons pár napra van célpontjától. Július 8.-án a szonda sikeresen “Plútó-melletti elhaladás” módba kapcsolt, ezzel elindult a New Horizons-on az évekig tesztelt tudományos megfigyelési szoftver.

A július 14-ei Plútó melletti elrepülésig az űrszonda elszórtan fog adatokat küldeni a Földre, július 14-én pedig egyáltalán nem, hogy a megfigyelésekre tudjon fókuszálni. Az adatok nagy részét a Plútó-rendszer felderítésének befejezése után, július végén kezdi el továbbítani majd a Földre a szonda. A 8 GB-os tárolók kiürítése valószínűleg 2016 végéig fog tartani.

Az esemény kapcsán a National Geographic Channel készített egy dokumentumfilmet, amely részletesen mutatja be a történelmi jelentőségű űrprogramot, a kezdetektől egészen a kockázatos megközelítéséig. A Plútó vonzásában című filmet július 14-én 23 órakor vetíti a csatorna, előzetesként pedig kigyűjtöttek néhány érdekességet.

  • A mérések szerint a Plútó az elmúlt húsz évben folyamatosan távolodott a Naptól, tengelyferdesége pedig egyre nagyobbá vált. Ez utóbbinak köszönhetően ma már vannak olyan részei, ahonnan sose látni a Napot.
  • A Plútón két tényező befolyásolja az évszakokat: az egyik a Naptól való távolság, ami a keringési pálya excentricitása miatt az év során nagy mértékben változik; a másik pedig a törpebolygó tengelyferdesége, melynek köszönhetően hol az egyik, hol a másik pólus részesül nagyobb mennyiségű napfényben.
  • A tudósok szerint a Plútó légköre hol kitágul, hol összeszűkül, attól függően, hogy a törpebolygó éppen hol jár keringési pályáján.
  • A Plútót – az általa az iskolában akkoriban megismert alvilági istenség után – egy 11 éves angol kislány, Venetia Burney nevezte el a Lowell Obszervatórium nyilvános pályázatának keretében.
  • A Plútót a tudósok az egyik legizgalmasabb bolygónak tartják távolisága és ismeretlensége miatt. A Plútón olyan hideg uralkodik, hogy kezünk, ha a felszínén járva óvatlanul beleütnénk valamibe, darabjaira törne.
  • A Plútó megfigyelése igen időigényes folyamat, lévén egy plútói év körülbelül 250 földi évnek felel meg
  • Oroszország területe nagyobb mint a Plútóé

A New Horizons Plútóról és holdjairól készített nyers felvételeit itt lehetmegtalálni.

Reklámok