július 28

Letöltés címke

Eve Tudásbázis: Amarr Birodalom

Az alábbi cikk a Mark726’s EVE Lore Survival Guide: The Amarr Empire cikk fordítása, MiDae által.

EmpireMap

A Birodalmak

Az utolsó részben mélyebben belenéztünk New Eden történelmébe, egészen magának New Edennek a felfedezéséig (az a cikk nem lett lefordítva). Ebben a részben olyan részt veszünk górcső alá, ami közelebb áll és kedvesebb is a szerepjátszó szíveinknek: A jelenkori birodalmak történelmét és mostani állapotukat. Ez abszolút nem azt jelenti, hogy az információk teljes tárházát leírom az összes birodalomról. Ezek a cikkek nem fognak téged annyi tudással ellátni, hogy a híradóban erről beszélj (nem mintha lennének olyan végzettségek, amik ilyet adnak), de elégnek kell legyenek arra, hogy a jó irányba indítsanak el, és szellemes vacsora melletti beszélgetést folytass általuk. Külön cikkekben fogjuk megnézni a négy birodalmat, mielőtt a figyelmünket a szeretett CONCORD felé fordítanánk.

Az Amarr Birodalom: Istennek Van egy Terve

 

Ama960x540
New Eden négy nemzete közül a legnagyobbal és – attól függően, hogy kivel beszélsz – a legördögibbel kezdjük: Az Amarr Birodalommal. Két rész teologikus birodalom, egy rész bürokratikus ingovány, ízesítéskent megszórva élethosszig tartó szolgálattal. Az Amarr Birodalom azon az eszmén alapul, hogy az Állam és a Vallás egy. Ez alapján az államfő (jelenleg Jamyl Sarum Császárné) egyaránt az állam és a vallás feje. Mint sok más vallásnál is, az Amarr vallás azon alapul, hogy az egyetlen út Isten kegyéhez csak és kizárólag az Amarr út követése. Ez az elv számos „Visszaköveteléshez” vezetett az Amarr történelem során, ahogy próbálják megmenteni a csillaghalmazt. Az ici-pici aprócska kis apróbetűs rész az, hogy igazából csak az Igaz Amarrok a ténylegesen „megmentett” emberek. Azokat, akik nem tudják bizonyítani az Igaz Amarr nyomot a vérvonalukban, arra kényszerítik, hogy az Igaz Amarrokat szolgálják. Ha nem szolgálod a Kiválasztott Népet saját akaratodból, akkor az Amarrok szívesen biztosítanak neked szobát, ellátást, és életreszóló munkát. Mindezt fizetség nélkül és nem sok reménnyel az enyhülésre. Valóban, az Amarrok rabszolga-felügyeleti technológiája Csillaghalmaz-szerte híres, csak a Sansháknak vannak hatásosabb technikáik.

Történelem

AmarrAz Amarrok említésre méltóak nem csak azért, mert ők a legnagyobb nemzet New Edenben, és nem is azért, mert rabszolgatartók. Nekik van ugyanis a legrégebbi feljegyzett történelmük, ami majdnem az EVE Kapu összeomlásáig vezet vissza. Az Amarr Szentírásban van az Amarr faj legkorábbi feljegyzése, de mint akármelyik könyv, ami 15.000 éves, könnyen lehetséges, hogy a fordítások során pár dolog elveszett belőle az évezredek folyamán. De még így is elég szép egy civilizációtól, hogy ilyen messzi múltra képes visszavezetni a történelmét.

Az Amarr Birodalom eredetileg az Emberiség Egyesült Katolikus Egyházának egyik leszakadt szektájaként kezdte (nem mintha ők emlékeznének erre). Végül átjutottak az EVE Kapun, és egy Athora nevű bolygón telepedtek le időszámításunk szerint 8000 körül. Nem cseng ismerősen a név? hát, a szekta Athra egy Amarr Sziget nevű részén telepedett le, miután a többi kolonizáló elutasította az Amarrokat a már akkor is őrülten vallásos nézeteikért (spoiler alert: az Amarrok szeretnek mindent magukról elnevezni). Dano Gheinok vezette őket, akit általánosan az Amarr hit első prófétájaként tartanak számon (kreatívan csak Amarr hitnek nevezték el – szerintem volt ott valami a vízben).

A száműzetés után, mint a többi birodalom, az Amarr is degenerálódott mind technikailag és szociálisan, ahogy elvágták tőlük a Földet. A sziget végül több városállammá tagolódott, amiknek kevés kapcsolata volt egymás között. Bár a vallás megmaradt ebben az időben is, nem nagyon volt központja, és nem tudták felügyelet alatt tartani a különböző hadurak által vezetett frakciókat.

AmarrCityA status quo elég sokáig, 8000 évig fennmaradt (bizonyítva, hogy az Amarr dolgok közül nem csak a hajók lassúak és nehézkesek), amíg egy Amash-Akura nevű férfi be nem lépett a történelem könyvekbe, i.sz. 16450-ben. Amash-Akura volt Dam-Torsad városállam hadura, és egy briliáns ötlettel állt elő: Ha a szigetek kettő vezető ereje a hadurak voltak és a vallások… talán próbáljuk meg kombinálni a kettőt, és nézzük meg, mi sül ki belőle? Gyorsan megszerezte az Egyház beleegyezését, már ami az épp abban az időben volt, és 16470-re meghódította az egész szigetet a diplomácia és a nyers erő kombinációjával. Azokat a hadurakat, akik erőszak nélkül kapituláltak, elnevezék Amash-Akura Birtokosainak, és a leghűségesebb Birtokosok gyűltek össze az Apostolok Tanácsában. Az egyház és az állam egyesítése teljes lett, és Amash-Akurát az Egyház Császárává koronázták, és egy új szuper királyi szimbólumot is kapott (aminek a története elég érdekes, de ez a cikk már így is elég hosszú).

A Szentírás szerint Amash-Akura uralkodása alatt sefrimek, vagyis angyalok vigyázták a szigetet, eddig nem látott fellendülést hozva. Isteni (vagy, ahogy mások feltételezik, Jove) befolyásolás nélkül is. A történelmi adatok alapján elég tiszta, hogy a sziget a reneszánszát élte, aminek már eléggé ideje volt 8000 évnyi Civilization-szerű harci játék után. Amash-Akura állítólag 100 évig uralkodott. Akkoriban történt, hogy Molok, az Apostolok Tanácsának egyik tagja, puccsot kísérelt meg Amash-Akura ellen. Ő Szentírás szerint a sefrimek segítségét kérte, és amikor azok megtagadták azt, kiűzte őket a szigetről. Válaszul egyetlen éjszaka alatt uralkodása mind a 100 évét öregedte. Sok történész szerint viszont Amash-Akura abszolút nem uralkodott 100 évig. Szerintük az Apostolok tanácsa megpróbálta felvenni az identitását, amit Molok aztán megpróbált felfedni. Bárhogy is történt, Molok veszített, és Amash-Akura akár akkor, akár régebben halt meg, a Birodalom élt tovább.

AmarrMonk_tetrimonA felkelés viszont tönkretette a vidéket. Hogy megint védelmet nyerjenek, a sziget lakói közül sokan megkeresték a Birtokosokat, és az ő földjeiken kezdtek dolgozni védelemért cserébe, bizonyítva, hogy a feudalizmus nem csak középkori dolog. Akárhogy is, ezek alatt az idők alatt a művészetek is elkezdtek visszatérni. A dolgok elkezdek egy barátságos és csendes (merjem azt mondani, hogy lassú és nehézkes?) ütembe rendeződni.

Néhány ezer évvel később (említettem, hogy az Amarrok kicsit lassúak, ugye?) a sziget kezdett elérni egy kritikus tömeget, egyszerűen már nem volt hely több ember számára. A feszültséget az Udorianok érkezése nyugtatta meg, i.sz. 20022-ben. Míg az Amarrok eredetileg (még az egész elszakadás-dolog előtt) Assimia északi kontinensén telepedtek le, az Udorianok vették uralmuk alá a két déli kontinenst. Mivel szabadon fejlődhettek technológiailag (értsd, anélkül, hogy akármilyen egyház visszafogná őket), az EVE Kapu összeomlása utáni 12000 évben eljutottak oda, hogy készítsenek… hajókat. Nem nukleáris meghajtású tengeralattjárókat, nem cirkálókat vagy hasonlókat, hanem egyszerű, régimódi hajókat. Valami azt súgja, hogy az Athran nem indult a tudományos versenyben, ha érted, mire gondolok.

Akárhogy is, hogy az alattvalók ne jöhessenek rá, hogy milyen csodálatos dolog a szabadság, amikor hajóid is vannak, a Császár úgy döntött, hogy vallási dühbe hergeli őket. A Szentírást idézve, hogy az Amarroknak minden nem-hívőt meg kell téríteniük, 20078-ban elndította az első Visszakövetelést az Udorianok ellen. Az Amarrok a hajózás csodás erejét tökélyre fejlesztve képesek voltak az Udorianokhoz vinni a háborút, akik nem épp az összefogásukról és rendezettségükről voltak híresek. Az Amarrok elkezdték az elfogott Udorianokat a hajóikban szolgálatba állítani (elkezdve a rabszolgaság hosszú és büszke hagyományát), és nem sokkal később már mélyen benyomultak a déli kontinensekre. Az Udorianok ekkor döntöttek úgy, hogy ideje összeszedni magukat, és tényleges ellenállást tanusítani.

Mivel délen megrekedtek, az Amarrok ekkor a saját anyasági komplexusuk gyökere felé fordították a figyelmüket: Assimia volt az a kontinens, ahonnan eredetileg száműzték őket. Most, számos törzset egyesítve, az Amarrok először a szokásos Visszakövetelési taktikájukhoz nyúltak: megölni a hitetleneket, és rabszolgává tenni őket. De ezeket a nomád törzseket valósággal elkápráztatta az Amarr hit, így az Amarrok elég hamar rájöttek, hogy lehetséges szövetségessel találkoztak. Azért cserébe, hogy Amarr hitre térítik meg őket, a nomádok segíteni fognak az Udorianok elleni harcban. A nomád törzseket végül az együttes „Khanid”, avagy „Kis urak” névvel kezdték el illetni.

Az újdonsült Khanid szövetségeseikkel az Amarrok végül be tudták fejezni a déli kontinensek meghódítását. A két déli kontinens, Amarr Sziget, és Assimia nagy része meg volt már hódítva, így az Amarrok inkább még jobban megvetették a lábukat, minthogy azonnal az eddig felfedezetlen keleti kontinens felé törjenek. A hódítás ösztönözte a technikai vívmányokat (például rákerültek a nagyon fontos „kormánylapátok” a már említett hajókra). A megszilárdítás ideje alatt különböző nagy házak emelkedtek fel, mint például a Khanidok és az Ardishapurok. Nagy területeket tartottak felügyeletük alatt, és csak névlegesen voltak felelősek a régen domináns Apostolok Tanácsa előtt. Végül, mivel még több rabszolgára éheztek, az Amarrok Athra teljes Visszakövetelésével folytatták. 20544-re meghódították a bolygó maradékát is, és megint kérdésessé téve az Athra vízminőségét, a bolygó az Amarr Prime nevet kapta.

AmarrPrimeA bolygó meghódítása után párszáz évvel az Amarrok kijutottak az űrbe, és elkezdték felfedezni és kolonizálni a rendszer többi részét. Lassan haladtak, de i.sz. 21134-ben már készen álltak, hogy túllépjenek saját rendszerükön. Szerencséjükre pont ekkoriban botlottak bele egy Terrai csillagkapu meglepően jól megmaradt romjaiba. Hamar felismerték az új/régi technológia ígéreteit, és elkezdtek a legközelebbi csillagnál, Hedionnál egy társkaput készíteni, ami i.sz. 21290-ben sikeresen el is kezdte működését. A csillaghalmaz már mint az osztrigájuk volt (egy metafora, amire sosem jöttem rá, honnan ered és mit takar), a Birodalom elkezdett szétszéledni Amarrból, és a Császár hamarosan elkezdett a befolyásosabb családoknak hatalmas űr-területeket adományozni. Ebben az időszakban volt, hogy az Equilibrium of Mankinddal és Sani Sabikkal is problémák adódtak, de mivel ez a rész már most nagyobb, mint amekkorára terveztem, erre majd később visszatérünk. Csak jegyezzünk meg annyit, hogy az Amarroknak őrültekkel volt dolga (nem úgy, mint az összes többi alkalommal, amikor őrültekkel volt dolguk)

Mint például, tudod, az őrült császár. 21346-ban második Zaragramot választotta az Apostolok tanácsa, hogy trónra kerüljön. A dolgok elég ártalmatlannak tűntek, amíg Zaragram nem döntött úgy, hogy ő az Isten új szent megtestesülése az univerzumban (ahelyett, hogy simán Istent képviselné, gondolom. A teológia néha összezavar). Megpróbálta átírni a Szentírást, hogy ő legyen a központi figura, és még a saját Istenek Városát is megpróbálta megépíteni, hogy isteni létét bizonyítsa (nem, ezt a bekezdést nem csak azért írtam, hogy extrázam a blogomat, ne hülyéskedj). Szerencsére az Apostolok Tanácsa rájött, hogy milyen hibát követtek el, és egy olyan módon orvosolták a problémát, ami stabilan hatásosnak bizonyult. Zaragramot meggyilkoltatták, megalapítva közben Szent Tetrimon Kultuszát, ami néha fel-felbukkan mint az „igazi” Amarr Szentírás megőrzője, és az Amarr kultúra általános fenntartója.

Zaragram uralkodása alatt a rabszolgaság is kezdett kihalni. Ugyanis a rabszolgaság elég borzalmas meg minden, és sok Amarrban volt annyi emberség, hogy amint egy Birtokos úgy érezte, hogy egy rabszolgája már elég vallásos, elengedte. Mivel jóideje nem volt már új hús az Amarr társadalomban, a rabszolgaság lassan kezdett eltünedezni, és elég drága volt új rabszolgákat beszerezni. Csak valami olyan őrült dolog menthette meg a rabszolgaság intézményét, mint például találni egy teljesen új emberfajtát, akit le lehet igázni, ami természetesen az Ealurok felfedezéséhez vezetett 21423-ban. Az Amarrok a most már ismerős módon Visszakövetelésbe kezdtek, biztosítva az új rabszolga-populációt, így a rabszolgaság-rajongók fellélegezhettek.

amarr_fleet_croppedZaragram katasztrofális uralkodása után párszáz évvel egy Kador, bizonyos V. Heideran Császár gondolta úgy, hogy ő is kezébe ragadja a hatalmat. Úgy tűnik, ez volt annak a kornak a stílusa. A Tanács tudatában volt a veszélynek, és látta, hogy mi fog következni, ezért megpróbálta eliminálni Heiderant. De Zaragrammal ellentétben Heideran nem volt őrült, és sikerült neki a legerősebb családokat maga mellé állítani, beleértve a Kor-Azor, Ardishapur, Sarum és Khanid családokat (mind olyan nevek, amik legalább egy kicsit ismerősen kell csengjenek), és elkezdte bevezetni a Morális Reformjait. Bár ez az öt család tagja volt az Apostolok Tanácsának, nem volt teljes hatalmuk a Tanács felett. Miután ellen akartak állni a reformjainak, Heideran szétoszlatta a Tanácsot. Nem kell mondani, hogy a Tanács nem értett egyet ezzel a megoldással. Így történt, hogy a Birodalom háborúba vonult önmaga ellen. Mivel még sohasem kellett egyenlő technológiával rendelkező ellenféllel harcolnia, az Amarr Flotta két fele közül egyik sem tudott győzni. Végül mintegy fél évszázad után a Sarumok és a Khanidok rájöttek, hogy megéri stratégiát alkalmazni a harcokban, és a Császár így végül győzött (az Amarrok mellett szólva, nem sok stratégia szükségeltetik, amikor a bolygók többségén még épp csak felfedezték annak az értékét, amikor egy éles követ kötnek egy botra).

Miután a háborúnak vége lett, a császár az újonnan alakított Teológiai és Személyi Tanácsokkal együtt befejezte a Morális Reformjainak bevezetését. Így került a Birodalom a számunkra jelenleg is ismerős formájába. Ehhez sokat kellett módosítani a Szentíráson, hogy több hatalma legyen a Császárnak. Szent Tetrimon Kultusza is beleütötte az orrát, hogy legalább egy részét megmentse az eredeti szövegnek. A Reformok általánosan i.sz. 21950-re fejeződtek be. Ezek után a terjeszkedés a lassú, nehézkes tempóban folytatódott. Ekörül fedezték fel a Ni-Kunnikat, de mivel alacsony technológiai szinten voltak és hajlandóak voltak befogadni az Amarr hitet, így könnyen beolvadtak a Birodalomba.

DayofDarknessI.sz. 22355-ben az Amarrok egy újabb kis törzsi kultúrába botlottak. Talán sosem hallottál még az őrült törzsi nemzetről, akiket Minmatarnak hívnak. Anélkül, hogy túl sok adatot mondanánk itt, maradjunk annyinál, hogy a Minmatar Birodalomnak a felfedezése idején 3 rendszere volt. A Matari volt az első faj, akiknek már volt bolygóközi repülési technológiájuk, amikor az Amarrok találkoztak velük. Így az Amarrok először visszafogták magukat, és először csak megfigyelték őket, mielőtt elkezdtek először csak kis populációkat leválasztani apró csapásokkal. További 125 évbe telt, mire az Amarrok végül elszánták magukat a nagy támadásra. Egy őrült vihar alatt, ami a Pator nagy részén tönkretette a kommunikációt, az Amarrok lecsaptak, emberek millióit taszítva rabszolgaságba a kolonizált bolygókon. Azt a napot elkezdték a Sötétség Napjaként emlegetni. További 5 évbe telt, 22485-ig, amíg a Matari rendszereket teljesen beolvasztotta a Birodalom. Tanulva a Ni-Kunnik esetéből, az Amarrok próbálták a Matarokat erőszak nélkül is magukhoz édesgetni. Végül az Amarr udvarlás megnyerte a Nefantar törzset, akik sokkal több autonómiát kaptak, mint a többi törzs, mivel segítettek megtalálni az utolsó néhány Matari rejtekhelyet.

A Pator meghódítása után a Birodalom egy majdnem 700 éves békés időszakba lépett. Követte a „ne javítsd meg azt, ami nem romlott el” elvet, és folytatta cammogó útját a Csillaghalmazon keresztül (kitérőnek egy vicces játék: számold meg, hogy hányszor használom ebben a cikkben a „lassú” és „cammogó/nehézkes” szavakat). Sajnos ez az időszak is véget ért, méghozzá VII. Heideran trónra emelkedésével 23041-ben, ami ahhoz vezetett, hogy a Birodalom az 5 Örökösi családjából egyet elveszített. Ezt követően a Teológiai Tanács azt a meglepő lépést választotta, hogy az első Udorian családot, a Tash-Murkont, Örökösi státuszba emelte. Ez volt az első alkalom, hogy egy nem Igaz Amarr család is jogot formálhatott a trónra.

Gondolom észrevetted, hogy nem vagyunk mind Amarr rabszolgák, tehát az Amarroknak valamikor bele kellett futniuk valamibe, amit nem tudtak Visszakövetelni. Ez 23180-ban történt, amikor egy Amarr felderítő hajó felfedezett egy Gallente felderítő hajót. Ezt én úgy képzelem el, mint ha két hihetetlenül óvatos 10 méteres macska kezdené el kerülgetni és felmérni egymást az űrben – ez egyszerre hátborzongató és aranyos is. Az Amarr pislogott először, aktiválva egy cynót, ami elijesztette a Gallentét (aki nem látott még ilyet előtte), aki a warp hajtóművét használva futott el onnan, ami megijesztette az Amarrt (aki meg ilyet nem látott előtte), így ő is elfutott. Gondoltam, hogy a macskás analógia működni fog… kivéve azt a részt, amikor elkezdtek diplomáciai kapcsolatba lépni egymással, gondolom.

Akárhogy is volt, kiderült, hogy a két nép utálja egymást. Az egyik szerette rabszolgasorba taszítani az embereket, a másik pedig ezt, öö, nem találta jó dolognak. De mivel a Gallenték körülbelül egy szinten voltak az Amarrokkal, így a Birodalom habozott, nem mert belekezdeni egy bizonyosan költséges és ijesztő következményeket tartogató Visszakövetelésbe, még akkor sem, ha a Gallenték istentelen pogányok voltak. Mind a két fél felismerte, hogy nem harcolhatnak egymással, és hogy elnyomják a lassan fortyogó feszültséget, 23210-ben belementek a Gallente-Amarr Szabad Kereskedelmi Egyezménybe (GASzKE). Az események sokkoló fordulata, hogy a politikusoknak sikerült olyan nevet adni valaminek, ami nem teljesen pontos. mivel a GASzKE igencsak nagy megszorításokat kötött ki a kereskedelemre mindkét oldalon. De kezdetnek ez is megtette.

A Caldarik 23187-ben mutatkoztak be kissé túlbuzgóan a Birodalomnak, remélve, hogy új szövetségest találnak a Gallenték ellen. De ahogy a legtöbb ember, aki túl lelkesen próbál barátokat szerezni, az Amarrokat ellökte magától a Caldari (lehet annak is köze volt a dologhoz, hogy nem akartak életük végéig rabszolgák lenni).

Battlevakatioth+(1)Ha a Caldarik voltak a túlbuzgó iskolásgyerekek, akkor a Jove volt a hátborzongató, magának való gyerek. 23191-ben bukkantak fel az Amarr határon, bejelentették, hogy léteznek, majd távoztak. Az Amarrok ezt a gyengeség jelének fogták fel, és mivel 23216-ban elég hódítós kedvükben voltak, ez az egész egy nagyon-nagyon rövid életű Amarr-Jove háborúhoz vezetett. A háború főleg abból állt, hogy az Amarrokat jól elfenekelték a Vak’Atioth-i csatában (A rendszer, amit jelenleg simán Atioth-nak hívnak, sajnos semmilyen roncsot nem tartalmaz a csatából. Higgy nekem, megnéztem. Többször is. Ez amolyan fájó pont számomra). Templar One szerint a háború iránti lendületet Jamyl Sarum apjának egy belső politikai viszálya hozta meg.

A Minmatarok megérezték a lehetőséget, és a Birodalom Vak’Atioth-i vereségét választották, hogy elkezdjék a Star Wars-i felkelésüket a Birodalom ellen, aminek az első napjaiban Amarrok milliói haltak meg. Az Amarrokat teljesen felkészületlenül érte egy ilyen erős felkelés, és hamar visszavonultak a Minmatar űrből. 23216 végére a Minmatarok már megszerezték a jelenlegi Köztársaság nagyrészét, miközben a Minmatarok közti Amarr szimpatizánsok (főleg a Nefantarok) az Ammatar Mandátumba költöztek be, puffer területet hozva létre a két nemzet között.

A felkelés után kicsit lenyugodtak a dolgok a Birodalom számára. Attól félve, hogy a Gallenték is kihasználják az újdonsült Amarr sebezhetőséget, Heideran (emlékszel rá?) tárgyalásokat kezdett egy Caldari megnemtámadási szerződésről, ami 23222-ben életbe is lépett. A béke hódítása 23230-ban folytatódott, amikor is Heideran beleegyezett egy új tárgyalássorozat megkezdésébe, ami végül a CONCORD létrejöttéhez vezetett. A nézeteltérések megmaradtak a Gallentékkel, de a kapitalizmus bebizonyította létjogosultságát, mert végül mindkét oldalt megnyerte.

Az Amarrok modern történelme vitathatóan Heideran halálával kezdődik, aki előtte adta ki nagyszabású művét New Eden jövőjéről, a Pax Amarriát. Heideran YC 105-ben történt halála után elkezdődött az új uralkodó keresése, mit végül II. Doriam, a Kor-Azor Örökös nyert meg. A feszültségekkel teli Doriam Birodalom a Császár meggyilkolásával végződött YC 107-ben. Mivel az Örökösök nem akarták feladni új hatalmukat csupán két év után, a Birodalom kollektíven megvonta a vállát, és elviselte Doriam királyi Kamarásának, Dochuta Karsoth-nak a Kormányzóságát.

TwodeathsKarsoth kormányzósága, hogy finoman fogalmazzunk, valóságos katasztrófa volt. Az Örökösök megőrültek, majd újra születtek, Birtokosok harcoltak Birtokosokkal, és Szent Tetrimon Kultuszát (igen, még mindig léteztek) visszaengedték a Birodalomba.

A dolgok YC 110-ben tetőztek a jó kormányzónak. A Starkmanirt, Pator Hetedik Törzsét, akikről azt hitték, hogy rég kihaltak, felfedezték valahol az Ammatar Mandátum mélyére rejtve. Hetekkel a felfedezés után egy titokban épített masszív Matari flotta, amit a Minmatar Vének vezettek, lekapcsolta a CONCORDot, és betört az Amarr űrbe. A megszálló flotta kiszabadította a Starkmanirok egy részét, majd azt tette, mint minden jóravaló támadó flotta: rabolt és fosztogatott. A flotta egészen Sarum Prime-ig jutott, egy ugrásnyira a Trón Világoktól, amikor megállította őket egy bizonyos Jamyl Sarum. Sarum az Öt Örökös egyike volt, amikor Doriam került ki győztesen az örökösödési próbákon. Halottnak hitték, mert, tudod, a társadalom és az évezredes hagyományok ezt követelték tőle. De végül jól sültek el a dolgok, és Sarum megállította a támadó flottát valamivel, ami, mint kiderült, egy Terrai szuperfegyver volt (ami az Égi Korban került még elő). Az Amarrok ezután hadüzenetet küldtek a Minmataroknak, elkezdve a frakció háborúkat (de hogy őszinték legyünk, szinte akármi, beleértve azt, hogy az Amarrok még több mindent nevezzenek el magukról, okot szolgáltat az Amarroknak arra, hogy háborúba vonuljanak a Köztársaság ellen). Így, hogy a Birodalom biztonságba került, a Teológiai Tanács úgy döntött, hogy az Örökösödési Próbák „mehetnek a fenébe”, és lett egy új Császárnőnk.

Ó, és említettem, hogy Karsoth-ról kiderült, hogy Blood Raider szimpatizáns, és száműzték, majd később kivégezték? Apám, Gallente űrben egyszerűen sosincs ennyi izgalom.

SarumJamyl uralkodásának megvannak a jó és rossz oldalai. Talán a legemlítésreméltóbb esemény (és mivel én vagyok a szerző, ezért én mondom meg, hogy mi érdemel említést) az, hogy az Amarr Birodalom megmutatta, hogy akármennyi tréfát is űzök belőlük, még mindig képesek félig-meddig tisztességes tettekre időnként. Kezdjük azzal, hogy Jamyl nem sokkal a hatalomra kerülése után kihirdette, hogy mindenki, aki legalább kilenc generáció óta rabszolga, felszabadul. Ez nyilvánvaló sokkhatást váltott ki mind a Birodalomban és a Köztársaságban. A Birtokosokkal nem igazán konzultáltak, hogy el fogják veszíteni mintegy 800 millió tagját a munkaállományuknak, és a Köztársaság sem volt épp felkészülve arra, hogy kezelje a hirtelen jött 800 millió új polgárt. Azt hiszem, hogy ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy „látod, úgy döntöttem, hogy kevesebb embert fogok megölni, milyen jó nekik”, de egy kezdet az kezdet, végülis.

A Társadalom Szerkezete

AmarrCinematic1A Birodalom kormánya gyönyörűségesen komplex, mint ahogy talán gondoltad is, mivel gyakorlatilag egy modernkori feudális struktúra. Minden kormányzati réteg azt tehet, amit csak akar a saját területén belül, amíg az nem szegi meg a Szentírást, vagy a felette lévő láncolatból valamilyen törvényt. Legfelül van a Császár (azaz, jelenleg Császárnő), aki alapvetően azt tesz, amit az égvilágon csak akar. Akárhogy is, bár a rendeletei általában megkérdőjelezhetetlenek, igazából csak akkor tudja kimutatni hatalmát a labirintusszerű Amarr bürokráciában, amikor személyesen is jelen van, hogy lássa, hogy jól elvégzik a dolgokat (úgy látszik, az Amarrok sosem tanulták meg a leckét a Trantortól).

A Császár alatt van az Apostolok Tanácsának a maradéka, a Személyi Tanács. A különböző Örökösöknek van egy-egy ülése a Tanács asztalánál, ugyan úgy, mint a különböző minisztériumok fejeinek és a Királyi Kamarásnak, aki gyakran szerepel a Császár hangjaként. Ha már az Örökösökről beszélünk, mindegyik a Birodalom egy részét kormányozza (vagy azt a régiót, amit uralnak, vagy a bolygókat, amiket általában a különböző Örökösökről neveznek el, folytatva a szerény Amarr szokást). Az öt Örökös család az Ardishapur, Kador, Tash-Murkon, Kor-Azor, és Sarum. A jelenlegi Örökösök Yonis, Uriam, Catiz, Aritcio és Meimeth. Jamyl Császárnő a Khanidoknak is adott egy helyet, a Királyság és a Birodalom kapcsolatának egyenesbe jövésének fényében.

A Személyi Tanács mellett van a Teológiai Tanács, ő a végső döntőbíró abban, hogy mit mond a Szentírás. Emellett az ő felelősségük a Jegyzékek Könyvének a kezelése, ami egy szinte teljesen megszakítatlan családfája a Birodalomnak, ami még Amash-Akura idejére vezet vissza. Egy Amarrnak az egyik legnagyobb büntetés az, ha kitörlik a Könyvből (a halálon túl, persze). Az Örökösök alatt különböző jelentőségű Birtokosok kezelik a helyi kormányzás alapvető ügyeit.

amsuccPár megjegyzés a Császárról. Először is, a Császárokat az Örökösödési Próbák által választják, amik a Szentírás 2.0-ban gyökereznek (A Szentírás-átírás), ami a Morális Reformok után keletkezett. A Próbák során az öt Örökös küzd egymás ellen (avagy, az utóbbi években már Örökösök-által választott Bajnokok), hogy próbatételek sokaságán keresztül megállapítsák, hogy ki Isten legnagyobb kegyeltje, hogy ő legyen a következő Császár. A győztesé a trón, míg a veszteseknek, nehogy kedvet kapjanak az említett trónra, Shathol’Syn-t kell elkövetniük, vagyis rituális öngyilkosságot (öregbítve az Amarrok hírnevét, miszerint ők a Jókedvtől Kicsattanó Társaság). Az első botrány, ami megingatta Jamyl uralkodását, az volt, amikor az emberek rájöttek, hogy úgy kerülte meg a Shathol’Syn-t, hogy kapszulásként klónoztatta magát. Ennek ellenére a Birodalom (kivéve néhány hagyománytisztelőt, akiket Jamyl támogatói elhallgattattak) egy emberként megvonta a vállát ezen sokkoló hagyományszegés hallatán. Másodsorban, a Császárnak követni kell a Szent Hús Dogmáját, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Császár testének tisztának kell maradni, vagyis nem klónozhatják. A második botrány, ami megingatta Jamyl uralkodását, az volt, amikor az emberek rájöttek, hogy úgy játszotta ki a Shathol’Syn-t, hogy kapszulásként klónoztatta magát. A Birodalom továbbra is egy emberként vonta meg a vállát eme sokkoló hagyomány-szegés hallatán, az összes megjegyzés egy határozott, de egykedvű „meh.” volt.

Akárhogy is, a Birtokosok alatt vannak a közemberek, avagy a Birodalom középosztálya, végül mindenki kedvencei, a rabszolgák, akiknek körülbelül annyi politikai joguk van, mint egy mérgesgombának (bár egy picivel jobb szállásolási opciókkal). Ahogy számíthattál is rá, a Birodalom osztályokra tagolódik. Ami viszont lehet, hogy meglepetésként hat, hogy a Birodalom meglepően változatos, etnikailag nézve. Bár a többség Igaz Amarr, a Minmatar törzsek is elég számottevő részt képeznek (és nem csak mint rabszolgák!).

sarumcoronation425Az Örökösödési Próbákat Jamyl Sarum esete alapján vonták kétségbe. Bár elvesztette a Próbákat, és elméletileg öngyilkosságot követett el, YC szerint 110-ben feltámasztották a Vének Flottája krízis alatt (lásd a Minmatar szekciót). Mint kiderült, már az elejétől fogva úgy tervezte, hogy majd felélesszék. Feltámadt, és megmentette a Birodalmat a Vének Flottájának a haragjától egy Terrai szuperfegyver hatalmas erejével. A győzelem után kihirdették, hogy ő az új Császárnő. Pár forrás (mindenek előtt Templar One) azt állítja, hogy nem minden az, aminek látszik. Jamylt többször látták, amint valamiféle belső démonokkal harcol, amik az első felélesztése után bukkantak fel. A Sarummal kapcsolatos érzelmek vegyesek: egyes esetekben nagy hitbuzgóságot mutatott, de egyesek megkérdőjelezik a döntését, amivel felszabadította a Minmatar rabszolgák egy jelentős hányadát.

Szerepjátékos Tippek

Mielőtt belekezdek az Amarr szerepjátékos tippekbe, meg akarok említeni valamit az EVE-es szerepjátszóknak. Ezekben a részekben pár durva irányelvet mutatok be, amit a LEGTÖBB szerepjátékos követ a megfelelő hátterű karaktert játszva. De ahogy a való életben is, a Birodalmakban is mindenféle emberrel találkozhatsz. Csak azért, mert én azt mondom, hogy az Amarrok szuper vallásosak, nem jelenti azt, hogy MIND azok. Nyugodtan használd fel a tippjeimet, vagy ponthogy menj velük szembe, én csak pár utalást kínálok, ha érdekel téged.

AmarrCinematic3_Empress_croppedAzoknak, akik Amarr karaktert akarnak kijátszani, meglehetősen könnyű dolguk van. Durván kettő kategóriája van az Amarroknak: azok, akik őszintén hisznek az Amarr vallásban, és azon dolgoznak, hogy a többi embert Visszaköveteljék, és azok, akik nem igazán hisznek a vallásban, de saját személyes céljaik miatt úgy tesztnek, mintha (Templar One azt sugallja, hogy még Jamyl Császárnő is ebbe a kategóriába tartozik). A személyes céloktól függetlenül, az Amarrok általában dölyfösek, és mint ahogy számítani lehet rá, meglehetősen szentebbek-mint-te. Az Igazi Amarrok szenvednek leginkább ezektől a tulajdonságoktól, mivel ők Isten Kiválasztott Népe.

 

Ami keveset tudunk a Ni-Kunniról, az azt feltételezi, hogy már rég beleolvadtak a Birodalomba, és elfogadják a békéjüket, akkor is, ha a Birodalom társadalmának a peremén élnek. A Khanidok kicsit egyediek abban, hogy a faj levált a Khanid Királyságba, de azért a vérvonal egy jelentős része Birodalmi polgár maradt. Összességében, a szerepjátékosok többsége általában inkább a Királyi Házak között oszlik meg, mint a hivatalos vérvonalak között. Változó, hogy egy-egy ember mennyire mélyen vallásos, mennyire fogadja el Jamyl uralkodását, és mennyi szimpátiát érez a rabszolgák és volt rabszolgák iránt. Az Amarrok általában barátságosak a Caldarik irányában (nyilvánvalóan egy „az ellenségem ellensége a barátom” megközelítésben), amit gazdasági kötelékek is megerősítenek.

Reklámok