augusztus 12

Letöltés címke

EVE Tudásbázis: Gallente Szövetség

Az alábbi cikk a Mark726’s EVE Lore Survival Guide: The Gallente Federation cikk fordítása, MiDae által. A fordító megjegyzése: nem vagyok otthon a politikában – sem magyarul, sem angolul -, ha valaki tud jobb fordításokat azokra a politikai fogalmakra, amiket írtam, ne féljetek jelezni.

A Gallente Szövetség: Avagy, hogyan tanultam meg abbahagyni az aggódást és élvezni a „Szex, drogok, és Rock and Roll” életformát

Gal960x540Ha az Amarr Birodalom mondja magát New Eden morális központjának, akkor a Gallente Szövetség (akik nagyon pontosak (vagy sznobok) akarnak lenni, a Gallente Prime Egyesült Szövetsége) határozottan a kulturális központ. Egy nemzet, ahol mindent szabad, ha az boldoggá tesz téged (és nem árt senkinek sem). A Gallenték azzal büszkélkednek, hogy övék a csillaghalmaz kulturális, divat, és filozófiai vezető szerepe. Szeretett cikkíród kénytelen bevallani, hogy nem nagyon tudja körülírni a Gallentéket, egyszerűen azért, mert annyira egyediek mind egy szálig, hogy azon a tényen kívül, hogy úgy döntöttek, hogy egy helyen lakjanak egymás mellett, és egye fene, néha együtt mennek el szavazni, ezeken kívül igencsak nehéz meghatározni a “Gallente” fogalmát napjainkban. Ez, meg a szinte nevetségesen bonyolult mintha-csak-az-USÁról-mintázták-volna föderalizmus-a-maximumig kormánya (amit jelenleg Jacus Roden Elnök vezet, a Roden Shipyards színeiben), de az egy teljesen más dolog. Legyen elég annyi, hogy a Gallenték büszkék a szabadságukra, az egyediségükre, és arra, hogy gyakorlatilag bármilyen drogot, szexet vagy zenét megkaphatnak, és akkor, amikor csak akarják. Elég biztos vagyok benne, hogy ez körülbelül az Amarr rémálom leírása, ami TALÁN megmagyarázza, hogy miért is nincs olyan jóban a két nemzet. A Szövetséget New Eden minden részéről jött emberek alkotják (említésre méltó, hogy a Szövetség populációjának egyharmada Minmatar), de a fő etnikumok a Gallente, a spirituális Intaki, a harc-szerető Jin-Mei, és az elég nacionalista Mannar.

Történelem

GallentePrimeIA Gallente történelem (amit természetesen New Eden lakosai nem ismernek) jóval az EVE Kapu összeomlása előtti időre vezethető vissza. A Gallente Prime-ot eredetileg a VH-451 rendszer hatodik bolygójaként ismerték, és a Tau Cetiről (fura a valóságban is létező helyet látni New Eden történelmében) jövő francia kolonisták vásárolták meg letelepedésre. A franciák büszkén folytatták a szabadság, egyenlőség, testvériség történelmét a Sötét Korok alatt. A Gallente Prime már akkor is (és még most is) nagyon vendégszerető bolygó volt, vagyis a Sötét korokat kevés, vagy semmi problémával átvészelték.

Bár vannak feljegyzések a korai Gallente történelemről (ami kimerül az általános “áh, voltak törzsi embereink, és néha harcoltunk meg bla bla bla” korai történelmi dolgokban), a Gallente társadalom történelmének az igazi kezdetét a Rouvenorok felemelkedésének tartják (arra alapozom ezt, hogy a Gallente wiki a Rouvenoroknál kezd el olyan hülyeségekkel is törődni, mint például évszámok és helyszínek). A Rouvenorok egy kis királyságból származnak, Gaorun kontinens közepéről, egy Cylle nevű városból (amit ma Caille-ként ismerünk). A sok ételnek és helynek köszönhetően a Garoun Birodalom hamarosan a teljes bolygóra kiterjedt. És akkor a birodalom csinált valamit, amit a legtöbb történész Hibának tart: Felfedezték az emberi jogokat meg ilyesmiket. Az emberek elkezdtek azon gondolkozni, hogy TALÁN nem a legjobb ötlet a monarchia, egyetlen család egyeduralma nem a legjobb dolog a világon. Kevéssel ezután a birodalom elkezdett szétesni, ahogy államok váltak le róla az önállóság nevében. Bár az egész birodalom a valaha volt dicsőségének az árnyékába süllyedt, a mai napig fennmaradt, és a Rouvenorokat még mindig az alapítóknak tartják, és a modern liberális filozófia nevelőinek.

mines_thumbA Gallenték ez után az ipari korba jutottak, ami igazából csak azért említésre méltó, mert tény, hogy egy kis időre átmentek steampunkba (igen, CCP, észrevettem). Akárhogy is, ebben az időszakban a bolygó még mindig azt a vicces kis ötletet melengette, hogy a nép általi kormányzás a legjobb módja a dolgoknak. Végül a Gallenték is végigmentek az atom-, majd az információs korszakon, némi belekóstolással a tripoláris hegemóniába, ami ráébresztette az embereket, hogy milyen jó is lenne, ha a harcok helyett közösen énekelnék a Kumbayát és kereskednének a tábortűz mellett. Azt hiszem, itt kellene megjegyezni, hogy bár mindenki szerette a másikat, a bolygó mégis különböző nemzetekre tagolódott – igaz, a legtöbb osztotta azt a nézetet, hogy az egyéniség és a demokrácia elég király dolog. Ez után kettő jelentős esemény történt: A Világ Demokratikus Ligájának (VDL) a megalakulása (A CCP gondolatmenete valami ilyesmi lehetett ennél: “Hé, minek kellene neveznünk az ENSZ-et, anélkül, hogy ENSZ-nek neveznénk?”), valamint az információs korszak végén (mivel az internet feltalálása tényleg sokat számít) az a felfedezés, hogy hoppá, emberek laknak a szomszéd bolygón.

A Caldarik i.sz. szerinti 22463-as felfedezése alapjaiban rázta meg a Gallentéket. Gyorsan alakítottak egy Nemzetközi Űr Szövetkezetet (NŰSz), ami űrszondákat küldött arra a bolygóra, amit hamarosan már Caldari Prime-ként fognak ismerni. A Caldarikat kicsit zavarba ejtették az égből hulló fényes fém akármik (az ipari kor közepén jártak akkoriban), de rájöttek, hogy hamarosan valaki ET-set fog velük játszani. Az első kapcsolat 54 évvel az után történt, hogy a Gallenték felfedezték a Caldarikat. És a földművesek éljeneztek, főleg amikor a Gallenték elkezdték felzárkóztatni őket mintegy 200 év technológiai fejlesztéseivel. Az első kapcsolatfelvétel után 80 évvel a két bolygó már csillagkapukat kezdett építeni (egy kicsit lemaradva az Amarroktól, mivel a Luminaire kapui rosszabb állapotban maradtak meg).

CaldariPrimeEz után olyan dolgok következtek, ami maximum olyanokat sokkolhat, akik egy kő alatt élnek: A két világ között egyre nőtt a feszültség. Tekintve, hogy a Caldarik mennyi hátránnyal indultak a Caldari Prime-on, nem meglepő, hogy a Caldari népesség sokkal kisebb volt, mint a Gallente. Így a Caldarik megtanulták, hogy mi a szívás a demokráciákban: állandó kisebbségben lenni. Még mindig állt a NŰSz és a VDL, és a NŰSz irányította a különböző kolonizációs programokat. És mindegyik tiszta demokratikus alapokon működött, ami azt jelentette, hogy a Caldari kisebbséget folyamatosan leszavazták a népesebb Gallenték. Bár sokak képesek voltak élni így is, egy kisebb csoport úgy érezte, hogy ez a Caldari kultúrának a végét fogja jelenteni (spoiler: nem lesznek mindig kisebbségben). Ezt a félelmet NEM segítette a Kultúra Átadó Társaság nevű akárminek a felbukkanása, ami külsőleg jóságosnak mutatkozott, de az volt a célja, hogy az ellenségesebb Caldari kormányokat megdöntse. Még később vissza fogunk térni arra, hogy ez milyen hatással volt a Caldari társadalomra, egyelőre annyit jegyezzünk meg, hogy ez alapozta meg az akkor még gyerekcipőben járó Caldari megacégeknek, hogy elkezdjenek titkos koloniákat alapítani a Gallenték háta mögött.

De visszatérve a történetünkhöz, a NŰSz, mint kiderült, nem volt mindig a legokosabb. Tény, hogy kettő emberi csoportosulás is volt VÉLETLENÜL ugyan annak a rendszernek kettő bolygóján, mégis, eszükbe sem jutott, hogy Luminaire-en kívül is találkozhatnak emberekkel: esetünkben ez volt az Intaki. Olyan briliáns zsenialitással, amivel szinte csak a 80-as évek filmjeiben találkozunk, a Sojourner legénysége úgy döntött, hogy egy évig elvegyül az őslakosok között, hogy megismerjék az Intakikat. Tetszett nekik, amit tapasztaltak, és az újonnan alakult Idegen Bolygók Fejlesztésének a Hivatala egy második hajót küldött, hogy állandó kapcsolatot kezdeményezzenek az Intaki törzsekkel, valamint elkezdjék modernizálni a bolygót. Az Intakik ezt sokkal jobban fogadták, mint a Caldari nép, és gyorsan magukévá tették mind a Gallente technológiát és eszmét.

Intaki_logo+(1)Nem sokkal később a Luminaire-iek (sajnos még nem nevezhetem őket Szövetségnek, így marad ez a nyelvtörő megnevezés) belefutottak a Mannarokba is, akik már kicsit előrébb voltak technológia terén. Bár a Gallenték igyekeztek kapcsolatot teremteni, belefutottak egy kis problémába: nem volt az egész bolygóra kiterjedő vezetés, és még mindig ezt a fura, „háború” nevű dolgot csinálták (habár a közel teljes meztelenség iránti szeretetük megnyerte az exhibicionista Gallenték rokonszenvét, az emberek feláldozásának a folytatása eléggé lelombozta őket). Tudod, nem a Mannar volt az egyedüli faj: Ők csak egy nemzet voltak egy bolygón, bár ők voltak a legtöbben. A különböző országok nem nagyon szerették egymást (a rabszolgaszerző portyák ezt teszik az emberekkel, ezt akár az Amarrok is megmondhatják). Így tehát a Gallenték azt tették, amit akármelyik civilizált bolygó tenne: a Mannarokon kívül mindenki másnak adtak technológiákat. Majd sokkos állapotban nézték, hogy a többi nemzet arra használta az új dolgokat, hogy megtámadja a Mannarokat (a Kumbaya sajnos sosem tudott túllépni Gallente Prime-on túlra). Megmagyarázhatatlan okok miatt a Gallentéknek még mindig szimpatikusabb voltak a Mannarok, mint az embereket-nem-feláldozó többi nemzet, és az újonnan kifejlesztett Sotiyo-Urbaata hajtóművel (ismertebb nevén a jó régi „warp hajtómű”) megmutathatták győzedelmes nyitottságukat, békét erőltetve a bolygóra.

gallente-flag2_1680x1050-thumbMostanra az Intakik már globális kormányzási erőt alakítottak ki, és elkezdtek a különböző Gallente szervezetekhez csatlakozni. A Mannarok egy globális hegemóniát alapítottak a világukon, és jól ment a soruk. A gazdaság dübörgött, az emberek boldogok voltak. Körülbelül ekkor volt, hogy a Gallente elit úgy gondolta, hogy nem elég gazdag. Elkezdtek lobbizni a kormányoknál, hogy egy új, bolygók közötti kereskedelmi szervezetet hozzanak létre, a szabad kereskedés jegyében, és hamarosan megszületett a Gallente-bázisú Multi-Világok Közötti Kereskedelmi Egyezség (MVKKE). Ez megengedte a Gallente hatalmi blokkoknak, hogy kontroll alatt tarthassák az újonnan megjelenő kolóniákat, még azokat a bosszantó Caldarikat is. De a gazdaság továbbra is virágzott, szóval nem sok embert érdekelt ez az egész. Hamarosan, miután a VDL összefogott a NŰSz-szel, hogy életre hozzák az MVKKE-t, de még mindig a NŰSz volt hatalmon, mindenki úgy döntött, hogy ezen rövdítések már kezdenek elavultak lenni. Így, 23121-ben, a még mindig morcos Caldarik vonakodása ellenére, megszületett a Gallente Prime Egyesült Szövetsége.

A Szövetség eredetileg csak és kizárólag a Szövetségi Alaptörvény alapján működött, ami biztosította a kormányzás alapvető struktúráját. Abban az időben a Szövetség inkább egy parlamenti szervként működött, nem elnöki stílusú kormányzással, mint napjainkban (hoppá, itt jött ki a politikatudományi geek énem). A korai Szövetségi kormány először is azzal törődött, hogy felállítsa magát. A hatalom megszilárdítása mellett az egyik legnagyobb dolog még az volt a kezdeti években, hogy elfogadták a Aclan Egyezményt, ami szerint egyenesen Szenátusi beavatkozás kell ahhoz, hogy akármelyik Szövetségi cég szórakozzon egy bolygó ökoszisztémájával. Ez az egyezség, a modern környezetvédelem fémjele, máig érvényben van. Viszont, a Szövetségnek elég nagy gondjai akadtak, mert nem könnyű úgy koordinálni a reakciókat, hogy nem tud valaki valós időben kommunikálni. A bolygóközi politika elég kíméletlen úrnő, és a napok vagy hetek alatt, amíg megérkezett a kívánt Szövetségi válasz, gyakran már el is halt a Szövetségi kezdeményezés, amihez kellett volna. A következő 25 évben ez nem változott, amikor is egy Li Azbel nevű tudós felfedezte az FTL (fénynél gyorsabb) kommunikációt (erről is lesz majd szó később).

scopeAz FTL kommunikációnak hála a Gallenték hamar kulturális nagyurakként kezdtek viselkedni, megalkották a média birodalmat, ami a teljes csillaghalmazra kiterjedt. Hamar meghódították a… az űr… hullámokat (vagy mi is ez) és mielőtt bárki észrevette volna, már bele is csöppent a 24 órás hírcsatornák korába, amiknek nem volt jobb ötlete az idejük kitöltésére, mint hogy érdekes és szaftos sztorikat közöljön (SRÁCOK, EZT NEM ÉN TALÁLTAM KI). Akárhogy is, mint kiderült, valahol a 49-dik olyan történet környékén, ami a Luminaire-en élő szegények helyzetéről szólt, elege lett az embereknek, és elkezdtek alapvető emberi jogokat követelni. Így, a Szövetségi Alaptörvény mellé megalkották a Szövetségi Alkotmányt, ami alapvető emberi jogokat adott, mint például a gondolatok és érzések kinyilvánításának szabadsága, stb.

Oh, és 23149-ben a Jovék is bemutatkoztak a szövetségi kormánynak, de erről elég titkolózóan beszéltek. Ennek a megjósolható eredményeképp az összeesküvés-elméletek hamar fénykorukat kezdték élni.

Oh, és kiderült, hogy a Caldarik még mindig dühösek voltak. Majd a következő cikkben részletesebben leírom a motivációikat, egyelőre legyen elég annyi, hogy folytatták a titkos kolóniák létrehozását, mert nehezteltek a Gallente dominanciára. Hoppá. És azokat a kolóniákat felfedezték. Dupla hoppá. Bár ezek a tettek technikailag legálisak voltak, a feszültség még jobban nőtt, amikor megtudták, hogy ezeknek a kolóniáknak nincsenek képviseleti kormányaik. A Caldarik arra használták ezt a pillanatot, hogy kényelmesen bejelentsék, hogy nekik sincs: a megacégek beszélnek a Caldari nép nevében. Tripla hoppá. A dolgok kezdtek kínossá válni. És a kényelmetlen helyzetek legjobb kezelése egyértelműen az, hogy egy ultra-jobboldali párt került hatalomra, és napokon belül a Szenátus azt követelte, hogy a Caldarik adják a kolóniákat szövetségi hatóság alá, és alapítsanak demokratikus kormányt.

Erre a kérésre válaszul a Caldarik kisétáltak a Szenátusból, és kiváltak a Szövetségből. A Szövetség úgy reagált, hogy blokád alá vonta a Caldari Prime-ot. Ekkor patthelyzet alakult ki, mindkét oldal lefagyott, mert nem tudták, hogy mennyire is akarnak belemenni ebbe az egészbe. Egy Caldari kis töredék csoport megoldotta ezt a kis akadályt, azzal, hogy megtámadta a Nouvelle Rouvenort, a Caldari Prime Gallente víz alatti városát. A támadás félmillió embert ölt meg, főleg Gallente polgárokat. Bár a Caldari Állam tagadta, hogy köze lenne a dologhoz, nem sokat tett, hogy megtalálja az elkövetőket.

gcwarAhogy a demokráciáknál normális egy ilyen sokkoló támadás után, a Szövetség reakciója gyors volt és kíméletlen. Az Ultra-Nacionalisták hamar átvették a hatalmat a támadás után. A Szövetség történelmében először, az Alaptörvényt és az Alkotmányt felfüggesztették, ahogy a hadsereg statáriumot rendelt el. A két oldal meglepően azonos erővel bírt. A Caldarik nem tudtak kitörni a Caldari Prime-ról, míg a Szövetség nem sok sikert ért el a lázadás rendezésében (és a többi világon lévő tiltakozókkal sem tudtak bánni; a statárium egy szeszélyes úrnő). A dolgok megváltoztak, ahogy a Caldarik egy meglepetés támadást indítottak. Mivel tudták, hogy időbe telik evakuálni a bolygó lakosait és a Gallente hadsereget eléggé megrendítette a jobb oldali kormányzás hatalomra kerülése, egy Caldari Admirális elindult, hogy elterelje a Gallenték figyelmét, esélyt adva az evakuációra. Egy hatalmas macska-egér játékot kezdve, Tovil-Toba Admirális elég időt szerzett, hogy a Caldari megacégek evakuálják a civil lakosságot. Végül, amikor Tovil-Toba hajója már félig roncs volt a Gallente flotta egy hetes megvezetése után, a hajóját, egy nagyranőtt carriert, nekivezette a Caldari Prime-nak. A hajó a Gallente Heuromont városán ért földet, több, mint 2 millió embert ölve meg. Tovil-Toba Admirálist a mai napig tisztelik a Caldarik, hogy segített a népe menekülésében. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy a Gallente Prime-on nem szeretik ennyire.

Heuromont után a Gallenték rájöttek, hogy az alapvető szabadságjogok megvonása TALÁN nem a megfelelő út egy olyan válság megoldására, ami azzal kezdődött, hogy nem biztosítottak elég szabadságot az embereknek. A jobb oldali kormányt elsöpörték, és az új elnök jelentős reformokat vezetett be az Alaptörvénybe és az Alkotmányba. A reformok elhozták azt a három hatalmú kormányzási rendszert, amit mind ismerünk és szeretünk. Továbbá, a főváros át lett költöztetve a Gallente Prime-ról Villore-ra (a förtelmesen Libertopolisnak elnevezett főbolygóra), hogy megmutassák, hogy a Gallenték nem akarnak dominánsak lenni a Szövetségben. Fura mód azt nem nagyon vették észre, hogy a „Gallente” szó benne van a Szövetség nevében, egy tény, ami máig összezavarja a tudósokat. Akárhogy is, Yiona, az új elnök, visszavezette a törvény szavát a Szövetségbe, és alapvetően mindent megtett, hogy feltakarítsa mindazt, amit az ultra-jobb-oldaliak hagytak.

Chimera2A Caldari kilépés háborúja még folytatódott pár évig, egy-két kitérővel együtt. Annak ellenére, hogy a Hueromont támadás kimozdította a jobb oldali kormányt a Szövetség éléről, a béke ideje még nem jött el. A Gallentéket még egyszerűen túlságosan bántotta a támadás ahhoz, hogy megbocsássanak és megpróbáljanak a békére törekedni. Ahogy a Caldarik belakták a saját kis űr területüket, a háború újra patthelyzetté alakult, amiben semelyik fél sem szerzett végleges előnyt. A Gallente flotta alapvetően nagy, nehézkes hajókból állt, így a Caldarik egyemberes vadászgépeket fejlesztettek ki. A vadászok kemény csapásokat mértek a Gallente hajókra, így a Gallenték kifejlesztették az első drónokat, és ezen a területen azóta is a Gallenték a legjobbak. A drónokra válaszul a Caldarik újra feltalálták a kereket, méghozzá úgy, hogy fregattokat használtak a drónok ellen. Ezen a ponton történt a háború legnagyobb csatája, Iyen-Ourstában: egy 15 órás adok-kapok, ami után mindkét fél mondhatta, hogy ő nyert, bizonyos értelemben. A Gallenték megtartották a rendszert, de a Caldarik veszítettek kevesebb hajót. Ez után a háború megint patthelyzetbe került, és inkább nyafogással, mint durranással ért véget, amikor a még frissen alapított CONCORD tárgyalásaival 23248-ban fegyverszünetet kötött a két fél. A Caldariknak megengedték, hogy kiváljanak, de cserébe el kellett ismerniük, hogy nem a legokosabb, ha a fő bolygód az ellenséges terület közepén van, így feladták a Caldari Prime iránti követelésüket (spoiler alert: Nem, nem adták fel).

Jin-mei_logoDe nem mondhatjuk, hogy a háború a Szövetség teljes figyelmét igényelte. Pont a közepe felé egy Mannar felderítő hajó belefutott a Jin-Mei népbe. A Jin-Mei egy olyan kultúra volt, amilyennel még sosem találkoztak: habár elég fejlettek voltak (annyira, hogy képesek voltak már harci űrhajókat előállítani), még mindig nagyon fegyelmezett kasztrendszerben éltek. Annak ellenére, hogy a Szövetség minden tagjától megkívánta, hogy demokrácia alapú kormányzása legyen, a Jin-Mei végül csatlakozhatott a Szövetséghez, és egyszerűen elutasították azt a fránya „egyenlőség” szabályt (lehet, hogy a Szövetség Kanadai? Ki tudhatja? Ok, komolyan, befejeztem ezt a politikatudományos geek dolgot).

De a polgárháború közepén a messze legemlítésreméltóbb esemény az Amarr Birodalom felfedezése volt, ami egyfajta identitás krízist idézett elő a Szövetségben. Tudod, A Szövetség az alapítása óta azt hitte, hogy ő az emberiség nagy egyesítője. Békében egyesítette a népeket, hirdetve a demokráciát és a szabad kereskedelmet az egész csillaghalmazban. És akkor hirtelen nem csak ők az emberiség képviselői. Sőt, nem is a legnagyobbak. Az Amarr Birodalomnak nagyobb volt a népessége, erősebb volt, és rabszolgákat tartottak. És egészen biztosan NEM volt demokratikus. Eltartott egy darabig, mire a Szövetség magához tért, és ráébredt, hogy ők nem az emberiség nagy egyesítői: ők csak egy sima kormányzat, mint akármelyik másik nagy hatalomé (ez a ráébredés szerintem elősegíthette azt is, hogy a Gallenték elfogadják a Caldari békét, hisz már nem csak a Caldari nép volt, aki nem volt a Szövetség tagja). Akárhogy is, végül kereskedelmi kapcsolatba léptek a Birodalommal, és a két nagyhatalom egy kényelmetlen tűzszünetben találta magát, amiben semelyik fél sem akarta nyíltan kihívni a másikat.

kfr-ze-syndicateNem nyíltan viszont a Gallenték teljesen belevetették magukat a dologba. A rabszolgasorban sínylődők helyzete hamar szájra kapott a Szövetségben, és a választók nagy része úgy érezte, hogy valamit tenni kell ez ellen. Az Amarrok Vak’Atioth-i veresége után a Gallenték szíves örömmel segítettek az új Felkelésnek. A Szövetségnek kettő haszna is származott ebből: Először is, nagyon is érdekeltek voltak a rabszolgaság felszámolásában (ugyanakkor nem léphettek totális háborúba, mert még mindig hadban álltak a Caldarikkal). Másodsorban, a Szövetség azért is igyekezett keresztbe tenni az Amarroknak, mert még mindig nem heverték ki teljesen, hogy nem ők az egyetlen emberi kormányzás, ami létezik. Így a Gallenték, a Jovékkal együtt, ellátmányokat küldtek, hogy segítsék a Felkelést. Bár a Szövetség hivatalosan sohasem ismerte el a szerepét, a Szövetségi sajtótitkár akár bele is kacsinthatott volna a kamerába, ha valaki erről kérdezte.

Ahogy jelenleg tudjuk, a felkelés sikeres lett. Amennyit a Szövetség segített, azt hihetnéd, hogy az újonnan alakult Köztársaság belép a Szövetégbe. De ezt sokan nem találták volna praktikusnak. Egyrészt, a Szövetég nem engedhette meg magának a masszív átalakítás költségeit (sem pénzben sem emberigényben… az egész „Caldari Háború” dolog még folyamatban volt, tudod), és nem akarták kockáztatni, hogy még ezt is hozzáadják az Amarrokkal szembeni meglévő ellentétekhez. Így tehát a Szövetség és a Köztársaság közeli szövetségesekké váltak, de külön-külön kormányzás alatt maradtak.

Ahogy a Caldari Háború folyamatosan húzódott, évről évre, egyre többen akartak már békét a fiatalabb generációkból. Ők még nem is éltek, amikor a Hueromonti borzalmak történtek, és Nouvelle Rouvenornál sem voltak ott. Ők csak azt akarták, hogy vége legyen ennek a háborúnak. Igazából, azt akarták, hogy minden háborúnak vége legyen. A Szövetséget eredetileg azért alapították, hogy minden embernek teret adhasson a saját kis dolgaira, civilizált módon… ha maga a Szövetség elbukott ennek a kivitelezésében, akkor talán egy új szervezetnek jobban sikerülne ez? A mozgalom vezetője egy fiatal Szenátor (majd később Szövetségi Elnök) volt, Aidonis Elabon. A munkájának a gyümölcse természetesen a CONCORD lett, és valahogy elérte, hogy mindegyik birodalom az ötlete mellé álljon. A kapszulások és kalózok azóta is kitartóan átkozzák a nevét.

Malkalen_Catastrophe1Azóta nem sok érdemleges incidens történt a Gallentékkel (legalábbis olyan, amit nem említünk meg ebben a cikkben valahol). Egy-két nézeteltérés volt az Amarrokkal, valamint történt pár próbálkozás, hogy jobbá tegyék a kapcsolatot a Caldarikkal, de semelyik sem vezetett számottevő eseményhez. Aztán YC szerint 110-ben újra előkerült a Caldarikkal szembeni feszültség.   A Gallenték az Ishukone megacég meghívására az egyik legjobban tisztelt űrhajós tisztjüket küldték megbízottként a Malkalenre. A tiszt nem kis meglepetést tartogatott: Nyx osztályú szuperhordozóját nekivezette az űrállomásnak, 420.000 embert ölve meg, köztük az Ishunoke CEO-ját (az Empyrean Age című könyvben kiderül, hogy Bróker nevű ember igazából egy áladmirálist küldött, hogy szabotálja a hírnevét, mielőtt megöli, de természetesen erről New Eden népe alapvetően nem tud). Ez az esemény elég is volt, hogy a Caldari-Galente háború újrakezdődjön, erről még később is lesz szó.

Ami még említésre méltó a jelenkori Gallente történelemből, hogy a kormány milyen lépéseket tett, hogy egyes területeken megkurtítsa a civilek szabadságjogait. Foiritan Elnők első nagyobb lépése ezirányban az volt, hogy nagyon nyilvánosan kivégeztetett egy Gallente igazgatót, Admiral Eturrert, a nyilvánosság szeme láttára. Az Elnök alapította meg a Fekete Sasokat is, akiket előző politikai riválisa, Mentas Blague vezet. Ők a kormány egy titkos rendfenntartó hatalma, ami belső megfigyeléseket is végez, és a titkos műveletek katonai részét is ők kivitelezik. Roden Elnök nem látta fontosnak, hogy beleszóljon a Sasok munkájába, amióta YC szerint 111 óta hatalmon van.

Társadalmi Szerkezet

CrystalboulevardAhogy már gondolhattad a bevezetésből, a Szövetségi kormány nagyon ismerős lehet akárkinek, aki az Amerikai kormányról tanul (tudom, megígértem, hogy befejeztem a politikatudományos geek dolgokat, de mint a legtöbb politikus, HAZUDTAM). Megvan a 3 általános hatalom (bár a wiki aranyosan hozzáadja a bürokráciát negyedik hatalomként) – végrehajtói (aminek a Szövetségi Elnök a feje), törvényhozói (az egykamarás Szenátus, 903 tagja van a 62 körzetből), és bírói (aminek a Legfelsőbb Bíróság a feje) -, amik mind arra szolgálnak, hogy egymást ellenőrizzék, és megakadályozzák, hogy akármelyik másik hatalom túl nagy befolyásra tegyen szert. Minden körzetnek (általában egy-egy konstelláció) megvan a saját körzeti parlamentje, ami tanácsadói szerepet tölt be. Ezek alatt vannak a különböző tagállamok. Ezek viszont nem olyan államok, mint ahogy az Amerikai értelemben gondolhatjuk. Ezek teljesen különálló, mondhatni “felnőtt” államok. A szövetségi kormány főleg a szabad kereskedelemmel, a tagállamok körének békés úton történő növelésével, és a demokratikus kormányzás reklámozásával foglalkozik. Ezen felül a Szövetségi Alkotmány garantál bizonyos jogokat, mint például az érzelmek szabad kinyilvánításának a joga, a törvény előtti egyenlőség, és az emberi méltósághoz való jog. Akármi, ami nincsen határozottan kimondva a Szövetségi Alaptörvényben vagy az Alkotmányban, az a tagállamokra marad, hogy rendezzék. Továbbá, egynémely kormányzatok (például a Jin-Mei) megkapták azt a kiváltságot, hogy bizonyos dolgok rájuk nem vonatkoznak a szövetségi törvények közül (jogok? Nekünk nem kellenek büdös emberi jogok). A Gallente kormányról szóló wiki bejegyzés mindent elmond, amit valaha is tudni akartál, és még többet a Gallente kormány különböző aspektusairól, például hogy egy kolónia hogyan válhat tagállammá, hogyan működik a különböző kormányzati szervek törvénykezése, vagy akár hogy milyen típusú törvények vannak a Szövetségben.

Kulturálisan beszélve, a Gallenték annyira változatosak, amennyire egy olyan társadalom lehet, ami az egyéniség ünneplését helyezi előtérbe. Az élet kellemesebb tevékenységeinek a szeretetét jól kiérdemelték, jól ismertek az ételeikről, divatról, és általánosan arról, hogy hogyan kell jól érezni magad a bőrödben. És mivel a Szövetség a csillaghalmaz olvasztótégelye, gondolom nem lep meg, hogy elég nehéz a tagjait faji hovatartozásuk alapján osztályozni. Nem csak nekik van New Eden legtöbb különböző nemzete, akik a Szövetségben találták meg a helyüket, de ezeknek a keveredése is jelentős. Aki AKÁRMILYEN módon osztályozni akarja a Gallente polgárokat, azt fogja észrevenni, hogy könnyebb a felfogásuk alapján megtenni ezt, mint a faji hovatartozásuk szerint. És igen, a legnagyobb megkülönböztető jegye a különböző szavazóblokkoknak van a Gallente politikában (valamint egy furcsa, de érthető rögeszme a különböző madarakkal kapcsolatban).

TheMercenaries01Az eddigiek alapján is látszik, hogy kevés fő etnikum van a Szövetségben. A Gallente népcsoportba tartozók tipikusan a Szövetségi szeressünk minden egyedi dolgot és szabadságot módon élnek, egészen az extremitásig. Vannak még a Mannarok, akik a Gallenték riválisai, ha divatról és trendekről van szó, de ismertek a nacionalizmusokról és elszántságukról is. Elsősorban ők voltak a frontvonalon a Caldari polgárháborúkban. A Jin-Mei egy kicsit eltér a többiektől. Egy szövetségben, ami a demokrácia és egyenlőség mellett kötelezte el magát, a Jin-Mei szigorú kasztrendszerben él. Habár kasztrendszer van náluk, és akkor, amikor csatlakoztak a Szövetséghez, elfogadtak egy megállapodást, ami szerint nem hagyhatják el a Lirsautton rendszert, Szövetségi engedményként teljes jogú tagként szerepelnek. Oh, és vannak az Intakik. De ők annyira speciálisak, hogy inkább egy teljes cikket szentelek majd nekik később (és NEM csak azért, mert az én karakterem is éppenséggel Intaki)

Szerepjátékos Tippek

GallenteAhogy talán rájöttél magadtól is, a Gallenték, hogy is mondjam, szeretnek „durván partizni”. Jól ismertek a, khm, szex, drogok, és rock and roll életformájukért, és ők büszkék is erre a tényre. Ők a legidealistábbak a négy nagy nemzet között, akik homlokráncolva nézik elefántcsont tornyaikból az Amarrokat a rabszolgatartásért és a Caldarikat a kiszakadásuk és az azt követő háború miatt. Még arra is képesek (bár abszolút nem mindenki), hogy apáskodóak legyenek a Minmatarokkal. A gőgös jelző is jellemző lehet a sztereotip Gallentére, és elég gyakran kapják meg azt a kritikát, hogy azt hiszik, hogy a saját kultúrájuk a legjobb, és szeretnék bekebelezni az összes többit. A Gallente természet általában kíváncsi és kifejezi a véleményét, és bár az az akaratuk (általában) jóindulatból jön, hogy „civilizálják” vagy „felemeljék” a többi társadalmat a Gallente mérce alapján, ez már elég sokszor balul sült el ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy nem mindig ez a jó megoldás. De ettől még nem fogják abbahagyni a próbálkozást. Sok szerepjátékosnak vannak kis dolgai, amiken felizgathatja magát. A Gallenték lehetnek akár tipikus hippik is, sőt, van is egy nagy környezeti megmozdulás, aminek a nyomait a Gallente COSMOS csillagképben lehet látni Algintalban. Oh, és megemlítem azt is, hogy a szerepjátékos körökben van egy csoport, akik az Intaki kiválásért kezdtek aktívan küzdeni. Egyesek úgy érzik, hogy az Intakikkal kurtán elbántak (főleg, hogy otthonviláguk, az Intaki Prime, a Caldari és Szövetségi űr közötti FW zónában helyezkedik el és hosszú ideig Caldari kézen volt még régen), és jobban tennék, ha a saját útjukat járnák. Ez a vita még nincs lezárva, és nem hiszem, hogy akármelyik oldal többségben lenne vele kapcsolatban.

Reklámok