Történelmi landolás – Blue Origin

Jeff Bezos cége váratlanul beelőzte a visszatérő rakétákkal kísérletező SpaceX-et. A SpaceX több sikertelen próbálkozása mellett idén a riválisként megjelenő Blue Origin saját tesztjéről isbeszámoltunk. Ez már jelezte, hogy a szegmens többszereplőssé vált, még akkor is, ha szigorúan csak a visszatérő rakéták területére gondolunk. Most váratlanul be is előzték vetélytársukat, mivel rakétájuk sikerrel landolt a szárazföldön.

A cég hivatalos oldalán adott hírt a történelmi tettről, kiemelve, hogy lépésről-lépésre haladnak a távlati cél megvalósítása felé, amely a tartós űrbéli jelenlétről szól. Emellett egy rövidebbvideót is közöltek, amelyben mindenki szemügyre veheti a visszatérést, különös tekintettel a sikeres landolásra, amelyre ezúttal a szárazföldön, az utolsó pillanatokban bekapcsolt BE-3 hajtómű és a póklábak segítségével került sor – hiba nélkül, hiszen a gyorsítórakétában nem esett kár, minden a terv szerint alakult.

Érdemes megjegyezni, hogy a cég már áprilisban megpróbálkozott a bonyolult manőverrel, akkor azonban hidraulikus problémák miatt nem jött össze a vertikális landolás. Ezúttal viszont minden sikerült, a légkörbe való visszatérést és az ereszkedést (zuhanást) sikerült kontrollálni, a sebességet először mintegy 600 km/h-ra csökkenteni (dacára annak, hogy a magasban csaknem 200 km/h-s oldalszél zavarta a procedúrát), majd pedig a rakéta a megfelelő pozícióba állt, a lábakat kinyújtotta, és az utolsó 30 métert már alig 7 km/h-s süllyedésben tette meg.

Elon Musk a SpaceX részéről gyorsan gratulált a sikeres manőverhez, ám azt is hozzátette, hogy az űr elérése és a Föld körüli pálya között van némi különbség, a kettőhöz nagyságrendileg eltérő energiára van szükség, így ő óvatosabban fogalmazna a bejelentésekben.

 

Forrás: SG.hu

Reklámok