június 01

Black Ops: Hajók

Grifton Nardieu elkészült a következő résszel.

Lássuk, milyen hajókra lehet szükséged, ha egy ilyen BlackOps flottába mész kalandozni. A játék behatárolja azon hajókat melyek erre alkalmasak, mégpedig azzal, hogy a BlackOps BS csak olyan hajókat képes dobni, melyekre feltehetsz Covert Ops Cloaking Device-t. Képes Covert cyno-ra és “normál” cyno-ra egyaránt ugrani és dobni (bridge), de csak olyat, amire az említett eszköz felmegy. Azt tudnod kell, hogy a hajók tömegétől függ, hogy a “bridge-elő” BlackOps mennyi üzemanyagot fogyaszt. Nem taglalok minden egyes hajót részletesen, hiszen minden leírást megtalálsz in-game ami napra készebb, csak annyit írok le, hogy tudd, mire keress rá.

Frigates

Expedition Frigates: Prospect

Ez egy izgalmas kis hajó, felmegy rá a covops cloak és a covert cyno is. A flottában legtöbbször vadászként jelenik meg. Erről később bővebben. Ha nincs más választásod viheted a DPS-nek is de viccesnek fog hatni. EWAR-t tudsz rátenni “killmailkurválkodásra” éppen megfelel.

Astero

Érdekes hajó ez is. Legtöbben ezt tanulják ki először hiszen rövid idő alatt bele tud az ember ülni és cloakolva repkedni jobbra balra. DPS tekintetében nem lesz valami acélos és drágább a bomber-nél, de ha nincs más, akkor ez van. Anno én is ezzel kezdtem, EWAR-al ezt is fel lehet tupírozni és lehetsz hasznos tagja a csapatnak. Én építettem egy mozgékony verziót, mert ha nem tankolod meg túlzottan, akkor egy nagyon gyors hajót kapsz. A feladata az volt, hogy “counter drop” esetén meg tudjak fogni olyan célpontokat, amire a vadásznak már nem jut pontja. Ez később kifizetődött:

https://zkillboard.com/kill/49384801/

Ez a kill azért volt lehetséges, mert én megfogtam még idejében (igen, rövidpont is volt rajta, csak olyanok a mailek amilyenek).

CovOps

Két féle covops fregatt van a játékban az egyik a scan-elős, a másik a bomber. Minden fajnak van mindkettőből. A bombert emelném ki, a scanelős hajó később lesz érdekes. A bomber-ek attól azok amik, hogy tehetsz rájuk bombavetőt és/vagy torpedóvetőt. Ezeknek a sebzésére komoly bónuszokat is kapnak. Egy tisztán DPS-re épített bomberből akár 1100-at is ki lehet hozni másodpercenként. Igen jól látod ezeregyszáz. A Bomber-ek fő erőssége az árukban és a skill igényükben rejlik, relatív kevés skillel és olcsón tudsz DPS hajót vinni. A különböző fajoknak a bomber-ei meghatározott sebzéstípusra kapják a bónuszokat, úgyhogy arra törekedj, hogy olyat tanulj ki, amire a helyi viszonyok között nem „rezisztelnek”. Mivel gyorsan tanulható ezért reális cél kitanulni az összeset, ha az egyik kész, akkor a többihez csak a fregatt 5 kell, a fegyverzete mindegyiknek ugyanaz. Ha 0-ról indulsz, akkor a konyhafőnök ajánlata:

Belépő skillek:

  • Covert ops 4 (hat a DPS-re)
  • Rakéta support skillek 4-esre(hat a fegyverzetre)
  • Torpedoes 4
  • Bomb Launcher 4 (ezt a skillt ne hagyd ki, hatalmas a fun factor)
  • EWAR skillek lvl4-ig

Minden bomber-re lehet tenni a med-slot-ba valamilyen ewar modult. Javaslom az EWAR skill-eket 4-esre húzni. Ámbár a bomber semmilyen bónuszt nem kap rájuk egy dampener, jammer életeket (hajókat) menthet. A pont és a target painter fontosságát meg nem is kell ecsetelnem. Ezzel rövid idő alatt hatalmasat ugrik a karaktered hasznossága és bátran részt vehetsz minden drop-ban ahol van „dobó” BlackOps.  Egy nagyon érdekes bónuszra is felhívnám a figyelmet, ha a bomber „kijön cloakból” azonnal tud „targetelni”. Azt mindig tartsd szem előtt, hogy a bomber fogyóeszköz. Könnyen halnak, ezért ha lehet, üres fejben repüld. Legalább 3-4 bombert érdemes tartani a hangáradban, mert ha rosszul sül el a dolog könnyen elfogynak.

Cruisers

Ennél a hajóosztálynál már figyelni kell az üzemanyagra. Egy tucat már biztosan szárazra szívja a tankot és a menekítésük ellenséges területen elég nehézkes. Legtöbbször nem javallott vele lábon hazamenni, mert egy közepesen gyenge kapukemp is meg fog, aztán annyi az ISK War-nak!

Stratios

Rengeteg helyen használják. Masszív dps-t tud leosztani, melynek legnagyobb hányada a Drone-okból jön. Ezáltal a legtöbb drone-os PVE karakternek elég közel van. Egy kategóriával drágább viszont annyival többre is képes. Láttam már belőle shield-es és armor-os verziót, sőt spider tank-os ganghez is volt szerencsém.

Recon

Minden fajnak van egy fajspecifikus T2 cruiser-e amit „Recon Ships” fül alatt találsz. Ezekből a hajókból kettő van fajonként, az egyikre tehetsz covert cloakot a másik pedig nem látszik d-scan-en. Ezen hajók erőssége, hogy bónuszokat kapnak a fajspecifikus EWAR-okra így kiválóan használhatóak egy BlackOps flottában. Előnyük még hogy tehetsz rá Covert Cyno-t és vadászhatsz velük, ha akarsz, de ezt egy külön cikkben fogom taglalni. Mindegyik jól használható, jól jön, ha tudsz jam-elni, neutozni, kellhet a hosszabb pontrange webrange. A falcon leginkább olyan, mint egy kotongumi, vele mindig „biztonságosabb” egy drop. Skill-ek tekintetében ez már egy fokkal komolyabb vállalás ugyan lvl4-ekkel már remek hajó, a lvl5 adja be igazán. A fajspecifikus  ewar-okra szintén ez vonatkozik. A konyhafőnök ajánlata: Próbáld ki lvl4-ekkel egy fit-elő programban, vagy a beépített szimulátorban. Aztán nézd meg milyen fullosan és nem fogod érteni, hogy tudja bárki vezetni lvl4-ekkel. Ez a hajó meghálálja a kimaxolásra szánt időt, többszörösen.

Strategic Cruiser

Mivel egy hónap múlva jönni fog egy teljes strategic cruiser rebalance, ezért nem fogok oldalakon át ömlengeni róla. A T3-ak minden előnye és hátránya ismeretes kell legyen számodra ha nekiállsz kitanulni. Én személy szerint vadászni használtam a legtöbbet, de csináltunk shield logi tengukat melyeket nem volt alkalmunk kipróbálni. Ellenben láttam használat közben Stratiosok és proteusok közé épített Covopsos Logizó Legionöket is. A variálhatóságuk miatt egy BlackOps flottában egyértelműen megtalálják a helyüket, de az áruk és a skillpont vesztés esélye miatt tényleg csak nagyon specifikus feladatokra építenék T3-at, sok részfeladatra olcsóbb és jobb megoldás egy recon vagy egyéb.

Blockade runner

Amilyen viccesen hangzik annyira nem az. Ezekkel a hajókkal remekül lehet összeszedni az esetleges loot-ot és/vagy stratégiai fontosságú rakományt szállítani a lehető legkisebb kockázattal. Szinte mindenütt láttam alkalmazva időnként ellenséges területen ragadt POS(amíg ki nem vezetik) töltésre, telepítésre. Ha kifogysz egy sikeres drop után az üzemanyagból mélyen az ellenséges vonalak mögött, akkor bizony ez a hajó a legjobb arra, hogy üzemanyagot vigyen. Persze „átdobva”, nem kapun. Ha tudsz ilyen hajót, akkor legyen, ha nem tudsz, nem feltétlenül kell fókuszálnod rá.

Chremoas, Etana, Rabisu és egyéb AT hajók

Ezeket ne vidd jó? Ha van, akkor tudod miért. Ha nincs akkor meg nézd meg Jitán mennyibe kerülnek (ha van kint eladó egyáltalán). Köszi.

Victorieux luxury yacht

Ha valaki mond egy értelmes okot, hogy ezt a hajót miért kéne BlackOps-al dobni, azt meghívom egy sörre.

Mivel kezdjem?

Az Astero egyértelműen az a hajó, amit csak akkor vigyél, ha nincs más, amolyan „átdobjuk, érj bele te is” kategória. Az egyértelmű válasz a bomber. Azzal kezd. Olcsón gyorsan fogsz egy remek tulajdonságokkal rendelkező hajót vezetni, amit ha kimaxolsz akkor nagyon tud harapni. Tökéletes választás és hamar meg fogod tanulni ennek az egésznek a ritmusát, hogy milyen érzés egy akár 2b+ értékű hajót leverni akár 60+ ellenséggel a localon

https://zkillboard.com/kill/54190773/

https://zkillboard.com/kill/54204803/

vagy csak kiforgatni egy-egy mohó rattolót esetleg szétbombázni egész flottákat. Ha merészebb a csapat akár „többszázas” összecsapásokba is bele lehet kotnyeleskedni harmadik félként. Később, ha vadászni akarsz szintén a legjobb vele kezdeni. Sok alliance-ban alkalmazzák BlackOps drop-okon kívűl is a bomber-t akár nagyobb csatákban taktikai előnyhöz is juttathat például az ellenfél drone-jait bombázni, vagy a logikat Capacitor-ra ható bombákkal megszórni. Sok dolgot kell majd megtanulnod ellesned másoktól, de megéri, mert egy olyan pvp content-el fogsz találkozni, ami egészen egyedi. Úgyhogy Bomber, pont. A többi hajónál már tudni fogod, miért akarod, vagy miért és hol van rá szükség, amint szerzel egy kis tapasztalatot.

Fittek?

Szándékosan nem osztok meg fit-eket. Ami ma működik holnap már nem fog. Amit tegnap elképzeltél ma már a múlt része. Minden hajónál alkalmazkodnod kell a folyamatosan újuló játékszabályokhoz. Ennek a cikknek nem is volt célja mindent ismertetni csak egy összefoglalást adni, hogy legyen honnan elindulnod. Persze a komment szekció tökéletesen alkalmas arra, hogy ilyenekről beszélgessünk. A BlackOps BS-ek szándékosan lettek kihagyva, nekik egy külön cikket szeretnék szentelni.

Van egy remek fit-ed esetleg teljes flottakoncepciód? Oszd meg velünk a komment szekcióban. Örömmel látnék néhány friss megoldást. Nem csak “profiktól”, olyanoktól is akik éppen csak csatlakoztak az első ilyen flottájukhoz!

Reklámok