június 02

Black Ops: Battleship, avagy a nagyfiúk játéka

Grifton Nardieu elkészült a következő cikkével.

Nem véletlenül adtam ezt a címet, ugyanis ezek a hajók, drágák. A Supercapital-ok és a Capital-ok után egyből ők jönnek a sorban, ha szigorúan a kaszni árát nézzük. Egyes BlackOps BS-ek értéke (modulokkal) vetekszik egy Carrier vagy egy Dreadnought árával, de került már fel a killboard-ra 20 millárd értékű is. Ha ezt repülöd, akkor kétségtelenül a legdrágább hajók közül választottál, érezd magad az elit-ben(legalábbis ami a költekezést illeti). Pontosan ezért a használatuk és úgy minden ebben a játékban az áruk körül forog.  Ha ki lőnek belőle, az nem csak azért fáj, mert sokba kerül, hanem, az orrod alá fogják dörgölni úton útfélen. Igazi presztízs veszteségként, sőt egyenesen katasztrófaként kezelik egyes közösségek, ha közülük valaki akció közben veszít egy ilyet. De Te ne legyél ilyen. Te azért vagy itt, hogy a helyes úton indulj el.

A helyes út

Mindig az a kurva pénz

Ez is egy hajó. Minél többször dokkolsz ki vele annál nagyobb az esélye, hogy vesztesz egyet. Sőt ha PvP-zel vele ez az esély csak magasabb lesz. Ezért akkor kezd el használni, amikor megengedheted magadnak a veszteséget, csak úgy mint bármilyen más hajónál. Nincs olyan szám, ami mindenkire passzol, hiszen a vérmérséklet, a játékhoz való hozzáállás és ezer más szubjektív tényező befolyásolja, hogyan dolgozod fel a veszteséget. Meg kell találnod a saját komfort zónádat és maradj azon belül, azaz: Akkor használd, ha mosolyogva tudod elbukni. Attól, hogy ez egy komplex és nehéz játék, attól még játék. Lényeges különbség van a nunibizsergető adrenalin löket és a veszteségtől való félelem, szorongás között. Ha a szorongás miatt nem élvezed vele a játékot, akkor nem szórakozol jól, bárhogy próbálod megmagyarázni magadnak vagy a környezetednek. Nem véletlenül a nagyfiúk játéka.

Skillek

T2 BS kategória eleve sok skill-t igényel. Mivel a hajó drága ezért a lehető legtöbbet kell kihoznod belőle. Általánosságban elmondhatom, hogy nem akarsz hátrányba kerülni attól, hogy kevesebb DPS-t adsz le, hogy nem tudod a lehető legjobban fit-elni , EWAR és a többi legyen elég magasan. Nagyon közel a maximumhoz. Van három dolog, amit viszont kiemelnék. Az első a Bridge. Szinte mindenhol probléma, hogy a BlackOps pilóták nagy hányada nem tanulja ki a Jump Portal Generation-t, ami a dobáshoz kell. Ha már végig értél minden ne spórolj ezen. Rövid úton találkozni fogsz azzal a problémával, hogy csak 2-3 pilóta tud dobni és éppen a legrosszabb pillanatban kell elmenniük. 1-esre elég, 5-öst max Titán pilótáknak mernék javasolni. A második a Jump Drive Calibration. Ugyan már nem annyira általános, de érzékelhető jelenség, ezt se „húzzák” sokan 5-re. Pedig ez van hatással a távolságra. Nincs rosszabb érzés egy vadász számára annál, mint amikor a gang-ből páran bejelentik, hogy nem érik el a célt miközben ég a cyno. Tudom, hogy durva, de kell az 5. Capital-okhoz sem véletlenül várják el. A harmadik a Jump Fuel Conservation. Nagyon sokáig elég lesz a négyes(ez van hatással az üzemanyag fogyasztásra amikor ugrasz a BlackOps-al), de ha elindulsz kalandozni és többet ugrani, akár régiókat végig drop-olni mielőtt dokkolható állomásra érsz, akkor szükséged lehet az 5-re. Egyébként nem nagyon.

A Black Ops skill külön bekezdést érdemel. A Black Ops skill-ből jelenleg mind a négy faj megkapja a 125%-ot a sebességre ha cloak-ban halad. A Panther és a Sin emellé max velocity és inertia modifier-re kap 5-5%-ot. Ez a két bónusz teljesen értelmetlenné teszi a skill lvl5-re tanulását, az utolsó 5 százaléknak elhanyagolható a gyakorlati haszna. A Redeemer kap 7,5% tracking-et, large fegyvereknél már ez sem fog sokat segíteni így ezeknek a pilótáknak csak akkor tudom ajánlani a 5-ös szintet ha nagyon maximalisták. Erről szívesen olvasnék ellenérveket a komment szekcióban. Nem úgy a Widow. Ha jam-elni akarsz, akkor van egy rossz hírem, az egyébként is esély alapú jam-hez minden lehetséges módon előnyhöz kell jutnod, ezért ehhez a hajóhoz a Black Ops level 5-öt tekintsd kötelezőnek (akárcsak a Falconhoz a Recon Ship 5-öt). Az 5. szinten is kapsz még 30%-ot, ez brutális előny. Ez van. Tisztán DPS Widow-hoz persze erre nem lesz szükséged.

Melyiket válasszam?

Ha az első BlackOps-odat szeretnéd kiválasztani, azt szoktam mondani, hogy azt válaszd, ami a legközelebb van és amelyik fegyverrendszer üzemeltetésében a legjártasabb vagy. Mind a négy fajta nagyon jó. Alapvetően ez is egy eszköz, ugyanolyan hajó, mint a többi. Annyira hatékony amilyen jól tudod kezelni a modulokat, helyet változtatni a térben, röviden vezetni. Ezt a hajótípust is sokféleképpen lehet megépíteni, megpróbálok adni egy rövid összegzést hátha segít.

PvE BlackOps

Néhányak szemében ez valóságos szentségtörés, de attól még létező jelenség. Fountain-ben egy cégtársammal az eszkalációkat egy T3-al és egy BlackOps-al csináltuk, hogy megnyerjük azt az időt, amíg leütjük az utolsó struktúrát. Ezáltal radikálisan csökkent az utazással eltelt idő. De láttam már 4 darab Sin-ből álló setup-ot és még sokfélét. Mielőtt ilyen hajót építesz, át kell gondolnod pár dolgot. Az egyetlen előnyük(PvE szemszögből nézve) az utazás. Nem kell kockáztatnod a kapun való átugrást, hiszen elég egy covert cynos karakterrel utaznod és safe-en beugratni a nagyvasat.

Hátrányból viszont annál több van. Mivel ezek a hajók elég vékonyak a „rattolás” az minden lesz csak nem kényelmes. A hajód pedig minden lesz csak nem olcsó. Mivel BS méretűek (bár ezen a ponton ezt már megszokhattad) nagyon könnyű ki scan-elni őket és egy ilyen hajó igazi csemege. Az ugrásokkal nő a fatigue, ez pedig behatárolja, mennyit tudsz majd ugrani a következő helyhez ahol „rattolni” szeretnél.  Van mit a mérlegre rakni.

PvP BlackOps

Illúzióid ne legyenek, az esetek 99%-ában gank-elni fogsz. Mint már mondottam ez is csak egy hajó, használják solo-ban, gang-ben és “flottadoktrínákat” is készítenek azok az entitások, amik ezt elvárhatják a tagságuktól. Építhetsz hajót speciálisan egy féle célpontra (például rattoló BS-re), célpontok csoportjára esetleg egyéb célokra. Gyakran használnak benne nagy értékű implantokat hisz, minden lehetséges módon igyekszik mindenki előnyt szerezni, aki jól akarja csinálni. A megoldások/fittek száma szinte végtelen és a változó szabályok miatt ne is álmodj róla, hogy minden működni fog évekig. Pont emiatt idővel el kell felejtened bizonyos berögződéseket, amikből meg fogsz ismerni eleget. Bármit szeretnél megvalósítani, itt is a tervezőasztalon fog elkezdődni minden.

Van blackops videód? Küldd be és betesszük!

Reklámok