június 06

BlackOps: A Flotta

Grifton Nardieu elkészült a következő résszel.

Az előző két cikkben adtam egy rövid összegzést a hajókról, úgyhogy itt az ideje körüljárni nagyvonalakban hogyan szerveződnek különböző flottákba, melyek középpontjában legalább 1 BlackOps BS áll. Több kategória létezik, és több szempont szerint lehet ezeket a flottákat halmazokba rendezni, melyeknek értelemszerűen lesz bőven metszete.

Flották alap típusai

Használt hajók szerint négy nagyobb csoportot tudunk elkülöníteni:

  • BlackOps BS flotta: egy vagy több cyno nyitó hajó és a többi BlackOps, azaz ezek a hajók viszik be a sebzést.
  • Csak „Dobható” hajókból álló flotta: Itt a BlackOps csak mint dobó hajó van jelen
  • Első kettő keveréke: BlackOps-ok dobnak is meg ugranak is
  • Hagyományos hajókkal és/vagy Capital-okkal kevert flotta: Komplexebb célú flotta például Capital gank-hez plussz tűzerő, baitelt ellenséges flotta meglepetésszerű elporlasztása, vagy akár sabre egyéb altokkal támogatott cloaky camp.

 

Mivel ezek a hajók nem ugrálhatnak vég nélkül (üzemanyag fogyasztás, jumpfatigue) valahol meg kell pihenned, újra kell töltened a készleteket és/vagy „levárni” a jumpfatigue-ot. A flották nem mindig ugranak egy helyről, sőt nem mindig térnek vissza a kiindulási pontjukra. Ezért indokoltnak látok megnevezni két nagyobb csoportot aszerint, hogy hol „pihennek” meg a megfáradt pilóták két dobás között:

Statikus alatt értem azt, amikor a flotta egy adott helyre, struktúrára, konstellációba vagy környékre tér vissza egy sikeres vagy sikertelen drop után. Nevezhetjük ezt a helyet akár staging-nek is. Emlékszem egy drop-ra anno a Public Enemy nyílt flottájával és az FGC-vel dobtuk meg a Lowsechnaya egyik carrier-jét.

https://zkillboard.com/kill/49037126/

Ők Sindicate-ből mentek mi pedig Fountain NPC Core-ból ugrottunk ugyanarra a cyno-ra. Ugyan különböző helyekről indultunk mégis mindenki oda tért vissza ahonnan indult. Azt hiszem így már érthető.

Dinamikus/nomád alatt azt értem amikor maga a flotta nem tér vissza egy staging-nek felfogott állomásra konstellációba stb. Azaz, az ugrással halad tovább a flotta. A fatigue-ot és az utántöltést egyéb módon oldják meg.

Erőltetettnek hathat ez a kategorizálás, de amikor eljutok ahhoz a cikkhez, hogy védekezzünk mindez ellen, meg fogjátok érteni, miért van rá szükség.

Szerepek

Ugyan a legtöbb BlackOps rajtaütés elég gyors lefolyású és a szerepek sokszor összemosódnak, de attól még kiemelnék párat.

Damage dealers (+ EWAR)

A flotta javarészt egy biztonságosnak vélt helyen várakozik, hogy megnyíljon a cyno. Akár bomber-ben ülsz akár BlackOps-ban, ha nem azzal foglalkozol, hogy célpontot találj, akkor készenlétben állva várakozol. A feladatod egyszerű, ugorj be és aktiváld a moduljaidat a célponton, aztán szívódj fel. Ha dobnak, akkor soha ne aktív MWD-vel ugorj át, mert megnöveli a tömeged és ez megnöveli a bridge-elő BlackOps üzemanyag fogyasztását és használd a “Keep at range” 2000m parancsot, ne “Approacholva” lökdösd szerencsétlent! Továbbá ha a flottából bajba kerül egy BlackOps BS akkor kis hajókkal nem illik cserben hagyni. Persze itt van veszett fejsze nyele, van hogy a helyzet reménytelen de hidd el te sem szeretnéd, ha a 2b-t érő hajód bajba kerül akkor szó nélkül kereket old a sok bomber vagy recon akik esetleg kimenekíthettek volna.

A Parancsnok/Fleet Commander

Amikor koncepcióban vívtok vele flotta harcot(mert ugyan ritka de ilyen is van pl.: Pandemic Legion, Snuffed Out stb.) akkor a dolog nem bonyolult. Gyakorlatilag ugyanazt csináljátok, mint bármelyik flottában csak ilyen hajókkal. Követitek az utasításokat oszt jóvan. Kisebb létszámú rajtaütéseknél az FC személye veszít jelentőségéből, bár kétségtelen, hogy érdemes „kijelölni” erre a szerepre egy személyt, akinek követitek az utasításait, mert ha beüt a szar akkor nem lesz akkora a pánik. Azonban legtöbb felelősség attól még a Vadász vállán nyugszik.

Vadász

Ő a csapat legértékesebb tagja. Sőt az se baj, ha nincs egyedül. Ő az, aki, amíg a flotta többi tagja sorozatokat néz vagy rattol, minden percben aktívan keresi a célpontokat, távolságokat tesz meg, esetleg bait-el, röviden hozza a „contet”-et. Szerepe annyira fontos, hogy nem is egy bekezdésben szeretném lerendezni. Sokszor Ő maga az FC vagy azzá válik(ha élhetek ezzel a megfogalmazással). De megijedni nem kell, nagy része ezeknek is tanulható és a tapasztalataid a gondolkodásoddal együtt fognak igazán jó vadásszá tenni. Addig egy kis ízelítő, az első carrier amit megfogtam, szerencsémre fel lett véve:

https://zkillboard.com/kill/54423152/

 

Reklámok