június 08

BlackOps: Vadászat – 1. rész

Grifton Nardieu elkészült a következő résszel.

A vadászat a “BlackOpsolás” talán legjobb, legizgalmasabb és legnehezebb része. Szerteágazó ismeretek igényel a játékról. Ebben a cikkben meg se kísérlem mindet részletesen leírni, inkább csak feladom a házi feladatot, amit ha megcsinálsz, tudsz rá építeni. Sajnos kevés átfogó magyar nyelvű tartalom van, az egyik, a lassan 5 éve elhanyagolt, ISK Guide. Viszont ha más nincs akkor kezd azzal.

Közlekedés

Képesnek kell lenned a lehető leggyorsabban és biztonságosan közlekedned a vadászhajóddal HS-ben, low-ban és 0.0-ban egyaránt. Át kell jutnod camp-eken , bubikon, mindenen. Amíg ez nem megy addig gyakorolnod kell.

Célpontok, PvP, PvE tapasztalat

Ismerned kell a játékban fellelhető összes hajót, legalább felületesen. Meg kell tudnod becsülni a lehetséges fit-jüket és paramétereiket, használatuk szerint. Mit, miket tudtok megölni a flottával vagy éppen soloban és persze mennyi idő alatt. Ha rattolókra vadászol ismerned kell a környék rattolási szokásait, missionöket anomokat, használt hajókat stratégiákat. Ebben segít neked az:

http://eve-survival.org/wikka.php?wakka=HomePage

Hol dobja a legjobb mission-öket, azokat mivel érdemes lelőni, kell-e ugraniuk kapukon. Ismerned kell a választott környék politikáját, ki kivel van, mennyi idő alatt reagál az ellenfél, milyen flottákat lehet bait-elni, mennyien vannak. De erről  később egy kicsit bővebben. Ugyanide veszem a 3 dimenzóban való manuális repülést. Itt már gyakorlottan kell mozognod a térben.

Spotok

A szokásos spot-okon (safe-ek, kapu spotok) felül szükséged lesz minden olyan struktúrára figyelő és fogó spot-nak, amin bármilyen módon elképzelhető a forgalom (POS, Jumpbridge, POCO, Citadel stb). Ugyanezekre kelleni fog neked áthúzó és kihúzó spot is a legforgalmasabb vektorokon, ha olyan helyen vadászol, ahova lehet mobil bubit „anchor”-olni.

Struktúrák

Ismerned kell a játékban fellelhető struktúrák működését. Kell-e őket tölteni üzemanyaggal, mennyi és milyen felügyeletet követelnek meg a játékosoktól, röviden hol lép be az ember a képletbe. POCO-khoz ki kell warpolni, Jumpbridge-eken ugráló hajók stb. Tipp: A POS struktúrákat ki fogják vezetni. A hírek szerint majd játékosoknak kell lefúrni egy felhozott sziklatömböt. Izgalmasan hangzik ugye? Minél többet tudsz a játékról annál több lehetséges célpontot tudsz majd megfogni.

https://zkillboard.com/kill/52091345/

Például Őt. Aznap már biztos nem vitte be a POS-okból származó holdanyagot. Megjegyzem erre a kill-re két órát várt flotta.

Türelem

Apropó két óra. Türelmesnek kell lenned. Nem fog minden az öledbe hullani, ezt is ki kell tapasztalni.  Légy nyugodt és várd ki a legjobb pillanatot.

Alkalmazkodás

Tudnod kell alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez. Néha az öledbe hullik egy kapun átugró “rattoló” hajó, néha ugyanez a helyzet lesz a csalétek.

D-scan és Scan

Remekül kell tájékozódnod a naprendszerben. A Directional Scanner használata, olyan alap dolog amit elvileg az elsők között kellett volna, hogy megtanulj. Képesnek kell lenned dolgokat megtalálni az űrben, gyorsan és hatékonyan, hajókat akár 1 AU-ra bemérni egy helytől, hogy a következő körben 1 „húzással” meghatározd a helyüket Probe-okkal. Igen, ha elkezdesz probe-okat használni (és el fogsz kezdeni hiszen több dolgot találsz majd meg) akkor meg kell tanulnod azokat is használni rendesen, gyorsan.

Falka

Ha többen vadásztok (és ezt CSAK ajánlani tudom) ki kell alakulnia a csapatmunkának, hogy osztjátok fel a területet, amit lefedtek, ki mikor lesz fogó esetleg exit cyno karakter. Csapatban minden jobb.

Ha sok az újdonság akkor van mit bepótolni, de megijedned nem kell. Senki nem született úgy, hogy mindent tudott a játékról. A vadászok legtöbbször (de nem mindig) tapasztalt vén rókák és/vagy szignifikáns érdeklődést mutatnak a PvP iránt, ami itt is azzal kezdődik, hogy megérted, megtanulod a játék szabályait.

Kimaradt valami? A kommentek közt szívesen várunk javaslatokat és kiegészítjük a cikket.

Reklámok