június 09

BlackOps: Vadászat 2. rész

Grifton Nardieu elkészült a következő résszel.

Ugyan az előző cikkben kicsit soknak tűnhetett mindaz, amit tudni kell, nem fontos mindent egyből azonnal, egyszerre. Idővel mindent szépen meg lehet tanulni/szokni. Nem sietünk sehová. Ha már elhatároztad, hogy beleveted magad a vadászatba, akkor szükséged lesz egy (kocsiderék) hajóra. Ezeket a hajókat két csoportba lehet sorolni:

  • Eldobható: Amelyiknél nem fontos a hajó túlélése
  • Nem eldobható: azaz arra játszunk, hogy a sikeres akció után a vadász épen távozik

Bárhogy is legyen, a vadász hajónak mindenképp túl kell élnie azt az időt, amíg a flotta bejön és megfogja ami(ket) meg kell.

 cynobait

A játék minden hajóra engedi feltenni a normál Cyno modult, így aztán majdnem bármelyik kaszniból lehet csinálni egy csalit. Attól függően mennyire domináns a környéken az entitás, amivel játszol, lehet akár egészen drága hajókkal is bait-elni ha feltételezheted, hogy túléli. Amikor a ChaosTheory. 2015 végén (hú de régen is volt) beköltözött, úgy gondoltam átruccanok tesztelni őket egy olcsójános hajóval kipróbálni mire, hogy reagálnak.

https://zkillboard.com/kill/50442033/

https://zkillboard.com/related/30004648/201511301300/

A Caracal-hoz képest ki is hozták a zsírt és a dolog jól sült el. Persze ez sem sikerült mindig, emlékszem egy olyanra, amikor javában ment a háború és összeraktam egy ilyet:

https://zkillboard.com/kill/54203731/

„srácok svipulokkal vannak kint, van paint meg web? – Van!” Nem volt:

https://zkillboard.com/related/30004644/201605241400/

Fail.

Amikor a Snuffed Out-hoz kerültem ott szinte minden lehetséges hajóval képesek voltak bait-elni a környékbelieket, például Jump Freighter-rel:

https://zkillboard.com/related/30002647/201610241700/

Itt persze a BlackOps-ok “harmadhegedűsök” voltak, de ideje rátérni a Covert Cyno-s hajókra. Minden olyan hajó, amire fel lehet tenni a Covert Cynosural Field Generator-t, potenciális vadászhajó. Nincs kivétel. Ha neutként lejelentenek egy ilyet, akkor már ülhetsz is be a „Home Fleet”-be. Harangoztak be új hajókat is, amik képesek lesznek erre, úgyhogy nem marad sokáig tartós ez a felsorolás.

Stealth Bomber, Prospect, Covert Ops

Ezekkel a fregattokal a legjobb elkezdeni az ipart. Amíg kitapasztalod, mire vagy képes keresve se találhatnál ezeknél jobb hajókat. Az, hogy melyik bomber-t, prospect-et választod, vagy hogyan tankolod őket szinte mindegy. Mindenkinek meg vannak a személyes preferenciái. Én shield-es mozgékony megoldásokat szerettem jobban. Sokáig nem fognak élni, néha kész csoda, ha addig kibírják, amíg beérnek a többiek. Tárazz be belőlük, mivel olcsóak sok célpont esetén meg is éri beáldozni őket. A T2 scanner hajó talán az egyetlen, amiről nem gondolják az első másodpercben, hogy dropper, csak a másodikban. Arra ismételten felhívnám a figyelmet, hogy a bomber-ek decloak után azonnal elkezdhetnek target-elni. Ez egy hasznos tulajdonság.

Force Recon

Sokan használják a fajspecifikus EWAR miatt sok előnye van, viszont jóval lomhább, mint a fregattok és megfogja a bubi, amivel 0.0 területen számolnod kell.  Ezek már drágábbak, úgyhogy nem éppen az eldobható kategória. Míg egy Ishtar elé simán odavetek egy bomber-t addig a recon-nál már meg kell gondolni, honnan tud élve kijönni. Én a Rapier-t preferálom a web range miatt, de a többi előnyéből is sokat lehet kinyerni.

Strategic Cruiser

Számomra ez az end tier vadászhajó. Bubiálló covert-es verziót meg lehet tankolni, sokat kibír sok célpontot képes megfogni és reális eséllyel jön ki élve. Mindezek miatt sokan használnak benne különböző high-grade implant set-eket. Egy hónap múlva meglátjuk, mi marad ebből a hajóból, amikor lesújt a “nerfhammer”.

Felszerelés

Különböző refit modulokat mindenképp tarts a hangáradban, mert lehet, hogy 1-2 modullal képes leszel más kategóriába eső célpontokat megfogni. Ha low-sec-be élsz is, melegen ajánlom kitanulni azokat a skill-eket ami képessé tesznek mobil bubi „kianchorolására”, mert sose tudhatod mikor kezdesz el vadászni  0.0 területen. Plusz a small bubinak nagyon alacsonyak a skill igényei.

Altok

Ugyan nem hajó, de itt ragadom meg az alkalmat arra, hogy felhívjam a figyelmet a több account egyidejű használatára. A fő karaktered idővel túlképzetté válik és kiesésként leszel kénytelen elkönyvelni azt, hogy vadászásra használod, miközben akár 10 millió skillponttal már vihetne olyan hajót, ami üt, mint az ipari áram. Érdemes altot tartani erre a feladatra, külön accounton. Nem csak a mozgásban fog segíteni, ha esetleg capital-t mozgatsz, hanem tartható az adott corp-odon kívűl is. Persze az első drop után a killboard-ról kinyerhetők azok az információk, amivel hozzád lehet kötni, viszont ezt sokan nem teszik meg, amikor lejelentenek intel-en.  Egy sima bomber pilóta meg van 6 millió skillpontból. Később, ahogy említettem,  szükségesnek fogod látni kitanulni a scanner skill-eket, amikor szeretnél erre áldozni fejlesztheted tovább az altot is. Belekóstolhatsz a solozásba is, hiszen vadász karakter nélkül nem fog menni. Egy ilyen 5-6 milliós bomber-es alt alig 1,5-2 millió skillpontra van egy sabre-tól, amivel lehet egy frankó bubizó altod egyben! A tavalyi capital rebalance-okat követően minden magára valamit is adó entitás igyekszik tolni a játékosait különböző capital altok tartására (dread, carrier), sőt sok helyen már elvárás a megléte vagy záros határidőn belüli beszerzése. Ha már van ilyened vagy tervezed beszerezni, most szólok, hogy ezek a karakterek skillekben nagyon közel vannak (főleg a dread altok!) egy jó dps blackops pilótához ÉS ahhoz, hogy kitanítsd nekik a dobáshoz szükséges skilleket (jelenleg astrometrics 5, jump portal gen 1). Melegen ajánlom ennek a funkciónak a „hozzáadását” a meglévő vagy jövőbeli capital altokhoz. Bár nem sokszor lesz szükséged locator altra BlackOps drop-oknál, de néha jól fog jönni. Fountain-ben adta magát a dolog, hiszen sokan élnek arrafelé lvl4-es mission running-ból így szinte egyből tudnak locator agentet használni. Nem ritka jelenség, hogy egész althadsereg székel High-sec lvl4 locator agentek környékén arra várva, hogy lekérjenek kritikus időpillanatokban információt. Mindez a skill injectorok és az alpha clone-ok korszakában már ingyen van. Szó szerint.

Van tuti vadász fit-ed vagy egy jó sztorid egy dropról? Vár a komment szekció!

Van még egy remek funkciója az altoknak, de azt majd egy későbbi cikkben fejtem ki, addig egy kis spoiler:

 

Reklámok